Ο Χρήστος Ζαμπούνης εξηγεί στο vradini.gr γιατί οι Έλληνες είναι κατά του Τραμπ

Η γενικευμένη αντίληψη που επικρατεί στην Ελλάδα είναι ότι ο Αμερικανός πρόεδρος διατηρεί προνομιακή σχέση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Η δημοσκόπησις έγινε για λογαριασμό της «Εφημερίδας των Συντακτών», στα μέσα Σεπτεμβρίου. Ένα από τα ερωτήματα προς τους δημοσκοπουμένους ήταν το τι θα ψήφιζαν, εάν είχαν το δικαίωμα, στις επερχόμενες αμερικανικές εκλογές.

Το 71% των Ελλήνων θα επέλεγε τον υποψήφιο των Δημοκρατικών Τζο Μπάϊντεν, έναντι μόλις 15% που θα έριχνε την ψήφο του στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ.

Έχει ενδιαφέρον να υπομνησθεί ότι η πλειονοψηφία των υποστηρικτών του νυν προέδρου των Η.Π.Α. προέρχεται από την Νέα Δημοκρατία και την Ελληνική Λύση.

Στο προκείμενο τώρα. Γιατί οι Έλληνες αντιπαθούν τον Τραμπ; Οι λόγοι είναι πολλοί, με προεξέχοντα τον εθνικό. Υπάρχει μία γενικευμένη αντίληψις στην ελληνική κοινή γνώμη, αντίληψις η οποία διακονείται συστηματικώς από τα εγχώρια Μέσα Μαζικής Ενημερώσεως (Μ.Μ.Ε.), ότι ο Αμερικανός πρόεδρος διατηρεί προνομιακή σχέση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι «αγάπες» μεταξύ των δύο ανδρών φαίνεται να σχετίζονται και με μία σκοτεινή υπόθεση παραβιάσεως των κυρώσεων κατά του Ιράν, την οποία απεκάλυψε, προσφάτως, η Διεθνής Σύμπραξις Ερευνητών. Αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Άλλες αναγνώσεις προβάλλουν τα εξής δύο επιχειρήματα: Πρώτον, την άρνηση των Η.Π.Α. να προμηθεύσουν την Τουρκία με μαχητικά αεροσκάφη F35, και, δεύτερον, την μερική άρση πωλήσεως όπλων στην Κύπρο. Και οι δύο αποφάσεις ελήφθησαν επί προεδρίας Τραμπ.

Δίχως να αμφισβητεί κανείς τον σημαντικό ρόλο που παίζουν οι προσωπικές σχέσεις μεταξύ των ηγετών στην άσκηση πολιτικής, θα ήταν εθελοτυφλία να αγνοήσει τα πάγια συμφέροντα ενός κράτους. Ο εστί μεθερμηνευόμενον, ότι πριν από τις αμερικανικές εκλογές δεν συμφέρει στον πρόεδρο Τραμπ να υπάρχει αναταραχή στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η πρόσφατος επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο μόνον στην Ελλάδα και όχι στην Τουρκία, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, καταδεικνύει ότι στα διεθνή θέματα δεν υπάρχει μόνον μία ανάγνωσις.

Ίσως σας ενδιαφέρουν