Ρεπορτάζ vradini.gr: Έναρξη διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία πιθανότατα αύριο

Πώς φτάσαμε στη συμφωνία επανέναρξης

Ξεκινούν αύριο σύμφωνα με πληροφορίες του vradini.gr οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ των διπλωματικών αντιπροσωπειών Ελλάδος και Τουρκίας, που σταματήσανε το 2016. Επικεφαλής της ομάδας των Ελλήνων διπλωματών είναι ο πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης.

Προλείανση του εδάφους έγινε με την τηλεδιάσκεψη που είχαν η πρέσβης Σουρανή εκ μέρους του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και ο Ιμπραήμ Καλίν εκ μέρους του Ταγίπ Ερντογάν υπό την εποπτεία των γερμανών που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη με τον σύμβουλο της Μέρκελ, Χέκερ.

Παρά τα προβλήματα που υπάρχουν στο ΝΑΤΟ όπου η ελληνική πλευρά αρνείται να αποδεχθεί το κείμενο της Συμμαχίας ως βάση για συνομιλίες των τεχνικών στρατιωτικών επιτροπών, σε πολιτικό επίπεδο υπήρξε συμφωνία των δυο πλευρών, κατόπιν παρότρυνσης και πιέσεων των ΗΠΑ της ΕΕ και της Γερμανίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το παρασκήνιο που προηγήθηκε είναι πολύ ενδιαφέρον. Η Ελλάδα έθεσε ως προϋπόθεση την απόσυρση του Ορούτς Ρέϊς, ενώ η Τουρκία έθεσε από την πλευρά της ως προϋπόθεση να μην υπάρξουν κυρώσεις στις 24 Σεπτεμβρίου στη σύνοδο κορυφής. Όπου όλα δείχνουν πως κάτι τέτοιο θα συμβεί, αφού εάν αποφασιστούν κυρώσεις τότε είναι βέβαιο ότι ο Ερντογάν θα “απασφαλίσει”.

Η ελληνική πλευρά δεσμεύθηκε ότι δεν θα επιδιώξει επιβολή κυρώσεων, αλλά αυτό θα είναι υπό αίρεση και θα εξαρτηθεί από την στάση της Τουρκίας, δεδομένου ότι μετά από ένα μήνα θα υπάρξει νέα σύνοδος.

Το να υπάρξουν κυρώσεις και να παγώσουν αλλά να χρησιμοποιούνται ως “δαμόκλειος σπάθη” όπως ζήτησαν κάποιοι διπλωμάτες, αποκλείστηκε γιατί θεωρείται βέβαιο πως η Τουρκία θα αντιδράσει απρόβλεπτα, ενώ η Μέρκελ αποκλείεται να δεχθεί κάτι τέτοιο.

Όμως όπως προείπαμε, οι συνομιλίες μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας έχουν ήδη αρχίσει, αν και σε χαμηλό επίπεδο ακόμη, αυτό μεταξύ των δυο προσωπικών “απεσταλμένων” του έλληνα πρωθυπουργού και του τούρκου προέδρου.

Της διπλωματικής συμβούλου του Κυριάκου Μητσοτάκη, πρέσβεως Σουρανή, και του εξ απορρήτων συμβούλου του Ταγιπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, οι οποίοι βρίσκονται ανεπισήμως σε επαφή και συζητούν, προλειαίνοντας το έδαφος.

Και οι συνομιλίες θα αφορούν περισσότερα ζητήματα από αυτά που η Αθήνα θα επιθυμούσε, και για την ώρα επιμένει ότι δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω. Μέχρι τουλάχιστον να πειστεί η ελληνική κοινή γνώμη ότι κάποια θέματα δεν είναι πλέον ταμπού.

Τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στο συνέδριο του Economist ήταν σαφή, και το μήνυμα ελήφθη από την Τουρκία, η οποία σταματά (προσωρινά ή όχι θα δείξει) τις επιθετικές ενέργειες.

“Όταν η Ελλάδα ξεκινά να θέτει προϋποθέσεις, τότε έχουμε κι εμείς προϋποθέσεις” δήλωσε πρόσφατα ο τούρκος Υπ.Εξ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δείχνοντας πως θα κινηθεί η Άγκυρα. Ήτοι, εάν η Ελλάδα θεωρεί προϋπόθεση διαλόγου μόνο ένα θέμα, η Τουρκία θεωρεί ως προϋπόθεση περισσότερα. Και κάπου στη μέση θα βρεθεί μια χρυσή τομή, όπως λένε μπαρουτοκαπνισμένοι διπλωμάτες…

Την ίδια στιγμή ο Ταγίπ Ερντογάν άλλαξε ρότα, και αποφάσισε να μην ρίξει “γροθιά στο μαχαίρι” πηγαίνοντας κόντρα σε μια Ευρώπη η οποία δεν επιθυμεί να λάβει μέτρα κατά της Τουρκίας, αλλά πρέπει επίσης να τηρήσει και τα προσχήματα, στηρίζοντας Αθήνα και Λευκωσία.

Με λίγα λόγια, κανείς δεν επιθυμεί-πλην της Γαλλίας ίσως, για άλλους λόγους- την επιβολή πραγματικών κυρώσεων της ΕΕ στην Τουρκία, αλλά και η Τουρκία πρέπει να κρατήσει τα προσχήματα. Προς τούτο ο κ.Ερντογάν-με προτροπή Βερολίνου και Ουάσιγκτον- απέσυρε το Ορούτς Ρέϊς από το Αιγαίο, με το πρόσχημα της συντήρησής του. Μπορεί ο Τσαβούσογλου να απειλεί ότι θα επιστρέψει το τουρκικό πλοίο στα μέρη μας, αλλά αυτό απευθύνεται στην τουρκική κοινή γνώμη. Πρόσφατα ο Κιλιντσάρογλου, “κάρφωσε” του Ερντογάν λέγοντας ότι τα περί ανάγκης συντήρησης δεν στέκουν, αφού το Ορούτς Ρέϊς μπορεί να μείνει 90 μέρες στη θάλασσα όπως έλεγε αρχικά ο Ερντογάν, και τώρα αποσύρεται σε κάτι παραπάνω από 30 μέρες

Ίσως σας ενδιαφέρουν