Πολιτική σύγκρουση για την καταγραφή των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ

Τα δημοσιεύματα αφορούν αποκαλύψεις σχετικά με ένα παράλληλο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας από τον ΕΟΔΥ

Αναταράξεις προκαλούν δύο δημοσιεύματα κυριακάτικων εφημερίδων του «Βήματος» και της «Δημοκρατίας» που αφορούν αποκαλύψεις σχετικά με ένα παράλληλο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας από τον ΕΟΔΥ. Κάτι, που όπως υποστηρίζουν τα δημοσιεύματα, δεν δίνει έγκυρη εικόνα για την πορεία της πανδημίας στους λοιμωξιολόγους και κατά συνέπεια στην έγκαιρη λήψη αποφάσεων από την αρμόδια επιτροπή αλλά και την κυβέρνηση.

Tόσο στο δημοσίευμα της Κυριακάτικης Δημοκρατίας, όσο και σε αυτό του Βήματος της Κυριακής γίνεται λόγος για ένα «παράλληλο» σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ με αποτέλεσμα τα στοιχεία που έχει το Μαξίμου και η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων στο υπουργείο Υγείας, αλλά και αυτά που τελικά ανακοινώνονται να έχουν κενά και να μην είναι τα πραγματικά ημερήσια κρούσματα.

Σύμφωνα με τα εν λόγω δημοσιεύματα, για αυτό τον λόγο τόσο από την πλευρά του Σωτήρη Τσιόδρα όσο και του Νίκου Χαρδαλιά υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια καθώς η κύρια εστία τριβής ανάμεσα στον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά από τη μία πλευρά και από την άλλη τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, είναι το μητρώο ασθενών COVID 19.

Το αρχείο αυτό δεν είναι ενιαίο αφού όταν καταγράφεται κρούσμα σε ιδιωτικό νοσοκομείο ή σε δημόσιο μπαίνει απευθείας στο μητρώο.

Αν όμως ο εντοπισμός γίνει από κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ, τότε δηλώνεται πρώτα στον Οργανισμό, ο οποίος τα καταχωρίζει με άλλη λογική και κυρίως με άλλο ρυθμό, καθώς φιλοδοξεί να κατασκευάσει το δικό του νέο αυτόματο σύστημα Μητρώου ασθενών.

Ο ΕΟΔΥ διαψεύδει κατηγορηματικά τα δύο δημοσιεύματα ως «αποκυήματα νοσηρής φαντασίας» ενώ τονίζει ότι «Όσοι τα διακινούν, για όποιο σκοπό τα διακινούν, προσφέρουν χείριστη υπηρεσία στην χώρα, σπέρνουν τη δυσπιστία και την εσωστρέφεια σε μια κρίσιμη στιγμή που η εμπιστοσύνη και η εθνική ομοψυχία είναι προαπαιτούμενα για να βγούμε νικητές».

Πολιτική σύγκρουση

Ίσως σας ενδιαφέρουν