Στα 6 ναυτικά μίλια θέλει τον ελληνικό εναέριο χώρο η Άγκυρα

Η «ΒτΚ» αποκαλύπτει τις τουρκικές προθέσεις εν όψει της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Την ουδετεροποίηση του ελληνικού εναέριου χώρου μεταξύ 6-10 μιλίων, ώστε να συμπίπτει με τα χωρικά ύδατα (6 ν.μ.) επιδιώκει και προτείνει η Τουρκία σε πρώτη φάση, μπαίνοντας στα «δύσκολα θέματα», σύμφωνα με πληροφορίες της «ΒτΚ», κάτι που η χώρα μας δεν φαίνεται να συζητά.

Αυτό, τουλάχιστον, υποστηρίζουν Τούρκοι διπλωμάτες που συναντήθηκαν πρόσφατα με Έλληνες αφυπηρετήσαντες ομολόγους τους, στο πλαίσιο άτυπων συναντήσεων του Greek-Turkish forum. Ενός ανεπίσημου φορέα διπλωματίας που μελετά τα Ελληνοτουρκικά και συμβουλεύει ατύπως τις δυο κυβερνήσεις, φροντίζοντας να υπάρχει γραμμή επαφής ακόμη και στις πιο «δύσκολες» στιγμές μεταξύ των δύο χωρών. Δεν είναι τυχαίο ότι διπλωμάτης που μετείχε σε αυτές τις συναντήσεις επισήμανε την πρόσφατη δήλωση του Τούρκου υπουργού Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ που μίλησε περί «ουράνιας γαλάζιας πατρίδας» υπονοώντας, σύμφωνα με τον διπλωμάτη, τον εναέριο χώρο…

Η Τουρκία δείχνει να έχει έτοιμο πλάνο και χρονοδιάγραμμα για τη διεκδίκηση των απαιτήσεών της, και επιδιώκει μία σταδιακή μετάβαση σε ένα νέο καθεστώς στο Αιγαίο. Αυτές είναι οι προθέσεις της Άγκυρας, αλλά στην Αθήνα δεν υπάρχει γόνιμο έδαφος για τέτοιες συζητήσεις. Και όλα αυτά στη σκιά της ηχηρής ήττας του Ταγίπ Ερντογάν στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές (το CHP πλέον στην κορυφή με 37,76%, και το κυβερνών AKP δεύτερο με 35,48%), η οποία μπορεί να γίνει θρυαλλίδα εξελίξεων. Για την ελληνική κυβέρνηση πάντως, δεν αλλάζει τίποτα στο χρονοδιάγραμμα συζήτησης με την Τουρκία, ανεξάρτητα από την ήττα του Ταγίπ Ερντογάν.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Αυτή είναι η επίσημη θέση όπως εκφράζεται από το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά ανεπισήμως υπάρχει προβληματισμός. Με πρώτο την σκλήρυνση της στάσης της Τουρκίας, προκειμένου να συσπειρώσει ένα ακραίο εθνικιστικό ακροατήριο που φαίνεται ότι μετακινήθηκε σε άλλες επιλογές, όπως αυτή του Ερμπακάν που πήρε 6%. Τώρα τα περιθώρια διαλλακτικότητας στενεύουν για τον Τούρκο πρόεδρο, εκτιμά η ελληνική διπλωματία, αφού οτιδήποτε θεωρηθεί «υποχώρηση» από τους αντιπάλους του, θα γίνει αντικείμενο δημαγωγίας και πολιτικής εκμετάλλευσης.

Ο υπ. Εξ. Γιώργος Γεραπετρίτης κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στις Βρυξέλλες, του ξεκαθάρισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η ελληνική κυβέρνηση προχωρά κανονικά στην υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος, εν όψει της συνάντησης κορυφής μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν στην Άγκυρα, τον Μάιο. Από την πλευρά του ο κ. Φιντάν φέρεται να διαβεβαίωσε τον Έλληνα ομόλογό του ότι η Τουρκία δεν έχει κανένα λόγο να αλλάξει κάτι στα όσα έχουν συμφωνηθεί, ενώ αναφερόμενος στα εσωτερικά της χώρας του εκτίμησε ότι υπάρχει πολύς χρόνος για να αλλάξουν τα δεδομένα που δημιούργησε η επικράτηση των κεμαλιστών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΒτΚ», θα υπάρξει άλλη μία συνάντηση μεταξύ των δυο υπ. Εξ., πιθανότατα αρχές Μαΐου, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν.

