Ψηφιακό πιστοποιητικό: Αύριο η επίσημη παρουσίαση

Παρουσία του πρωθυπουργού, του Σαρλ Μισέλ και του Μαργαρίτη Σχοινά

Από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τον αρμόδιο υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη, πρόκειται να παρουσιαστεί αύριο επισήμως , το ψηφιακό πιστοποιητικό το οποίο αναμένεται να εφαρμόσει η ΕΕ από την 1η Ιουλίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το επίσημο όνομα θα είναι: «EU digital Covid certificate».

Στην παρουσίαση θα παραστεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ θα παραβρεθούν ο Σαρλ Μισέλ και ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Η κα. Πελώνη χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι η ΕΕ έκανε δεκτή την πρόταση του πρωθυπουργού και θα προχωρήσει στην υιοθέτηση του ψηφιακού πιστοποιητικού Covid.

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη για την εφαρμογή του πιστοποιητικού. Έγιναν πάνω από 2.206.000 εμβολιασμοί, περισσότεροι από 3.416000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί και 1.880.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Όπως επισήμανε ο Πρωθυπουργός μετά το πέρας του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το πιστοποιητικό θα στηρίζεται σε μία ενιαία βάση δεδομένων, στην οποία θα φαίνεται αν και πότε ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί, αν και πότε έχει ασθενήσει, ή αν έχει αρνητικό τεστ PCR ή τεστ αντιγόνου. Θα λειτουργεί σαν μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για όλους τους Ευρωπαίους, θα διευκολύνει τους συνοριακούς ελέγχους και κατ’ επέκταση τους ταξιδιώτες. Η Ελλάδα είναι έτοιμη για την εφαρμογή του πιστοποιητικού και η επίσημη εφαρμογή του σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναμένεται την 1η Ιουλίου.

«Είναι σημαντικό για τις χώρες του Νότου αλλά και για τις βόρειες χώρες», σχολίασε και υπογράμμισε ότι «όλοι θέλουν να διευκολυνθούν να ταξιδέψουν και ενδεχομένως να δαπανήσουν σε ταξίδια μέρος των αποταμιεύσεων τους».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «το πιστοποιητικό covid είναι εργαλείο διευκόλυνσης ταξιδιών, ώστε να αποφύγουμε πρόσθετους περιορισμούς. “Είναι βάση δεδομένων”». Πρόσθεσε, δε, ότι «ήδη, σήμερα τους βασικούς κανόνες για το πώς υποδεχόμαστε ξένους επισκέπτες τους έχουμε δρομολογήσει και το πιστοποιητικό κάνει πιο απλή τη δουλειά σε επίπεδο συνοριακών ελέγχων».

Επιπλέον, διευκρίνισε ότι κάθε χώρα έχει τη δυνατότητα να έχει τη δική της εθνική πολιτική και να επιβάλλει άλλους ενδεχομένως κανόνες συμπεριφοράς ή προσβασιμότητας είτε για τους πολίτες της, είτε για επισκέπτες. «Το βέβαιο είναι ότι δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός και να ισχύουν άλλοι κανόνες για τους πολίτες μιας χώρας και άλλοι για τους επισκέπτες», ξεκαθάρισε.

Μάλιστα, επέμεινε στην αρχή της αμοιβαιότητας, δηλαδή αν η Ελλάδα ζητάει από κάποιον να έρθει με τεστ αντιγόνου, αντίστοιχο να είναι και το αίτημα της χώρας προέλευσης. «Δεν εκτιμώ ότι θα υπάρχουν πρόσθετοι περιορισμοί και όσο η επιδημιολογική εικόνα συνεχίζει να βελτιώνεται και θα βελτιώνεται παντού λόγω των εμβολιασμών, δεν εκτιμώ ότι θα έχουμε τέτοια ζητήματα», συμπλήρωσε.

Είναι μια σημαντική επιτυχία για τη χώρα μας από την οποία θα ωφεληθούν, όχι μόνο ο κόσμος της τουριστικής βιομηχανίας και οι τοπικές κοινωνίες, αλλά και η οικονομία και η κοινωνία στο σύνολό της

Ίσως σας ενδιαφέρουν