Σκρέκας: «Η Ελλάδα σε 3 χρόνια μπορεί να είναι αυτόνομη στο φυσικό αέριο»

Ο Υπουργός Ενέργειας δήλωσε πως σε λίγους μήνες μία τουλάχιστον παραγωγική γεώτρηση -πιθανότατα στα Ιωάννινα- θα ξεκινήσει σε 2 ως 2,5 χρόνια με βάση το σημερ

Πλήρως αυτόνομη ενεργειακά μπορεί να γίνει η Ελλάδα μέσα στα επόμενα 3 χρόνια στον τομέα του φυσικού αερίου, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα σε τηλεοπτική του παρέμβαση στο κανάλι Open.

Όπως ανέφερε οι διαδικασίες για την ερευνητική γεώτρηση υδρογονανθράκων ξεκινούν στα Ιωάννινα με τον σχεδιασμό για την πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση να εντάσσεται εντός του 2023. Επιπλέον, τόνισε πως και μία παραγωγική γεώτρηση (στην ίδια περιοχή) έρχεται ύστερα από 2 με 2,5 χρόνια. Συνεπώς, η Ελλάδα μπορεί να ξεκινήσει την άντληση και παραγωγή φυσικού αερίου σε 3 χρόνια από σήμερα.

Ενδεχομένως, και νωρίτερα, αναλόγως των εξελίξεων στην αρχική φάση των ερευνητικών γεωτρήσεων και στα αποτελέσματα για το μέγεθος της απαιτούμενης επένδυσης: «Εφόσον τα αποτελέσματα της δοκιμαστικής γεώτρησης είναι καλά και αποδειχτεί ότι η ποσότητα και η ποιότητα των υδρογονανθράκων είναι αυτή που χρειαζόμαστε».

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Με δεδομένο πως ξεκινούν οι διαδικασίες για την ερευνητική γεώτρηση υδρογονανθράκων στα Ιωάννινα και υπάρχει πλέον σχεδιασμός για την πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση να εντάσσεται εντός του 2023, τότε η παραγωγή φυσικού αερίου μπορεί να γίνει εντός της προβλεπόμενης τριετίας: «Η Ελλάδα μπορεί σε τρία χρόνια από σήμερα, εφόσον όλα επαληθευτούν, να είναι αυτόνομη στο φυσικό αέριο και για μια διάρκεια που μπορεί να φτάνει τη δεκαετία».

Επιπλέον ανέφερε ότι υπάρχουν ήδη στοιχεία και αναλύσεις και συνεπώς δεν είναι απλώς εικασίες, εκτιμήσεις και ευχολόγια αλλά αντιθέτως…συγκρατημένη αισιοδοξία.

Όμως επισήμανε πως «αν οι ποσότητες που βρεθούν είναι μεγαλύτερες, πέρα από την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας, η Ελλάδα θα μπορεί να εξελιχθεί σε πυλώνα ενεργειακής ασφάλειας για την τροφοδότηση της ευρύτερης περιοχής της νοτιοανατολικής Ευρώπης συνολικά».

Μάλιστα, διευκρίνισε πως δεν εννοεί «ενεργειακή αυτάρκεια» της Ελλάδας αλλά «ενεργειακή αυτονομία» της χώρας, γεγονός που αλλάζει τελείως τα δεδομένα στην περιοχή και φυσικά στην ελληνική οικονομία: «Δεν μιλάμε μόνο για ενεργειακή αυτάρκεια, κάτι που μπορούμε να πετύχουμε και σήμερα χάρη σε εισαγωγές και στη λειτουργία της Ρεβυθούσας, αλλά κυρίως για ενεργειακή ανεξαρτησία».

Τέλος, αποκάλυψε πως στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης είναι ήδη η επέκταση των αγωγών φυσικού αερίου και στην περιοχή των Ιωαννίνων και μάλιστα δεν θα αφορά μόνο στο φυσικό αέριο αλλά και άλλους «τύπους καυσίμου» καθώς είναι γνωστό πως το φυσικό αέριο ήταν -και παραμένει- «καύσιμο για την ενεργειακή μετάβαση» στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την επικράτηση της «πράσινης ενέργειας» μέσα στα επόμενα χρόνια.

Όπως εξήγησε ο Υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας στο δίκτυο των αγωγών θα υπάρχει η πιθανότητα μεταφοράς τόσο βιομεθανίου όσο και μεταγενέστερα «πράσινου» υδρογόνου (σ.σ. το «καύσιμο του μέλλοντος» σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν), με απώτερο στόχο η Ελλάδα να επιτύχει την πλήρη ενεργειακή αυτονομία. Γι΄ αυτό άλλωστε θα διατεθούν κεφάλαια τόσο από προγράμματα της Ε.Ε. όσο και από το ελληνικό Ταμείο Ανάκαμψης και άλλους πόρους για την ενίσχυση της παραγωγής ενέργειας με την χρήση φιλικών προς το περιβάλλον μεθόδων: «Κανένα ευρώ δεν θα μείνει αναξιοποίητο».

Ίσως σας ενδιαφέρουν