Σε αυξημένη ετοιμότητα μετά το κρεσέντο τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο

Τα σύγχρονα αντιαεροπορικά συστήματα που υπάρχουν στα νησιά, ενεργοποιούνται, ετοιμάζονται για αποτροπή, και αναμένουν απλώς τη διαταγή για τα περαιτέρω

Στα άκρα έφτασε η τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο, με συνέπεια οι Ένοπλες Δυνάμεις να τεθούν σε ετοιμότητα, ενώ δόθηκε εντολή για ενεργοποίηση της αντιαεροπορικής άμυνας, αν και από χθες οι τούρκοι «μαζεύτηκαν» λιγάκι…

Τα σύγχρονα αντιαεροπορικά συστήματα που υπάρχουν στα νησιά (μεταξύ των οποίων και πύραυλοι) ενεργοποιούνται, ετοιμάζονται για αποτροπή, και αναμένουν απλώς τη διαταγή για τα περαιτέρω, ενώ για να μετριαστούν οι δραματικές εντυπώσεις, η διασπορά των αντιαεροπορικών συστημάτων μετατρέπεται σε άσκηση, που σημαίνει ότι για τουλάχιστον ακόμη δυο μέρες, τα τουρκικά αεροσκάφη θα είναι αντιμέτωπα με τα ελληνικά αντιαεροπορικά.

Την ίδια ώρα, το τουρκικό ΥΠΕΞ μιλά για προβοκάτσια εκ μέρους της Ελλάδας.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Χθες κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον απερχόμενο Αμερικανό πρέσβη Τζ. Πάϊατ – ο οποίος αποχωρεί από τη χώρα μας μετά από έξη χρόνια θητείας, η οποία άφησε έντονο σημάδι στις διμερείς σχέσεις- συζητήθηκε η τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον κ. Πάϊατ να μεταφέρει στην Ουάσιγκτον τα όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο και την αθέτηση των τουρκικών υποσχέσεων για μείωση της έντασης και των προκλητικών συμπεριφορών, ενώ θα εστιάσει στην ανάγκη διατήρησης της συνοχής του ΝΑΤΟ, την οποία θέτει σε κίνδυνο η τουρκική προκλητικότητα.

Λίγες εβδομάδες μετά τη συνάντηση των κ.κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν η παραβατικότητα των Τούρκων χτυπάει κόκκινο αυτές τις μέρες, ακυρώνοντας επί της ουσίας το πνεύμα της συνεργασίας που εγκαινίασε η συνάντηση, με πρώτο το «πάγωμα» των ΜΟΕ, με συνέπεια ο πρωθυπουργός να ενημερώσει το ΝΑΤΟ και τον επικεφαλής του ΓΓ Στόλτενμπεργκ, και το ΥΠΕΞ να βγάλει δυο διαβήματα μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες!

Ο κ. Μητσοτάκης σύμφωνα με πληροφορίες, τόνισε στον κ.Στόλντεμπεργκ ότι η Τουρκία διαταράσσει τη συνοχή της Συμμαχίας εν καιρώ πολέμου στην Ουκρανία, του θύμισε τις επισημάνσεις του για ενότητα στο ΝΑΤΟ και του ζήτησε να πάρει θέση έναντι των τουρκικών προκλήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές στις Βρυξέλλες, την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ (North Atlantic Council) σε επίπεδο πρέσβεων, όπου η ελληνική αντιπροσωπεία αναμένεται να θέσει το θέμα των τουρκικών προκλήσεων και θα ζητήσει να υπάρξει αντίδραση.

Οι υπερπτήσεις και οι παραβιάσεις των τελευταίων 24ώρων από την τουρκική πλευρά, έχουν ως μόνο στόχο την εδραίωση μιας νέας «κανονικότητας», αναφέρουν διπλωμάτες, ενώ στρατιωτικοί εκτιμούν ότι όσο οι Τούρκοι παραβιάζουν τους κανόνες, τόσο η ελληνική πλευρά θα απαντά.

«Δεν θα αφήσουμε τίποτα να πέσει κάτω» ανέφερε ανώτατος στρατιωτικός στο Vradini.gr τονίζοντας ότι όσο υπάρχουν δυναμικές απαντήσεις από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, δεν θα υπάρξει κανένα «κατοχυρωμένο» δικαίωμα για τους Τούρκους.

