Οι Σέρβοι φοβούνται αναγνώριση του Κοσόβου από την Ελλάδα

ΗΠΑ και Γερμανία ζήτησαν επιτακτικά την αναγνώριση του Κοσόβου από την Ελλάδα, σύμφωνα με σερβικά ΜΜΕ

Μπορεί να πέρασε στα ψιλά στην Ελλάδα, αλλά κάθε άλλο παρά ασήμαντο θέμα είναι. Και αναφερόμαστε στις σχέσεις της χώρας μας με τη Σερβία, όπου στο Βελιγράδι έχουν ήδη μαζευτεί σύννεφα και εάν δεν υπάρξει κάποια παρέμβαση, τα προβλήματα θα είναι μπροστά.

Συγκεκριμένα εδώ και αρκετές ημέρες, στο Βελιγράδι, η πολιτική και τα μέσα ενημέρωσης δέχονται μεγάλη πίεση, μετά από ενδείξεις ότι η Αθήνα έχει ετοιμαστεί να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο καθώς οι ΗΠΑ και η Γερμανία το ζήτησαν επιτακτικά, σύμφωνα με δημοσίευμα της αλβανικής εφημερίδας Lajm.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Σερβίας Βούτσιτς, εξέφρασε την πικρία για το το ενδεχόμενο αναγνώρισης του Κοσόβου από την Αθήνα, αλλά στο υπουργείο Εξωτερικών δηλώνουν ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση, αλλά όταν προχωρά η συζήτηση και οι ερωτήσεις πληθαινουν, τα στελέχη τηρούν σιγή ιχθύος.

Σε κατ’ ίδιαν συζητήσεις τους διπλωμάτες, σύμφωνα με πληροφορίες του vradini.gr αναφέρουν ότι εάν τελικά υπάρξει αναγνώριση από την Αθήνα, «αυτό θα οφείλεται στη δυναμική των πραγμάτων».

Κατά τους ίδιους διπλωμάτες, «η διεθνής κοινότητα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε αναγνώριση του Κοσόβου, και αυτό το κλίμα έχει ξεκινήσει να δημιουργείται από την εγκληματική πολιτική πολιτική του Σλόμπονταν Μιλόγεβιτς στην περιοχή από το 1989».

Ήδη οι πρώτες πιέσεις στην Ελλάδα ασκήθηκαν διακριτικά από τις ΗΠΑ το 2005, όταν η Αθήνα αναβάθμισε την αντιπροσωπεία της στην Πρίστινα σε επίπεδο άτυπης πρεσβείας.

Κατά τις ίδιες πηγές, η Σερβία διαπραγματεύεται με τον διεθνή παράγοντα τα κέρδη που μπορεί να αποκομίσει «από μια τελειωμένη υπόθεση» και θα είναι εσφαλμένο για την ελληνική διπλωματία να πάρει θέση διαφορετική από αυτή των ισχυρών.

Οι ίδιες πηγές μιλώντας στο vradini.gr τόνισαν ότι οι Σέρβοι είναι μεν φιλικά προσκείμενοι στην Ελλάδα, αλλά επίσης είναι «και η πρώτη χώρα που αναγνώρισε τα Σκόπια ως Μακεδονία».

Με λίγα λόγια, η Αθήνα φέρεται έτοιμη να ακολουθήσει το διεθνές κλίμα υπέρ της αναγνώρισης του Κοσόβου, αλλά επιθυμεί να γίνει αυτό αργότερα τηρώντας όλα τα προσχήματα.

Στη Σερβία πάντως κυκλοφορούν φήμες σύμφωνα με τις οποίες η ελληνική αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου είναι μέρος του πακέτου επίλυσης των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, και το ελληνικό «Ναι» θεωρείται από τα σερβικά μέσα ενημέρωσης ως μέσο για να μαλακώσει την Πρίστινα να αποσυρθεί από την αυτονομία του βόρειου Κοσσυφοπεδίου.

Πάντως η αλήθεια είναι πως η Σερβία έχει αποδεχθεί σιωπηρά ότι δεν μπορεί να αποτρέψει την αναγνώριση του Κοσόβου από τα άλλα κράτη, και κραδαίνει για την ώρα ως φόβητρο το άνοιγμα του ασκού του Αιόλου με την αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια.

Η σερβική «Νόβοστι» δηλώνει ότι «Αν και το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες ότι δεν αναγνωρίζουν το Κοσσυφοπέδιο, είναι, ωστόσο, γεγονός ότι προσπαθούν, όπως λένε, να εμβαθύνουν τη διμερή συνεργασία με την Πρίστινα».

Ο πρώην Σέρβος διπλωμάτης Ζόραν Μιλιβόγιεβιτς είπε στο «Νόβοστι» ότι η Αθήνα δέχεται πιέσεις από τη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω της οικονομικής κρίσης.

«Οι κινήσεις της Ελλάδας γύρω από το Κοσσυφοπέδιο δεν είναι καλές ειδήσεις και εγείρουν το ζήτημα της πραγματικής θέσης της Αθήνας, όταν μια πιθανή αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου αναμένεται από στιγμή σε στιγμή», δήλωσε ο Σέρβος διπλωμάτης.

Η Ελλάδα είναι ο πιο αδύναμος κρίκος…

Ίσως σας ενδιαφέρουν