Ρεπορτάζ του vradini.gr: Πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση με αφορμή την κρίση στα εθνικά θέματα

Το vradini.gr αποκαλύπτει τα πλάνα του κυβερνητικού σχεδιασμού στο διεθνές πεδίο

Με στοχευμένες κινήσεις στην διπλωματική «σκακιέρα» απαντά η κυβέρνηση στην τουρκική προκλητικότητα. Το μήνυμα είναι σαφές: διάλογος με απειλές δεν γίνεται. Επομένως είτε η Τουρκία θα δείξει εμπράκτως ότι σέβεται το διεθνές δίκαιο είτε θα βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις.

Ένα πρώτο βήμα έγινε στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε, όπου μπήκε το θέμα των κυρώσεων. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής τις 24 και 25 Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε θα συνεχιστούν οι διαμεσολαβητικές προσπάθειες για να επιστρέψει η Άγκυρα στο τραπέζι του διαλόγου και να σταματήσει την εμπρηστική ρητορική.

Ικανοποίηση προκαλεί το ότι άνοιξε η συζήτηση για την επιβολή κυρώσεων, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να αναφέρεται σε δηλώσεις του στην ομόθυμη συμπαράσταση όλων των εταίρων. Την ίδια στιγμή την ενόχλησή του εκδήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, αναφέροντας ότι δεν είναι στην αρμοδιότητα της ΕΕ να ζητά διακοπή των τουρκικών δραστηριοτήτων στην ανατολική Μεσόγειο.

Πολλαπλά είναι τα μηνύματα προς την Άγκυρα, που το τελευταίο διάστημα συνεχίζει να τραβά το σχοινί. Η Γερμανίδα Καγκελάριος σημείωσε πως «όλοι ως κράτη μέλη της ΕΕ, έχουμε ασφαλώς την υποχρέωση να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας τα δικαιώματα και τα θέματα που παρουσιάζουν οι έλληνες φίλοι μας και επίσης να τους υποστηρίξουμε, όπου έχουν δίκιο».

Μήνυμα προς την Τουρκία πως πρέπει να απέχει από μονομερείς ενέργειες έστειλε ο Ύπατος Εκπρόσωπος για τις Εξωτερικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ. «Είμαστε ξεκάθαροι και αποφασισμένοι σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συμφερόντων και την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο» σημείωσε, ενώ σε άλλο σημείο της τοποθέτησης του ανέφερε ότι και ο ίδιος θα προσπαθήσει το επόμενο διάστημα να δημιουργήσει «χώρο για διαπραγματεύσεις για όλα τα θέματα της περίπλοκης και δύσκολης σχέσης με την Τουρκία».

«Αν δεν υπάρξει πρόοδος στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης, μπορεί να αναπτυχθεί μια λίστα με περαιτέρω περιοριστικά μέτρα», η οποία θα τεθεί προς συζήτηση στην Σύνοδο Κορυφής ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ. Μάλιστα υπάρχει η δυνατότητα οι κυρώσεις, εκτός από πρόσωπα, να αφορούν περιουσιακά στοιχεία, πλοία και παράνομες οικονομικές δραστηριότητες, κυρίως σε τομείς στους οποίους η τουρκική οικονομία είναι πιο στενά συνδεδεμένη με την ΕΕ.

Τις τελευταίες ημέρες αναπτύσσονται πρωτοβουλίες με στόχο να μειωθεί η ένταση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συνομίλησε δύο φορές με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τηλεφώνησε στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Παράλληλα σε Αθήνα και Άγκυρα βρέθηκε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, με το Βερολίνο να συνεχίζει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία της Γερμανίδας Καγκελαρίου με τον Τούρκο πρόεδρο.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως διάλογος δεν μπορεί να ξεκινήσει μέσα σε κλίμα προκλήσεων. Παράλληλα προχωρά σε συγκεκριμένες κινήσεις. Οι δύο συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο και η επέκταση από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο αποτέλεσαν τα πρώτα βήματα.

Στην επόμενη φάση ακολουθεί ο διάλογος για τις θαλάσσιες ζώνες με την Αλβανία αλλά και η επέκταση από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στην περιοχή νότια της Κρήτης (στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Αίγυπτο).

Σημειώνεται πως η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο θα υλοποιηθεί με την ψήφιση νόμου από το Κοινοβούλιο, θα προηγηθεί δε η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο θα κλείσουν οι κόλποι και θα χαραχθούν ευθείες γραμμές βάσης στην περιοχή, σε εφαρμογή των σχετικών διατάξεων της Σύμβασης για το δίκαιο της θάλασσας.

Ίσως σας ενδιαφέρουν