Συμφωνία των Πρεσπών: Κινητικότητα για την κύρωση επιμέρους συμφωνιών

Στις 5 και 6 Οκτωβρίου, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Βραδυνής της Κυριακής», θα επισκεφθεί την Αθήνα ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας

Στην Ελλάδα έρχεται στις αρχές Οκτωβρίου, ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, σε μία επίσκεψη που μοιάζει προάγγελος συνάντησης Μητσοτάκη – Ζάεφ. Θετική η αποτίμηση των επαφών που είχε ο Νίκος Δένδιας στο πρόσφατο ταξίδι στη γείτονα χώρα.

Στις 5 και 6 Οκτωβρίου, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Βραδυνής της Κυριακής», θα επισκεφθεί την Αθήνα ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πενταρόφσκι, σε μία προσπάθεια περαιτέρω ενδυνάμωσης των διμερών σχέσεων, μετά και το πρόσφατο ταξίδι του Νίκου Δένδια στα Σκόπια.

Την ίδια ώρα, στη χώρα μας βρέθηκε ιδιωτικώς ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Β. Μακεδονίας, Νικόλα Ντιμιτρόφ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Γιώργο Παπανδρέου, με τον οποίο πήγαν διακοπές, ενώ αναγκάστηκε να επιστρέψει στα Σκόπια, όταν στην Πάργα είχε ένα ατύχημα και έσπασε τον ώμο του…

Ο Στέβο Πενταρόφσκι θα είναι επί της ουσίας ο προπομπός για το ταξίδι του Ζόραν Ζάεφ στην Αθήνα, ή του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Σκόπια, αλλά αυτά θα γίνουν όταν και αν ολοκληρωθεί η εκκρεμότητα με την κύρωση των επιμέρους συμφωνιών που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή.

Και κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται, ακόμη τουλάχιστον, αλλά υπάρχει κινητικότητα, υπάρχουν ζυμώσεις, και μέχρι το τέλος του χρόνου, δεν αποκλείεται να έχει ολοκληρωθεί και αυτή η εκκρεμότητα. Αρκεί να υπάρχει καθαρό τοπίο στα νεοδημοκρατικά δρώμενα, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται…

Πάντως, ο κ. Πενταρόφσκι θα ζητήσει, μεταξύ άλλων, από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση η κύρωση των συμφωνιών, για να ανοίξει ο δρόμος για μία ολοκληρωμένη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έμεινε ικανοποιημένος από τις επαφές που είχε στα Σκόπια, ενώ άκουσε τους συνομιλητές του να εκφράζουν παράπονα για τη στάση της Βουλγαρίας, η οποία θέτει ακόμη βέτο στην ευρωπαϊκή πορεία της Β. Μακεδονίας.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο Νίκος Δένδιας έθεσε στους Σκοπιανούς μετ’ επιτάσεως δύο ζητήματα.

Πρώτον η στάση φορέων όπως κάποιες αθλητικές ομοσπονδίες, που αγνοούν τις προβλέψεις της Συμφωνίας των Πρεσπών και αναφέρουν στο ακρωνύμιό τους το όνομα «Μακεδονία».

Πιο πρόσφατο παράδειγμα η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της γειτονικής χώρας, η οποία στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, εμφανίστηκε ως «Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Μακεδονίας».

Το δεύτερο θέμα ήταν η αμυντική συμφωνία με την Τουρκία.

Οι Σκοπιανοί καθησύχασαν την ελληνική πλευρά λέγοντας ότι η συμφωνία προβλέπει απλώς τη συνεργασία σε θέματα στρατιωτικής εκπαίδευσης, ενώ τόνισαν ότι προσβλέπουν στην Ελλάδα και όχι στην Τουρκία, τόσο για τον τομέα της Άμυνας όσο και για την ευρωπαϊκή τους προοπτική. Είπαν, όμως, στον Νίκο Δένδι, ότι δέχονται ασφυκτικές πιέσεις από την Άγκυρα για την περαιτέρω εμβάθυνση των αμυντικών σχέσεών τους.

Παράλληλα, η ελληνική πλευρά έθεσε το ζήτημα των σχολικών βιβλίων ζητώντας να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην αφαίρεση των ψευδών στοιχείων, μέσω των οποίων οι Σκοπιανοί επιχειρούν να συνδέσουν το παρελθόν και το παρόν τους με την αρχαία Μακεδονία.

Κατά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους ο Σκοπιανός Υπ.Εξ. Οσμάνι ζήτησε από τον κ. Δένδια την κύρωση των συμφωνιών από την ελληνική Βουλή, επισείοντας τον κίνδυνο νέων συμφωνιών με την Τουρκία.

Ο κ. Δένδιας τον διαβεβαίωσε ότι το θέμα των συμφωνιών είναι συμβολικό, και πως η μη κύρωσή τους δεν εμποδίζει τις δύο χώρες να έρθουν πιο κοντά και να συνεργαστούν. Μάλιστα, επισήμανε πως οι προς κύρωση συμφωνίες που εκκρεμούν, είναι τεχνικής φύσεως, και η σημαντικότερη, αυτή της εναέριας εποπτείας της Β. Μακεδονίας από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, ήδη είναι σε ισχύ εδώ και πολύ καιρό.

Τι ειπώθηκε για τους ακραίους

Ίσως σας ενδιαφέρουν