«Παίζει τα ρέστα του» ο Ταγίπ Ερντογάν

Τι επισημαίνουν πηγές για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου

Σε μείζονος σημασίας έχει εξελιχθεί για τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η 14η Ιουνίου. Οι συναντήσεις του με Μπάιντεν και Μητσοτάκη, αλλά και αυτή του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, θα κρίνουν πολλά για το πολιτικό μέλλον του «σουλτάνου».

«Τα ρέστα του» για την πολιτική του επιβίωση και το μέλλον της πορείας του στην ηγεσία της Τουρκίας, «παίζει» ο Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στις 14 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες.

Οι όροι του τζόγου μπορεί να μην είναι δόκιμοι, αλλά περιγράφουν με χειρουργική ακρίβεια τη σημασία της επικείμενης συνάντησης του Τούρκου προέδρου με τον Μπάιντεν, αφού θα καθορίσει εν πολλοίς τον προσανατολισμό της Τουρκίας υπό την ηγεσία του «σουλτάνου». Και το μέλλον του ιδίου, εάν θα θελήσει να συνεχίσει ως μέλος της Δύσης ή θα αποσκιρτήσει προς άλλες κατευθύνσεις, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.

Παράλληλα, η συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα αποτελέσει σημείο καμπής, αφού εάν η συνάντηση κυλήσει ομαλά, θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την εξεύρεση «μίας κάποιας λύσης» στις μεταξύ μας διαφορές.

Προς τούτο η πρόσφατη επίσκεψη Τσαβούσογλου κύλησε τόσο ήρεμα, χωρίς εντάσεις, αφού ο Τούρκος πρόεδρος θα απευθυνθεί στο ΝΑΤΟ, στον Αμερικανό πρόεδρο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θέλοντας να δείξει ένα πρόσωπο «που θέλουν να δουν οι συνομιλητές του», σύμφωνα με πολύπειρο διπλωμάτη.

Εάν η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν πάει καλά, τότε θα καθοριστεί και ο 63ος κύκλος των διερευνητικών συνομιλιών, σύμφωνα με πληροφορίες της «Βραδυνής της Κυριακής».

«Η Τουρκία, όσο νιώθει ότι ο συσχετισμός ισχύος αλλάζει εις βάρος της, τόσο θα είναι διατεθειμένη να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η προσφυγή στη βία δεν θα της δώσει τίποτα παραπάνω παρά μόνο ζημιές», επισημαίνει ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Κώστας Υφαντής σε συνομιλητές του, αναφερόμενος στις επικείμενες συναντήσεις.

Παράλληλα, πηγές της «ΒτΚ» από το ΝΑΤΟ επισημαίνουν ότι «η Σύνοδος Κορυφής της 14ης Ιουνίου αποτελεί τον ενδιάμεσο σταθμό για την αξιολόγηση της τουρκικής βούλησης να ανοίξει τη βαλβίδα της εξομάλυνσης στα Ελληνοτουρκικά».

Και με αυτό το σκεπτικό, ο Ερντογάν αναμένεται να είναι πιο «συνεργάσιμος», αν και ουδείς πιστεύει ότι θα αφήσει στην άκρη τα σχέδιά του περί «Γαλάζιας Πατρίδας». Και αυτό είναι ένα κίνητρο επιπλέον για να βρει μία κοινή γραμμή πλεύσης με τις ΗΠΑ, ώστε να μπορέσει να υλοποιήσει τα σχέδιά του στην περιοχή.

Προς τούτο, ο Τσαβούσογλου εμφανίστηκε διαλλακτικός και ήπιος στην Αθήνα, και δεν είναι καθόλου τυχαίο πως στις δηλώσεις των δύο υπουργών στην Αθήνα, δεν ακούστηκε λέξη για τα προβλήματα, παρά μόνο η παραδοχή της διαφορετικής προσέγγισης.

Το ήπιο κλίμα όμως θα δοκιμαστεί στις 20 Ιουλίου, αν επιβεβαιωθεί η επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα για την επέτειο της εισβολής και αν αποτύχουν οι συναντήσεις στο ΝΑΤΟ.

Ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις οι ΗΠΑ δεν θέλουν ένταση σίγουρα, θέλουν όμως διάλογο και διαδικασία επίλυσης. Λύση, όμως, δεν μπορούν να επιβάλουν υπό κανονικές συνθήκες. Κατά συνέπεια, αν οι συναντήσεις Μπάιντεν, Μητσοτάκη, Ερντογάν αποβούν εποικοδομητικές, πιθανότατα θα έχουμε μορατόριουμ διαρκείας που θα διευκολύνει και τη στάση του Βερολίνου να αναβαθμίσει την Τελωνειακή Ένωση Ε.Ε. –Τουρκίας στα τέλη του μήνα. Εκεί στοχεύει η Τουρκία άλλωστε…

Σε επιφυλακή το Π.Ν.

Ίσως σας ενδιαφέρουν