Συμφωνούν στο διάλογο, διαφωνούν στην ατζέντα

Επαφές Ελένης Σουρανή με Ιμπραΐμ Καλίν για να επαναρχίσουν οι διερευνητικές επαφές – Το δεξί χέρι του Ερντογάν έχει ήδη ζητήσει από τους Ευρωπαίους πρέσβεις επικαιροποποίηση των συμφωνιών για Μεταναστευτικό και τελωνειακή ένωση

Στις αρχές του νέου έτους αναμένεται να καθοριστεί η ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας -Τουρκίας, με την Άγκυρα να ενημερώνει την Αθήνα για την ακριβή ημερομηνία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο στενός συνεργάτης του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραΐμ Καλίν, θα επικοινωνήσει με την επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου του Έλληνα πρωθυπουργού, πρέσβη Ελένη Σουρανή, ώστε να καθοριστεί η ημερομηνία έναρξης των νέων συνομιλιών. Οι οποίες θα συνεχιστούν από εκεί που σταμάτησαν…

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα επιχειρεί να βρει στην Ευρώπη συμμάχους και να απομονώσει την Αθήνα, προωθώντας τη δική της ατζέντα, και παράλληλα να αξιοποιήσει προς όφελός της την πίεση που ασκούν οι Ευρωπαίοι στην Ελλάδα, ώστε «να τα βρεί με την Τουρκία».

Είναι πολύ νωπές οι μνήμες από τις πιέσεις που ασκήθηκαν, πρόσφατα, τόσο από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, όσο και από τον Ευρωπαίο «ΥΠ.ΕΞ.», Ζοσέπ Μπορέλ, προς την Αθήνα, για να καθίσει στο τραπέζι των διερευνητικών. Να σημειωθεί ότι στις Βρυξέλλες είναι κοινό μυστικό, ότι τόσο ο Μισέλ όσο και ο Μπορέλ καθοδηγούνται από το Βερολίνο και την Άνγκελα Μέρκελ, ενώ ο Μπορέλ, παράλληλα, υλοποιεί και την ατζέντα του Ισπανού πρωθυπουργού, Σάντσες, ο οποίος επιθυμεί άριστες σχέσεις με την Τουρκία, λόγω του μεγάλου εύρους των οικονομικών συνεργασιών Μαδρίτης –Άγκυρας.

Πριν από λίγες ημέρες, ο Ιμπραΐμ Καλίν ενημέρωσε για τις τουρκικές θέσεις τους πρέσβεις των χωρών της Ε.Ε. στην Τουρκία, και έκανε ένα γενναίο άνοιγμα προς τις Βρυξέλλες δηλώνοντας πως η χώρα του είναι έτοιμη για συμφωνίες.

Ο Καλίν στις συνομιλίες του με τους Ευρωπαίους πρέσβεις –μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα, Μιχάλης Διάμεσης– ζήτησε από την Ε.Ε. να παρακάμψει τις εθνικές ατζέντες των κρατών-μελών και «φωτογράφισε» Ελλάδα και Κύπρο, και να δει τη μεγάλη εικόνα.

Ζήτησε από τις Βρυξέλλες, πρώτον: Την επικαιροποίηση της ευρωτουρκικής συμφωνίας του 2016 για το Μεταναστευτικό.

Δεύτερον, την επικαιροποίηση της συμφωνίας για την τελωνειακή ένωση Ε.Ε. – Τουρκίας, με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη του εμπορίου, και, τρίτον, την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους που επισκέπτονται τις χώρες-μέλη της Ε.Ε.

Επέμεινε για τη διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, και εξέφρασε την επιθυμία να ξαναρχίσουν οι διερευνητικές επαφές από το σημείο που είχαν διακοπεί το 2016. Μάλιστα, παρέπεμψε στη γερμανική διαμεσολάβηση λέγοντας ότι ανέμενε πως θα είχε φέρει τις δύο πλευρές στο τραπέζι, αλλά «αυτό δεν συνέβη, με ευθύνη της Ελλάδας λόγω της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας για μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ», όπως είπε.

Ο Καλίν πρόσθεσε, ακόμη, ότι στις διερευνητικές δεν θα υπάρχουν όροι για ατζέντα, αφού «συζητούνται τα πάντα».

Οι διπλωματικές πηγές που μας μετέφεραν τα ανωτέρω εκτίμησαν ότι οι Τούρκοι πιέζουν την Αθήνα να διαπραγματευθεί για όλα και όχι μόνο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας -ΑΟΖ, όπως επιδιώκουμε εμείς. «Προφανώς, όταν κάθεσαι στο τραπέζι δεν μπορείς να εμποδίσεις την τουρκική πλευρά να πει ό,τι θέλει, αλλά είναι στο χέρι της ελληνικής να αποφασίσει για ποιο θέμα θα εισέλθει σε διαπραγμάτευση», είπε συγκεκριμένα Έλληνας διπλωμάτης.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»

Ίσως σας ενδιαφέρουν