Ρεπορτάζ του vradini.gr: Τι ζητούν οι Αιγύπτιοι για την ΑΟΖ

Η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να κάνει πίσω στην επήρεια νησιών της

Μετά την πετυχημένη κίνηση της συμφωνίας με την Ιταλία για την ΑΟΖ αμφοτέρων των χωρών, το επόμενο μεγαλύτερο και σημαντικότερο στοίχημα είναι στο Κάιρο. Εάν μπορούσαμε με μιλήσουμε με όρους χαρτοπαικτικούς, τότε άνετα θα λέγαμε ότι ο Νίκος Δένδιας “παίζει τα ρέστα του με το Κάιρο για να κερδίσει την παρτίδα” ή για να μην επιτρέψει στην Τουρκία να κερδίσει εκείνη, αυτά που επιδιώκει…

Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών επικεφαλής ομάδας διπλωματών και εμπειρογνωμόνων, μετέβη στο Κάϊρο σε μια προσπάθεια να πείσει τους αιγυπτίους να προχωρήσουν σε συμφωνία για την χάραξη ΑΟΖ μεταξύ των δυο χωρών, αλλά εάν κρίνουμε από τις πρώτες αντιδράσεις, τα αποτελέσματα ήταν φτωχά.

Ο Δένδιας ξέρει πως εάν καταφέρει και πείσει την Αίγυπτο να συμφωνήσει έστω και μερικώς σε ΑΟΖ, (κάτι που για την ώρα θεωρείται πολύ δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο) τότε η Αθήνα θα έχει πετύχει μια κίνηση ματ στο σκακι με την Τουρκία, και θα έχει κόψει την τουρκολυβική ΑΟΖ στα δυο. Κυρίως δε το θαλάσσιο τμήμα εκείνο, που αφορά τη νότια Κρήτη, και που οι τούρκοι είναι έτοιμοι να στείλουν ερευνητικό πλοίο…

Τι ζητούν οι Αιγύπτιοι

Η Ελλάδα εμφανίζεται διαλλακτική στο να αποδεχθεί περιορισμένη επήρεια του Καστελλορίζου, ή μερική οριοθέτηση ώστε να αφορά τη δυτική θαλάσσια περιοχή, που δεν θα περιλάμβανε τη θαλάσσια περιοχή του Καστελλορίζου, αλλά θα διεμβολίσει το μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης.

Διπλωμάτες αναφέρουν στο vradini.gr, ότι όταν η ελληνική πλευρά εμφανίσθηκε διατεθειμένη να κάνει βήμα πίσω, η αιγυπτιακή πρόβαλε νέα απαίτηση σύμφωνα με την οποία τα νησιά Ρόδος, Κάρπαθος, Κάσος …και Κρήτη να έχουν μικρότερη επήρεια, για την ακρίβεια το 60% της ΑΟΖ να δοθεί στην Αίγυπτο και το 40% στην Ελλάδα! Κάτι που δεν συζητείται καν από την ελληνική πλευρά, αν και βρέθηκαν κάποιοι που θεώρησαν ότι το κέρδος θα είναι μεγαλύτερο της ζημιάς σε περίπτωση συμφωνίας. Σοβαροί διπλωμάτες όμως το απορρίπτουν χωρίς δεύτερη συζήτηση για ευνόητους λόγους, και επισήμαναν με έμφαση στον υπουργό πως μία τέτοια υποχώρηση δεν θα αφορούσε μόνο τη μοιρασιά της ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

“Θα ήταν ένα ισχυρό πολιτικό προηγούμενο και σε σχέση με την Τουρκία. Εάν η Ελλάδα αναγνωρίσει μειωμένη επήρεια στην Κρήτη και στη Ρόδο θα έχει αυτοϋπονομεύσει τη θέση της στο Αιγαίο και μελλοντικά στο Λιβυκό. Με άλλα λόγια, θα πρόκειται για πολιτικό αυτοχειριασμό” αναφέρει βετεράνος διπωματικός αναλυτής…

Στην πραγματικότητα, το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών δεν ενδιαφέρεται και δεν θέλει συμφωνία οριοθέτησης με την Ελλάδα. Η διπλωματική γραφειοκρατία της Αιγύπτου θεωρεί ότι εάν υπογράψει συμφωνία οριοθέτησης θα κλείσει οριστικά την πόρτα με την Τουρκία και δεν το θέλει.

