Πιο δυναμική Ευρώπη θέλει η Αθήνα

Για την ώρα τα μηνύματα από την Ευρώπη είναι ευχάριστα αναφορικά με την πρόθεση της Ε.Ε. απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο

Ως θετικά αποκωδικοποιεί η ελληνική κυβέρνηση τα μηνύματα που στέλνουν οι ηγεσίες των ευρωπαϊκών κρατών στην Τουρκία. Όμως, η Αθήνα θα ήθελε η επερχόμενη Σύνοδος Κορυφής να βάλει οριστικό φρένο στις τουρκικές προκλήσεις και επιδιώξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα και μικρό καλάθι», λέει μία σοφή παροιμία, και η ελληνική διπλωματία -για την ακρίβεια ένα μέρος της μόνο- φαίνεται να τη λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, η οποία αναμένεται να ασχοληθεί με την τουρκική προκλητικότητα και να ληφθούν αποφάσεις για κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας.

Για την ώρα τα μηνύματα από την Ευρώπη είναι ευχάριστα αναφορικά με την πρόθεση της Ε.Ε. απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο. Όμως, δεν είναι η πρώτη φορά που τα μηνύματα είναι ευχάριστα, αλλά το αποτέλεσμα κάθε άλλο παρά συνέτισε την Άγκυρα. Το αντίθετο μάλιστα, αφού η αμήχανη στάση των Ευρωπαίων ηγετών εκλήφθηκε από τον Ερντογάν ως «πράσινο φως» για τη συνέχιση των προκλητικών ενεργειών.

Τώρα, όμως, τα πράγματα φαίνεται να έχουν αλλάξει ριζικά, λένε στη «Βραδυνή της Κυριακής» Έλληνες διπλωμάτες. Και αναφέρονται στην αλλαγή της ηγεσίας στις ΗΠΑ, την προσδοκόμενη συνακόλουθη ευρύτερη αλλαγή στάσης απέναντι στα διεθνή προβλήματα, καθώς και στην εξάντληση της υπομονής των Ευρωπαίων με τον Ερντογάν (αλλά και με την Κύπρο, δυστυχώς, την οποία θεωρούν ακόμη υπεύθυνη για το ναυάγιο του σχεδίου Ανάν).

Όμως, το πρόσφατο παρελθόν έδειξε ότι δεν υπάρχουν ικανές συνθήκες που να επιτρέπουν αισιοδοξία από την ελληνική πλευρά. Παρά τα όσα λέγονται δημοσίως, εάν δεν ενταχθούν στα συμφέροντα της Γερμανίας θέσεις που ταυτίζονται με τα ελληνικά συμφέροντα, είναι πολύ δύσκολο να έρθει θετικό αποτέλεσμα για την Αθήνα.

Ο Γερμανός ΥΠ.ΕΞ. Χάικο Μάας κάλεσε τον Ερντογάν να σταματήσει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αν θέλει να αποφύγει τη διεξαγωγή νέων συνομιλιών στην Ε.Ε. για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εναντίον της κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Ο ίδιος, μάλιστα, είπε ότι εξαρτάται από την Τουρκία ποια απόφαση θα ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. τον Δεκέμβριο, και εκτίμησε πως αν δεν υπάρξουν θετικά σημάδια έως τον Δεκέμβριο και μόνο νέες προκλήσεις, όπως η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα Κατεχόμενα, τότε η συζήτηση θα είναι δύσκολη και σίγουρα θα προκύψει ξανά το ζήτημα επιβολής κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας. Ιδανικό φόντο για την Αθήνα, η οποία αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό όλα αυτά, έχοντας υπόψη τα ευρύτερα συμφέροντα της Ε.Ε., που δεν είναι απαραίτητα ταυτισμένα με τα ελληνικά. Γι’ αυτό και μεγαλοπαράγοντες του ΥΠ.ΕΞ. δεν αποκλείουν μετά από ελιγμούς του Ερντογάν να αλλάξει το κλίμα στις Βρυξέλλες. Για παράδειγμα, έμπειρος διπλωμάτης ανέφερε ότι η τουρκική navtex στην Κύπρο με την οποία δεσμεύει για σεισμογραφικές έρευνες μέρος των Οικοπέδων 4, 5, 6 και 7 της Κυπριακής ΑΟΖ, μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου, μπορεί να ακυρωθεί λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο, ώστε να κατευνάσει τους Ευρωπαίους.

Σύμφωνα με τη Navtex 711/17, το «Barbaros» και τα δύο σκάφη που το συνοδεύουν, θα πραγματοποιήσουν «σεισμογραφικές έρευνες» στην περιοχή για τους επόμενους πέντε μήνες.

Σημειώνεται ότι το «Barbaros» μέχρι στιγμής πηγαινόρχεται στα Τεμάχια 6 και 7, ενώ δεν προσεγγίζει ούτε τα χωρικά ύδατα της Κύπρου ούτε το Τεμάχιο 11 που γίνεται η γεώτρηση.

«Πρόβα» του Πολεμικού Ναυτικού

Ίσως σας ενδιαφέρουν