Οι κινήσεις των Σκοπιανών προβληματίζουν την Αθήνα

Κύρωση των συμφωνιών από την ελληνική Βουλή προτείνουν διπλωμάτες

Την ανάγκη κύρωσης των συμφωνιών με τη Βόρεια Μακεδονία, επισημαίνουν έμπειροι διπλωμάτες μιλώντας στο vradini.gr αλλά σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση δεν βάζει το θέμα στις πρώτες προτεραιότητές της.

Μετά τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που υπέγραψαν τα Σκόπια με την Άγκυρα την οποία επισκέφθηκε η σκοπιανή υπουργός Άμυνας Σεκερίνσκα, στο υπουργείο Εξωτερικών θορυβήθηκαν, και έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον.

Σε συνδυασμό με την δραστηριοποίηση της Βόρειας Μακεδονίας στο “μεγάλο παιχνίδι” όπου συμφώνησε κατόπιν προτροπής των αμερικανών να δεχθεί πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, η συνεργασία με την Τουρκία, αποκτά άλλο ειδικό βάρος, και μετατρέπει τα Σκόπια σε σοβαρό παίκτη.

«Αργά αλλά σταθερά οι Σκοπιανοί ανεβαίνουν επίπεδα, και δεν θα εκπλαγούμε εάν τους δούμε αργότερα να “παίζουν στο τραπέζι με τους μεγάλους” κι εμείς να τους κοιτάζουμε», ανέφερε μάλλον προβληματισμένος ένας έμπειρος απόμαχος διπλωμάτης, που χειρίστηκε το μακεδονικό τα προηγούμενα χρόνια.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι εάν δεν κυρωθεί η συμφωνία, οι Σκοπιανοί θα καταστούν ανεξέλεγκτοι και αυτή τη φορά η διεθνής κοινότητα δεν θα είναι με το μέρος μας, αφού εμείς εμφανιζόμαστε ότι δεν επιθυμούμε να υλοποιήσουμε μια συμφωνία που μέσω του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια έχουμε χαρακτηρίσει “ιστορική”.

Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του αρμόδιου τομεάρχη και πρώην υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου, ασκεί κριτική λέγοντας ότι οι αντίστοιχες συμφωνίες με την Ελλάδα, περιμένουν δυο χρόνια την ψήφιση τους από τη Βουλή.

Ο ίδιος εκτιμά ότι πρέπει να υπάρξουν κι άλλες συμφωνίες με τους σκοπιανούς για να μην δοθεί η δυνατότητα διείσδυσης στην Άγκυρα, αλλά και για να αδυνατίσει η επιχειρηματολογία των εθνικιστών που επιθυμούν τον τορπιλισμό της συνεργασίας.

Πέραν των συμφωνιών, μια κίνηση των Σκοπιανών έδειξε ότι ο Ζάεφ επιθυμεί με άλματα να καλύψει το χαμένο έδαφος για τη χώρα του.

Η Βόρεια Μακεδονία με μια αιφνιδιαστική κίνηση, ανακοίνωσε ότι θα δεχτεί -μαζί με την Αλβανία- μέχρι το τέλος της εβδομάδας τουλάχιστον 450 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ και αμερικανικών μη κυβερνητικών οργανώσεων.

«Μέχρι αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση έχει αναλάβει υποχρέωση να δεχτεί 450 πολίτες από το Αφγανιστάν, κυρίως εργαζομένους σε διεθνείς οργανισμούς, μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους, δημοσιογράφους, μεταφραστές, φοιτητές, καθώς και άλλους που υποστηρίζουν τις συμμαχικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν τα τελευταία 20 χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του στρατού της χώρας μας» σημειώνεται, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες αυτούς από το Αφγανιστάν θα φθάσουν στη Βόρεια Μακεδονία μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και θα εγκατασταθούν σε ξενοδοχεία και άλλες δομές.

Θα παραμείνουν στη Βόρεια Μακεδονία μέχρι την μετάβασή τους σε χώρες του τελικού τους προορισμού.

Η μετάβαση των Αφγανών αυτών πολιτών στη Βόρεια Μακεδονία συντονίζεται και οργανώνεται από το «Εθνικό Δημοκρατικό Ινστιτούτο» (NDI) με έδρα τις ΗΠΑ, ανέφερε η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας.

Όσοι γνωρίζουν να διαβάζουν κάτω από τις γραμμές, καταλαβαίνουν ότι η μετάβαση των Αφγανών σε Σκόπια και Αλβανία δεν εντάσσεται απλώς στο πλαίσιο της βοήθειας προς κατατρεγμένους, αλλά αποκτά και πολιτικό ενδιαφέρον. Και αυτό επειδή τόσο η Αλβανία όσο και οι Σκοπιανοί έχουν στο παρελθόν φιλοξενήσει κι άλλους πρόσφυγες πολλοί εκ των οποίων μένουν πια μόνιμα εκεί. Και αν ο Ράμα τους χρησιμοποιεί ως εργαλεία για να κερδίσει την αποδοχή της διεθνούς κοινότητας, τα Σκόπια έχουν κι άλλους λόγους, όπως π.χ. η μείωση της επιρροής των Αλβανών της Βόρειας Μακεδονίας. Πέρα από το ενδεχόμενο να τους παρουσιάσει ως…απογόνους του μεγάλου Αλεξάνδρου!!!

Ίσως σας ενδιαφέρουν