Πρόσω ολοταχώς για τα 12 μίλια στην Κρήτη

Στο υπουργείο Εξωτερικών ετοιμάζουν τα διαδικαστικά με εντολή Νίκου Δένδια, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ενημερώσει σχετικά Αμερικανούς και Ευρωπαίους

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμη τεχνικά η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια νοτίως και ανατολικώς της Κρήτης, την οποία επεξεργάζεται το Υπ. Εξ. με εντολή του υπουργού Νίκου Δένδια, ήδη από το 2020.

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Στο υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με πληροφορίες από έγκυρες πηγές, τα κλιμάκια που ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας και θα απομένει, πλέον, η πολιτική απόφαση της ανακοίνωσης, απόφαση η οποία θα ληφθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε συνεργασία με τον Υπ. Εξ. Νίκο Δένδια, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Και στη συνέχεια, η κυβέρνηση θα στραφεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Το πότε θα ανακοινωθεί η επέκταση θα κριθεί από την κυβέρνηση, η οποία θα σταθμίσει όλα τα στοιχεία που θα έχει στη διάθεσή της, και θα επιλέξει τον κατάλληλο χρόνο.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Η πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό Υπ. Εξ. Άντονι Μπλίνκεν περιελάμβανε εκτός από το Ουκρανικό και όλο το φάσμα των τουρκικών προκλήσεων, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα μας θα προωθήσει και θα υπερασπίσει τα συμφέροντά της έναντι των απαιτήσεων και των προκλήσεων της Τουρκίας. Από την πλευρά του, ο κ. Μπλίνκεν φέρεται να είπε ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν αστάθεια στην περιοχή, και πώς θα ενθαρρύνουν κάθε κίνηση των ηγετών Ελλάδας και Τουρκίας που θα στοχεύει στο διάλογο και την καταλαγή.

Πρώην διπλωμάτης, επικεφαλής πολιτικός διευθυντής επί χρόνια, ανέφερε ότι η κίνηση αυτή θα δώσει επιπλέον ώθηση στην κυβέρνηση, εν όψει και των εκλογών του 2023, οπότε θα συνεκτιμηθούν όλες οι παράμετροι. Στη διαδικασία θα ληφθούν υπόψη όλα τα σενάρια, τόσο από στρατιωτικής όσο και από πολιτικής πλευράς, ενώ η Αθήνα θα ενημερώσει νωρίτερα τους Ευρωπαίους εταίρους και τους συμμάχους της, προκειμένου να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους θα προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση.

Η ελληνική διπλωματία λένε οι ειδήμονες του Υπ. Εξ. ακολουθεί το δρόμο δημιουργίας νομίμων τετελεσμένων που εδράζονται στις διεθνείς συνθήκες και το Δίκαιο της Θάλασσας, προκειμένου να προλάβει τετελεσμένα της Άγκυρας, τα οποία θα εδράζονται καθαρά στην απειλή βίας. Οι πληροφορίες από το Υπ. Εξ. αναφέρουν ότι οι διπλωμάτες και το Γραφείο του υπουργού εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές τουρκικές αντιδράσεις, και παρέπεμπαν στη συμφωνία με την Ιταλία για τη χάραξη της ΑΟΖ.

Δεν τίθεται θέμα casus belli, αφού δεν είναι Αιγαίο η «κρίσιμη» περιοχή, ενώ μπορεί να αποτελέσει θρυαλλίδα θετικών εξελίξεων υπό την αιγίδα των συμμάχων και της Ε.Ε. Ξένοι διπλωμάτες ανέφεραν, πρόσφατα, σε Έλληνες συνομιλητές τους ότι «ναι μεν ελλοχεύει ένα ρίσκο με την απόφαση επέκτασης στα 12 ν.μ. νοτίως και ανατολικώς της Κρήτης, αλλά, παράλληλα, μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για συνομιλίες ΕλλάδαςΤουρκίας προκειμένου να υπάρξει συμφωνία σε εκείνη την περιοχή, και να λυθούν και τα προβλήματα που προκαλεί το μνημόνιο Τουρκίας Λιβύης». Σε αυτή την περίπτωση οι ξένοι διπλωμάτες θεωρούν αναπόφευκτες τις αμοιβαίες υποχωρήσεις από τις απαιτήσεις που δημιουργούν οι συμφωνίες ΕλλάδαςΑιγύπτου και ΤουρκίαςΛιβύης, προκειμένου να βρεθεί λύση. Αυτό που προβληματίζει την ελληνική πλευρά είναι το ενδεχόμενο να προλάβει η Τουρκία και να δημιουργήσει τετελεσμένο νοτίως της Κρήτης, και να δεσμεύσει de facto περιοχές που ναι μεν είναι εκτός και των 12 ν.μ., αλλά η Αθήνα θεωρεί ότι ανήκει στη δυνητική ελληνική ΑΟΖ.

Είναι αλήθεια ότι το δεύτερο σύμφωνο Άγκυρας – Τρίπολης φέρνει, σε δεύτερο χρόνο, πιο κοντά στην εν λόγω περιοχή τα τουρκικά ερευνητικά, σεισμογραφικά και γεωτρύπανα. Όταν η Τουρκία κρίνει ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες, θα επιχειρήσει το επόμενο βήμα, στα πλαίσια του αφηγήματος της «Γαλάζιας Πατρίδας». Συνεργάτες του Νίκου Δένδια ανέφεραν ότι οι μελέτες για την επέκταση των χωρικών υδάτων νοτίως της Κρήτης έχουν ήδη ξεκινήσει εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, τονίζοντας ότι στον σχεδιασμό «φυσικά περιλαμβάνεται και το ανατολικό κομμάτι της Κρήτης».

Ίσως σας ενδιαφέρουν