Στο υπουργείο Εξωτερικών έχουν αναλύσει ενδελεχώς τα ποιοτικά στοιχεία των εκλογικών αποτελεσμάτων στην Τουρκία. Η άνοδος των κεμαλιστών δεν είναι καλή είδηση για την ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με έμπειρους διπλωμάτες που έχουν θητεύσει σε καίριες θέσεις τόσο στην Άγκυρα όσο και στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και στην αρμόδια Διεύθυνση των ελληνοτουρκικών υποθέσεων του υπουργείου. Η άποψή τους είναι πως «ό,τι έχει πάθει ο Ελληνισμός τις τελευταίες δεκαετίες, το έπαθε από το αστικό κεμαλικό καθεστώς και όχι από τους ισλαμιστές». Η εικόνα του μεγάλου νικητή των εκλογών Ιμάμογλου, ο οποίος θεωρείται ο βασικός αντίπαλος του καθεστώτος του ΑΚΡ και του Ερντογάν, μπορεί να είναι ελκυστική για το μέσο Έλληνα (ποντιακής καταγωγής, μιλά ελληνικά κ.λπ.), αλλά δεν αντανακλά στην πραγματικότητα λένε οι ίδιοι, αφού πρόκειται για έναν σκληρό κεμαλιστή που δεν κάνει βήμα πίσω από τις ακραίες διεκδικήσεις της Άγκυρας.

«Ας μην είμαστε αφελείς», τονίζουν οι ίδιοι και αποκαλύπτουν ότι «ο Μπουλέντ Ετσεβίτ ως φέρελπις σοσιαλδημοκράτης νέος πολιτικός τη δεκαετία του ‘50-‘60, έγραφε ποιήματα για την ελληνοτουρκική φιλία και έπαιρνε χρήματα από τα απόρρητα κονδύλια του προξενείου της Κωνσταντινούπολης. Τη συνέχεια την ξέρουμε όλοι…».

Ο Δένδιας αναδιοργανώνει Αεροπορία και Ναυτικό

Την πλήρη αναδιοργάνωση της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού προωθεί ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας με στόχο την περαιτέρω αύξηση της ισχύος τους. Η ομογενοποίηση των σκαφών καθώς και η ενίσχυση των οπλικών συστημάτων τους είναι η προτεραιότητα του προγράμματος «ατζέντα 2030», όπως το περιγράφει ο Νίκος Δένδιας στους συνομιλητές του. Η απόφαση του υπουργού Άμυνας είναι η προτεραιοποίηση των προγραμμάτων που θα έλθουν το επόμενο χρονικό διάστημα, μετά τη σύμβαση για την αγορά 35 ελικοπτέρων τύπου Black Hawk, που εγκρίθηκε ήδη από τη Βουλή. Σύμφωνα με αυτήν, το 2030 η Πολεμική Αεροπορία θα διαθέτει 200 αεροσκάφη 4 και 5ης γενιάς, με την προσθήκη επιπλέον Rafale. Θα πρόκειται δηλαδή για έναν στόλο αποτελούμενο μόνο από F-16 Viper, Rafale και F-35.

Ως εκ τούτου, τα σενάρια απόσυρσης και πώλησης των Φάντομ, των F-16 Block 30 και των Mirage 2000-5 είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα. Πώληση των F-16 επιχειρήθηκε και στο παρελθόν, αλλά δεν καρποφόρησαν οι προσπάθειες. Αναφορικά με το Πολεμικό Ναυτικό, εκτός από τις φρεγάτες FDI, υπάρχουν τα σχέδια για τις αμερικανικές φρεγάτες Constellation, και σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, «βέλτιστες λύσεις για το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα». Το πρόβλημα, όμως, είναι πως το πρόγραμμα των Constellation πήγε πίσω, και εάν ευοδωθεί, τελικά θα παραληφθεί η πρώτη μονάδα το νωρίτερο σε δέκα χρόνια από τώρα.

Τέλος, ως «πακέτο» θα έρθει στη Βουλή η αγορά και ανάπτυξη drones και συστημάτων αντιαεροπορικών και anti-drones. Τα 35 ελικόπτερα τύπου Black Hawk (UH-60M), συνολικού κόστους 1,15 δισ. ευρώ, προς αντικατάσταση των «Χιούι», θα παραληφθούν από την Αεροπορία Στρατού στο τέλος του 2025 (τα πρώτα 4), και τα υπόλοιπα 31 στο τέλος του 2027 και στις αρχές του 2028. Τέσσερα από τα ελικόπτερα θα αξιοποιηθούν από τη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων, με διαμόρφωση η οποία θα επιτρέπει τη χρήση πυραύλων Hellfire.

Ίσως σας ενδιαφέρουν