Πως «διαβάζουν» τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν έμπειροι διπλωμάτες και αναλυτές

Την Κυριακή στις 13 Μαρτίου σε ένα ακριβό εστιατόριο στις όχθες του Βοσπόρου, οι κκ. Μητσοτάκης και Ερντογάν θα βολιδοσκοπήσουν τις προθέσεις αλλήλων

Επικεντρώνοντας στην ουσία και όχι στη ρητορική, χωρίς ψευδαισθήσεις και χωρίς διαφοροποιήσεις από τις σταθερές και καθαρά διατυπωμένες θέσεις της Ελλάδος, προσέρχεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν την προσεχή Κυριακή στην Κωσνταντινούπολη, ένα τετ-α-τετ ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένων των γεωοπολιτικών συνθηκών, στη «σκιά» του πολέμου στην Ουκρανία, και με τα ενεργειακά ζητήματα να κυριαρχούν στην ατζέντα.

Την Κυριακή στις 13 Μαρτίου σε ένα ακριβό εστιατόριο στις όχθες του Βοσπόρου, οι κκ. Μητσοτάκης και Ερντογάν θα βολιδοσκοπήσουν τις προθέσεις αλλήλων.

Έμπειροι διπλωμάτες και αναλυτές, εκτιμούν ότι εντός του 2022, η Τουρκία θα ξεδιπλώσει τις κινήσεις της για να διεκδικήσει τις περιοχές του Αιγαίου στις οποίες σκοπεύει να πραγματοποιήσει έρευνες και γεωτρήσεις.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Υπό αυτή την έννοια, και με δεδομένη την αναβάθμιση της θέσης της Τουρκίας με την ουκρανική κρίση, όπου έχει καταφέρει να γίνει ένας εκ των διαμεσολαβητών και φιλοξενεί στην Αττάλεια τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ουκρανίας και Ρωσίας, η Αθήνα περιμένει κάποια επιθετική κίνηση από την Άγκυρα, με την οποία να επιδιώκει την κατοχύρωση νέων θαλασσίων συνόρων.

Σύμφωνα με διαρροές, η συνάντηση των δύο ανδρών, την οποία γνωστοποίησαν τα τουρκικά ΜΜΕ, θα είναι αρχικά αναγνωριστική προκειμένου να εξεταστούν τόσο οι απαιτήσεις, όσο και οι επόμενες πιθανές κινήσεις των δυο ηγετών.

Θα είναι η πρώτη κίνηση στην σκακιέρα που διαμορφώνεται σήμερα πια, μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία, όπου οι χώρες αναζητούν τη θέση τους στο νέο χάρτη.

Πληροφορίες από κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πάει στη συνάντηση έχοντας στις αποσκευές του τις πάγιες εθνικές θέσεις, και τις συνθήκες που τις υποστηρίζουν. Όπως επίσης ο Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να επαναλάβει τις θέσεις του για αποστρατιωτικοποίηση και “ζωτικό χώρο” στο Αιγαίο.

Εάν επιμείνουν αμφότεροι στις πάγιες θέσεις τους, ποιος ο λόγος της συνάντησης;

Διπλωμάτες επιμένουν ότι η συζήτηση μεταξύ δυο χωρών ποτέ δεν έβλαψε την προσπάθεια αποκατάστασης των διμερών σχέσεων. Το αντίθετο. Και υπενθυμίζουν ότι η θέση της Ελλάδας είναι διαφορετική από αυτήν πριν από μερικές εβδομάδες.

Τώρα η Ευρώπη θα είναι στο πλευρό μας σύμφωνα με στέλεχος που ασχολείται με τα εξωτερικά και συνομιλεί σχεδόν καθημερινά με τον κ.Μητσοτάκη.

Το ίδιο στέλεχος επισήμανε στο Vradini.gr δυο σημεία άξια αναφοράς. Ότι η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, θα πραγματοποιηθεί δύο ημέρες μετά τη συμμετοχή του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε , την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, αλλά και λίγες μέρες μετά τη σημερινή επίσκεψη του Ισραηλινού προέδρου στην Τουρκία. Υπονοώντας ότι η Αθήνα έχει πάρει τα μέτρα της, και έχει κάνει τις κινήσεις της σε αυτά τα δυο πεδία, δηλαδή των Βρυξελλών και της Ιερουσαλήμ.

