Σκρέκας στη Βουλή: «Σε δημόσιο έλεγχο το νερό, απαγορεύεται να το πάρει ιδιώτης»

«Καμία ιδιωτικοποίηση – Το νερό παραμένει δημόσιο αγαθό», τόνισε ο υπουργός

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας έδωσε ξεκάθαρη απάντηση από τη Βουλή πως το νερό παραμένει υπό δημόσιο έλεγχο και δεν ιδιωτικοποιείται.

Μιλώντας στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ενέργειας, ο κ. Σκρέκας διαβεβαίωσε πως μέσω των διατάξεων του νομοσχεδίου όχι μόνο παραμένει η διαχείριση των υδάτων υπό δημόσιο χαρακτήρα, αλλά απαγορεύεται κιόλας η εκχώρησή τους σε ιδιώτες.

«Για τους παρόχους να το ξεκαθαρίσουμε. Έχουμε νομοσχέδιο στο άρθρο 1 της αιτιολογικής έκθεσης αλλά και το άρθρο 3 του νομοσχεδίου, για πρώτη φορά θωρακίζουμε τον δημόσιο χαρακτήρα της παροχής ύδατος στη χώρα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας, και πρόσθεσε:

«Ορίζουμε στο άρθρο 3 ότι οι πάροχοι ύδατος είναι μόνον οι δημόσιοι και δημοτικοί οργανισμοί ύδρευσης, τελεία και παύλα. Δεν χρειάζεται εδώ να έρχεστε και να λέτε… Θέλουμε το νερό να παραμείνει και θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο. Τι άλλο θέλετε; Γιατί δεν ακούτε αυτό που σας λέμε και γράφει ο νόμος. Σύμφωνα με το νόμο, είναι παράνομο ιδιώτης να παρέχει νερό στη χώρα. Μέχρι τώρα θα μπορούσε κάποιος να είχε δεύτερες σκέψεις. Το περιγράψαμε στο νόμο και αυτό μας δεσμεύει φυσικά».

Οι αναφορές του υπουργού προκλήθηκαν μετά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, που κατήγγειλε πως οι διατάξεις του νομοσχεδίου ανοίγουν το δρόμο της ιδιωτικοποίησης. «Σιγά σιγά το ιδιωτικοποιούμε το νερό, σαν σαλάμι, κόβοντας φέτα φέτα…», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Κώστας Σκρέκας στο Mega: «Καμία ιδιωτικοποίηση – Το νερό παραμένει δημόσιο αγαθό»

Στα τέλη Φλεβάρη βγήκε στη διαβούλευση το σχέδιο νόμου «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων και ενίσχυση της υδατικής πολιτικής», έτσι η προσοχή στράφηκε αμέσως στο γιατί έπρεπε να υπάρχει μια ρυθμιστική αρχή για την υδατική πολιτική.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας τοποθετήθηκε σχετικά: «Καμία ιδιωτικοποίηση στο νερό. Το νερό είναι και παραμένει δημόσιο αγαθό και για πρώτη φορά σε ελληνικό νόμο αυτό ορίζεται ρητά, στο άρθρο 3 του νομοσχεδίου. Ρητά ορίζεται ότι οι πάροχοι του νερού είναι δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις».




Και επεξήγησε ο κ. Σκρέκας γιατί το κάνει η κυβέρνηση αυτό: «Για να μπορέσουμε να δώσουμε την δυνατότητα να στηρίξουμε οικονομικά αυτές τις επιχειρήσεις, χωρίς να θεωρείται ότι είναι κρατική ενίσχυση.

»Είχαμε πάντα ένα πρόβλημα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επειδή αυτές είναι εταιρείες δημοτικές ή εταιρείες του Δημοσίου πάντα όταν θέλαμε να τις ενισχύσουμε οικονομικά πάντα έπρεπε να προσφεύγουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να παίρνουμε έγκριση ότι αυτό δεν είναι κρατική ενίσχυση».

«Στο 40% βλέπουμε ότι υπάρχουν δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης που χρεώνουν έως και 200%, δηλαδή δύο φορές πιο ακριβά, το νερό στους δημότες»

Ο υπουργός επεκτάθηκε ειδικά για το πόσιμο νερό: «Έχουμε 295 οργανισμούς και εταιρείες παροχείς πόσιμου νερού στην Ελλάδα. Υπάρχει μία ηλεκτρονική πλατφόρμα που με νόμο υποχρεούνται όλοι οι οργανισμοί ύδατος να ανεβάζουν στοιχεία. Το 60% των 295 εταιρειών παροχής ύδατος δεν ανεβάζει τα στοιχεία. Στο 40% βλέπουμε ότι υπάρχουν δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης που χρεώνουν έως και 200%, δηλαδή δύο φορές πιο ακριβά, το νερό στους δημότες».

Τα μέλη της ανεξάρτητης αυτής αρχή ορίζονται από την κυβέρνηση και από κάτω θα δημιουργηθούν δύο νέοι κλάδοι, όπου ο ένας θα αφορά το νερό και ο άλλος για τα απορρίμματα.

«Η πρόθεση είναι να βελτιώσουμε μία κατάσταση που γνωρίζουμε και που πρέπει να αλλάξει – Γίνεται πλημμελής έλεγχος»

«Η πρόθεση είναι να βελτιώσουμε μία κατάσταση που γνωρίζουμε και που πρέπει να αλλάξει. Μέχρι τώρα ασκούσε έλεγχο η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και έχουν επιβληθεί μόλις εννιά πρόστιμα, καθώς γίνεται πλημμελής έλεγχος», υπογράμμισε ο κ. Σκρέκας.

«Δεν μπορεί το νερό να παρέχεται από ιδιώτες»

Στην συνέχεια, ο υπουργός ερωτώμενος αν μπορεί ένας δήμος μπορεί να βάλει ιδιώτη στην παροχή ύδατος ξεκαθάρισε ότι δεν επιτρέπεται.

Ίσως σας ενδιαφέρουν