Πάσχα: Η απόφαση Μητσοτάκη που καθορίζει τις εξελίξεις

Αν και ήξερε πολύ καλά το πολιτικό κόστος, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να ακούσει τους ειδικούς για την έξοδο του Πάσχα

Στην πολιτική υπάρχουν στιγμές που με μία πρώτη ανάγνωση δε φαίνονται να είναι κομβικές, ουσιαστικά όμως καθορίζουν πολλά σε δεύτερο επίπεδο. Μία τέτοια στιγμή καταγράφηκε την περασμένη Τετάρτη όταν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε να αποφασίσει το τί τελικά θα γίνει με το πατροπαράδοτο «Πάσχα στο χωριό».

Όλοι είδαμε τον πρωθυπουργό τελικά να «θυσιάζει» την πασχαλινή έξοδο, την ώρα που η πλειοψηφία των πολιτών τη ζητούσε επίμονα. Δεν είναι ψέμα το ότι το Μέγαρο Μαξίμου γνώριζε τις πολλές και έντονες αντιδράσεις που θα συναντούσε μια τέτοια απόφαση, ενώ επίσης γνωστό το ότι ο κ.Μητσοτάκης ήθελε να ανοίξουν οι υπερτοπικές μετακινήσεις.

Παρόλα αυτά όμως όλοι είδαμε το «όχι» στο άνοιγμα και το φρένο στις όποιες μετακινήσεις. Η συγκεκριμένη απόφαση λοιπόν δεν ήταν καθόλου εύκολη για τον πρωθυπουργό, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη. Εδώ και περίπου 15 μέρες άλλωστε στενοί συνεργάτες του επιχειρούσαν να δημιουργήσουν με προσεχτικό τρόπο ένα κλίμα σχετικής αισιοδοξίας για την περίοδο του Πάσχα. Η κατάσταση όμως δεν εξελίχθηκε όπως θα ήθελε η κυβέρνηση, με τα επιδημιολογικά δεδομένα να μην κάνουν τη χάρη των πολιτών.

Παρά λοιπόν την προσωπική του επιθυμία οι πολίτες να πάνε στα χωριά τους, από νωρίς το πρωί της περασμένης Τετάρτης στο λεγόμενο πρωινό καφέ ενημερώθηκε για την κακή εικόνα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Αν και ήξερε πολύ καλά το πολιτικό κόστος, αποφάσισε να ακούσει τους ειδικούς. Όπως και έγινε. Ο πρωθυπουργός, όπως τονίζει συνομιλητής του , πείστηκε από τους επιστήμονες ότι μία πιθανή χαλάρωση το Πάσχα θα καθυστερούσε τουλάχιστον κατά δύο με τρεις εβδομάδες το άνοιγμα της εστίασης και κυρίως της επαναλειτουργίας των σχολείων, μια και θα απαιτούνταν περίπου δεκαπέντε με είκοσι μέρες για την καταγραφή του αποτυπώματος μιας τέτοιας κίνησης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Με άλλα λόγια στην λίστα των προτεραιοτήτων έβαλε στην κορυφή τα σχολεία , την εστίαση και το καλοκαίρι από την πασχαλινή έξοδο.

Ο πρωθυπουργός διάλεξε μάλιστα να κάνει ο ίδιος τις σχετικές ανακοινώσεις και να μην περιοριστεί σε μία κυβερνητική δήλωση. Θέλησε να στείλει μήνυμα στο ανώτατο επίπεδο ότι υπάρχει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την έξοδο από την πανδημία το οποίο θα πρέπει να τηρηθεί από όλους.

Ο κ.Μητσοτάκης αποτύπωσε την πεποίθηση που υπάρχει εντός του Μεγάρου Μαξίμου ότι ο Μάιος θα είναι ο μήνας που θα δημιουργηθούν νέες συνθήκες που θα αφορούν και στη κυβερνητική δράση. Η διαπίστωση αυτή βεβαίως μένει να αποδειχθεί στην πράξη.

Ίσως σας ενδιαφέρουν