Όπως έλεγε ο προηγούμενος πρέσβης της Αιγύπτου σε συνομιλητή του από την προεδρία της Δημοκρατίας, “εμείς θα αντιταχθούμε στην Τουρκία ανοιχτά, μόνο εάν μας δημιουργήσει πρόβλημα. Από τη στιγμή που ο Ερντογάν απλώς φιλοξενεί τη “Μουσουλμανική Αδελφότητα” και δεν προβαίνει σε υπονομευτικές κινήσεις, δεν έχουμε λόγο να προχωρήσουμε σε κάτι που θα προκαλέσει ένταση”.

Εκνευρισμός στην Άγκυρα

Στην Τουρκία επικρατεί εκνευρισμός από τις κινήσεις σε Κάϊρο και Ιερουσαλήμ, όπου Δένδιας και Μητσοτάκης ενίσχυσαν περαιτέρω την συμμαχία με Αίγυπτο και Ισραήλ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε με τον Νετανιάχου θέματα που αφορούν και την στάση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Μια στάση η οποία εξοργίζει το Ισραήλ αλλά όσο δεν αφορούν άμεσα την Ιερουσαλήμ οι κινήσεις του Ερντογάν, η Αθήνα δεν θα μπορεί να περιμένει τίποτα περισσότερο από μια ρητορική στήριξη, και ίσως υπόγεια στήριξη μέσω πληροφοριών.

Σε ότι αφορά την κατάσταση με την Αίγυπτο, το πιθανότερο θα είναι να υπάρξει κάποια μια μερική συμφωνία για την ΑΟΖ και όχι ολική, και οι Αιγύπτιοι να πάρουν πολλά από αυτά που θέλουν.

Και λέμε “μερική συμφωνία” διότι πληροφορίες του vradini.gr από απόλυτα αξιόπιστες πηγές, αναφέρουν ότι οι αιγύπτιοι δεν έχουν καμία διάθεση να προκαλέσουν την Άγκυρα και να δημιουργήσουν πρόβλημα, για να βοηθήσουν την Ελλάδα.

Πρόσφατα ο αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σούκρι, ξεκαθάρισε σε έλληνα συνομιλητή του, ότι “εμείς δεν έχουμε πρόβλημα με την Τουρκία. Ο πρόεδρός τους έχει πρόβλημα με τον δικό μας, και αντίστροφα”.

Υπο αυτό το πρίσμα η αποστολή του Δένδια κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν, και φάνηκε από την εξέλιξή της.

Όπως λένε διπλωμάτες ένας τρόπος για να ξεπεραστούν οι διαφωνίες που υπάρχουν, παρά την προεργασία που έχει γίνει, είναι η τμηματική οριοθέτηση, η οποία θα περιλαμβάνει τις θαλάσσιες περιοχές του τουρκολιβυκού συμφώνου, αλλά θα αφήνει έξω, σε πρώτη φάση, την περιοχή του Καστελόριζου. Οι Αιγύπτιοι όπως προαναφέραμε θεωρούν ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε περαιτέρω ένταση στη σχέση τους με την Τουρκία. Και δεν το επιθυμούν, καθιστώντας το ξεκάθαρο προς όλες τις κατευθύνσεις.

Δεν αποκλείεται τουρκική πρόταση σε Κάιρο

Πληροφορίες απο διπλωμάτες αναφέρουν ότι η Άγκυρα φέρεται να ετοιμάζει δελεαστική πρόταση στην Αίγυπτο, σε μια προσπάθεια να βάλει τρικλοποδιά στην ελληνική προσπάθεια. Για την ώρα ο Ερντογάν τα βρήκε με το Ιράν και τις ΗΠΑ για τη Λιβύη, ενώ το θέμα της Αιγύπτου εξακολουθεί να ειναι αγκάθι. Οι Αιγύπτιοι για την ώρα λένε σε όλες τις κατευθύνσεις ότι με την Τουρκία δεν έχουν ίδια συμφέροντα. Δεν είναι μόνο ότι ο Ερντογάν στήριξε την “Μουσουλμανική Αδελφότητα” εναντίον του προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, αλλά κυρίως το ότι υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα στη Λιβύη, αφού η Αίγυπτος στηρίζει τον Χαφτάρ όπως και η Αθήνα, ενώ ο Ερντογάν τον Σάρατζ.

Αλλά όποιος γνωρίζει την πραγματικότητα σε αυτές τις χώρες, αντιλαμβάνεται ότι τα πάντα αλλάζουν και τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο. Το “κακό σενάριο” που εξετάζουν οι έλληνες διπλωμάτες είναι, να προσφέρουν οι τούρκοι στο Σισι, εγγυήσεις για τον παροπλισμό της “Μουσουλμανικής Αδελφοτητας” και ένα γενναίο “κομμάτι” από την ΑΟΖ, μεγαλύτερο από αυτό που θα εξασφαλίσουν από την Αθηνα.

Ίσως σας ενδιαφέρουν