Την ίδια ώρα, έντονη είναι η ανησυχία της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κ. Φλώρος, κάλεσε αλλεπάλληλες συσκέψεις με την ηγεσία των κλάδων και τους επιτελείς του, προκειμένου να εξεταστεί η κατάσταση. Για την ώρα άπαντες συνιστούν ψυχραιμία, αφού το ζήτημα αντιμετωπίζεται πολιτικά, με τον πρωθυπουργό να ζητά από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γ.Στόλτενμπεργκ να πάρει θέση.

Πάντως το υπουργείο Άμυνας αποφάσισε να ακυρώσει την πρόσκληση που είχε αποστείλει στην Τουρκία για να λάβει μέρος στη διεθνή άσκηση «Tiger Μeet» στην 116 ΠΜ στον Άραξο, η οποία φέτος φιλοξενείται στην 335 Μοίρα “Τίγρεις”.

(Η “Tiger Meet” είναι η άσκηση στην οποία συμμετέχουν όσες Μοίρες φέρουν την ονομασία “Τίγρεις”, με την άσκηση να θεωρείται μία από τις πιο απαιτητικές σε παγκόσμιο επίπεδο).

Πληροφορίες από πηγές στρατιωτικές και διπλωματικές αναφέρουν ότι το ΓΕΕΘΑ έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι Τούρκοι έχουν αποφασίσει να διατηρήσουν σταθερά ψηλά την ένταση, αν όχι να την κλιμακώσουν στα όρια του επεισοδίου.

Κι όπως σημείωνε διπλωμάτης που υπηρετεί στις Βρυξέλλες, οι κινήσεις αυτές έρχονται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία με τον Χουλουσί Ακάρ να επαναφέρει πριν λίγα 24ωρα με ένταση το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης νησιών, εξαρτώντας την μάλιστα με την ελληνική κυριαρχία σε αυτά τα νησιά.

Χρονικό παραβιάσεων

Δεκάδες ήταν οι παραβιάσεις και υπερπτήσεις από το βράδυ της Τετάρτης, με ζεύγος τουρκικών μαχητικών να προχωρά σε υπερπτήσεις στις 19:58′ πάνω από την Καλόλιμνο και τα Ίμια στις 19:58′ και 20:05′, ενώ στις 20:08′ πέταξε πάνω από τους Λειψούς και τους Αρκιούς στα 23.000 πόδια. Στις 21:15′ καταγράφηκε η τελευταία υπέρπτηση πάνω από την Κάρπαθο Μάλιστα, η υπερπτήση πάνω από τα Ίμια μόνο τυχαία δεν είναι από πλευράς Τουρκίας, αφού έγινε μετά την απόφαση της Αθήνας να αφήσει εκτός της άσκησης “Tiger Meet” την Τουρκία, ενώ συνέβη για πρώτη φορά μετά το 1996 και την κρίση των Ιμίων.

Μετά από δέκα λεπτά, στις 20:18′, το ίδιος ζεύγος F-16 πέταξε πάνω από το Φαρμακονήσι, ενώ ένα λεπτό αργότερα ξαναπέρασε πάνω από Λειψούς και Αρκιούς στα 24.000 πόδια. Στις 20:28′ οι Τούρκοι ολοκλήρωσαν το κρεσέντο προκλητικότητας με νέες υπερπτήσεις πάνω από Ίμια και Κάλυμνο στα 23.000 πόδια. Συνολικά, οι Τούρκοι πραγματοποίησαν σήμερα (27/04) 126 παραβιάσεις του FIR Αθηνών, με τις 85 να γίνονται από τα τουρκικά μαχητικά, εκ των οποίων τα έξι ήταν οπλισμένα ενώ οι υπερπτήσεις πάνω από νησιά έφτασαν τις 41.

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία δεν άφησε καμία πρόκληση αναπάντητη, με τους Έλληνες πιλότους να απογειώνονται από όλες τις πολεμικές Μοίρες και να δίνουν δυναμικές απαντήσεις στους Τούρκους, οι οποίοι ωστόσο απέφυγαν τις εμπλοκές με τα ελληνικά F-16 και Mirage 2000-5. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως παρά τις δεκάδες υπερπτήσεις και παραβιάσεις, καταγράφηκαν μόλις δύο εμπλοκές.
Ίσως σας ενδιαφέρουν