Το ότι τόσο το Ισραήλ όσο και η Τουρκία έχουν προσφερθεί να διαδραματίσουν ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ του προέδρου Πούτιν και του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, είναι ενδεικτικό της σημασίας των διακυβευμάτων των ημερών αυτών.

Η αλήθεια πάντως είναι ότι τους σοβαρούς διπλωμάτες τους προβληματίζει το ότι ο η Τουρκία αν και είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ είναι η μόνη που δεν συμφώνησε με τις σκληρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, διαφυλάσσοντας έτσι τη σχέση του με τη Μόσχα. Κάτι που δεν της έχει στοιχίσει ακόμη, και δεν προβλέπεται άλλωστε, εάν κρίνουμε από τις “άλλα λόγια ν’αγαπιόμαστε” δηλώσεις των ξένων παραγόντων…

Επιπρόσθετα, η Τουρκία, είναι ενδιάμεση χώρα και για το αζέρικο αέριο μέσω του αγωγού ΤΑΡ, από τον οποίον, υπό τις νέες ενεργειακές συνθήκες, η χώρα μας είναι πιθανό να επιδιώξει μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι η Αθήνα προετοιμάζεται για τη συνάντηση, συνυπολογίζοντας όλους τους νέους παράγοντες που έχουν προστεθεί στην εξίσωση μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Τη συνάντηση, η οποία προέκυψε μετά από διπλή ανοικτή πρόσκληση του κ. Μητσοτάκη, προετοίμασαν με άκρα μυστικότητα στο παρασκήνιο η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού κ. Ελένη Σουρανή και ο στενός σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου Ιμπραήμ Καλίν.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός όπως προαναφέραμε θα προσέλθει στη συνάντηση παραμένοντας στο πλαίσιο των πάγιων και διαχρονικών θέσεών της Ελλάδας έναντι των ελληνοτουρκικών ζητημάτων. Παράλληλα, η κυβέρνηση επέλεξε να κρατήσει χαμηλούς τόνους στη χθεσινή παρέμβαση του εκπροσώπου του ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος επιχείρησε να προκαταλάβει την ατζέντα των συνομιλιών, και δεν απάντησε, παρά μόνο γενικώς παραπέμποντας στις ελληνικές θέσεις.

Όπως άλλωστε είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιάννης Οικονόμου, επιβεβαιώνοντας τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι πάντα είναι ανοικτός σε συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, πόσο μάλλον υπό τις νέες συνθήκες που δημιουργεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το ρίσκο

Την ίδια ώρα, πάντως, κορυφαίος διπλωμάτης κάνει λόγο για συνάντηση που υποκρύπτει ρίσκο, με τη χώρα μας να περιμένει απλά να αναχαιτίσει την τουρκική επιθετικότητα και να θέσει τα θεμέλια για έναν διάλογο που αναπόφευκτα θα γίνει, και θα αφορά τα “φιλέτα” του Αιγαίου.

Και το ρίσκο έγκειται στο αποτέλεσμα της, αφού τυχόν αποτυχία δεν αποκλείεται να οξύνει τα πράγματα και να ανατροφοδοτήσει την τουρκική επιθετικότητα,

Ο ίδιος διπλωμάτης εκτίμησε, μιλώντας στο Vradini.gr, ότι η απερίφραστη καταδίκη από ελληνικής πλευράς του αναθεωρητισμού του Πούτιν, επί της ουσίας αφορά και την Άγκυρα, και η Αθήνα στέλνει ένα μήνυμα στη διεθνή κοινότητα περί αυτού.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι αφενός η συνάντηση γίνεται σε μία στιγμή που καταγράφεται σημαντική επιδείνωση των ελληνορωσικών σχέσεων, καθώς η χώρα μας με τις κυβερνητικές επιλογές να ταχθεί αναφανδόν υπέρ της Δύσης και ανοιχτά κατά της Μόσχας, διεκδικεί πιο ενεργό ρόλο στα ευρωπαϊκά και νατοϊκά δρώμενα, και αφετέρου την ώρα που η Τουρκία εξακολουθεί να προκαλεί, τόσο στα λόγια όσο και στις πράξεις, με τις συνεχείς παραβιάσεις στο Αιγαίο.

Ίσως σας ενδιαφέρουν