Σταϊκούρας: «Ασύμμετρη απειλή η οργανωμένη μετακίνηση πληθυσμών στα σύνορά μας»

«Η ελληνική κυβέρνηση δρα συντονισμένα, με αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση», τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών

Αναφερόμενος στην αιφνίδια πίεση που δέχεται η Ελλάδα από μετακινήσεις πληθυσμών στα σύνορά της, ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι η παρούσα κατάσταση συνιστά σοβαρή απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας.

Μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο ενημέρωσης της επιτροπής Οικονομικών σχετικά με την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση δρα συντονισμένα, με αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση.

Αυτό αποδεικνύεται «από τη σημερινή επίσκεψη της ευρωπαϊκής ηγεσίας στον Έβρο, από την υποβολή αιτήματος στην FRONTEX για ανάπτυξη της ομάδας RABIT.

Στόχος η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της χώρας. Αυτά συνιστούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από την άμεση γνωστοποίηση της πρόσφατης απόφασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την κίνηση της διαδικασίας, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας».

Αναφερόμενος, δε, για το υπό διαπραγμάτευση νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι οι ελληνικές θέσεις εστιάζουν στην εξασφάλιση επαρκών πόρων για τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων και τη διαχείριση του φαινομένου της μετανάστευσης, το οποίο λαμβάνει μεγάλες και επικίνδυνες διαστάσεις.

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, οι ελληνικές θέσεις εστιάζουν επίσης:

-Στην αύξηση των πόρων στο πλαίσιο της Πολιτικής Συνοχής, δηλαδή σε ένα μεγαλύτερο και εμποσθοβαρές ΕΣΠΑ.

-Στην προστασία του εισοδήματος του αγροτικού κόσμου, λαμβάνοντας υπόψη και την αναγκαία εναρμόνιση με τα νέα παραγωγικά και περιβαλλοντικά δεδομένα.

-Στην εξασφάλιση σημαντικών πόρων, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η δίκαιη μετάβαση και η απολιγνιτοποίηση.

-Στη διοχέτευση πόρων για την ενδυνάμωση της καινοτομίας, της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της παραγωγικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας.

-Στη διαμόρφωση συνθηκών για τους ίδιους πόρους, που δεν θα οδηγούν σε άνιση κατανομή του βάρους μεταξύ των κρατών-μελών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ίσως σας ενδιαφέρουν