Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής εν μέσω τουρκικών προκλήσεων

Kαταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών και Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυνηγάει η Ελλάδα.

Συνεδριάζει αυτήν την ώρα το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, στο οποίο ο Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τα κόμματα για τις κινήσεις που θα κάνει η κυβέρνηση σε σχέση με την Τουρκία.

Στο ΕΣΕΠ συμμετέχουν οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και Κώστας Βλάσης, καθώς και ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, πρόεδρος της επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

Από τη Νέα Δημοκρατία συμμετέχουν οι Άγγελος Συρίγος και Μακάριος Λαζαρίδης. Από τον ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν οι Γεώργιος Κατρούγκαλος και Ευάγγελος Καλπαδάκης, από το Κίνημα Αλλαγής οι Ανδρέας Λοβέρδος και Πέτρος Ευθυμίου, από την Ελληνική Λύση οι Αντώνιος Μυλωνάκης και Ευαγγελος Φανίδης και από το Μέρα25 η Σοφία Σακοράφα.

Αργά χθες το βράδυ, το Υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε δύο επιστολές προς τον ΟΗΕ για την συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, στις οποίες αναπτύσσονται οι ελληνικές θέσεις και παρατίθενται τα νομικά επιχειρήματα με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας.

Την πρώτη επιστολή παρέλαβε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο οποίος με την σειρά του θα την κοινοποιήσει σε όλα τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης, ενώ η δεύτερη απευθύνεται κυρίως στην προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η κυβέρνηση θέλει να θωρακίσει νομικά τις επιστολές, προκειμένου να χτίσει ένα νομικό τείχος που η Τουρκία δεν θα μπορεί να το διαπεράσει. Η κίνηση της κυβέρνησης έχει αξία, αφού τον Δεκέμβριο η προεδρία του ΟΗΕ ελέγχεται από τις ΗΠΑ, που μέσω του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει δηλώσει πως:

«η ανακοίνωση της υπογραφής ενός μνημονίου κατανόησης για την οριοθέτηση ανάμεσα στην Τουρκία και στην κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης έχει ανεβάσει τις εντάσεις στην περιοχή, δεν βοηθάει και είναι προκλητική».

Τι περιλαμβάνουν οι επιστολές στον ΟΗΕ

Στις επιστολές παρουσιάζονται αναλυτικά τα ζητήματα που δημιουργούνται από την υπογραφή των δύο άκυρων μνημονίων μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, ενώ αναφέρεται και η παραβίαση της συμφωνίας του Skhirat του 2015.

Αξίζει να σημειωθεί πως ενόψει της Συνόδου Κορυφής ο Νίκος Δένδιας ανέπτυξε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα επιχειρήματα της χώρας μας, ενώ κατέδειξε και τις τουρκικές προκλήσεις που δέχεται η Ελλάδα στο Αιγαίο, στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ζητώντας ουσιαστικά κυρώσεις έναντι της Τουρκίας. Ο υπουργός Εξωτερικών προετοιμάζει το έδαφος για τις απευθείας συνομιλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους ομολόγους τους.

Σήμερα το μεσημέρι, στις 13:30, έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, όπου ο Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τα κόμματα για όλες τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. καθώς και τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης σε διπλωματικό επίπεδο. Πρόθεση του κ. Δένδια είναι να πέσουν οι τόνοι και να μην μπουν τα εθνικά θέματα στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Πάντως από την πλευρά της κυβέρνησης βγαίνει πως αν χρειαστεί συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών αυτό μπορεί να συγκληθεί στο μέλλον. Συγκεκριμένα όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας «σαν κυβέρνηση κρατούμε την πρωτοβουλία να ενημερώσουμε σε οποιοδήποτε επίπεδο κρίνεται σκόπιμο. Αν χρειαστεί στο μέλλον συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, θα γίνει, αλλά σε αυτή τη φάση που είμαστε δεν έχει κριθεί σκόπιμο».

Ίσως σας ενδιαφέρουν