Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων – Μπορέλ: Πρώτο θέμα της ατζέντας η Τουρκία

Τι δήλωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της ΕΕ κατά την άφιξή τους στις Βρυξέλλες

«Ένα μεγάλο και πλούσιο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων» προανήγγειλε στις δηλώσεις του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ κατά την άφιξή του στο κτήριο του Συμβουλίου, προ της έναρξης των εργασιών αυτού.

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν θα είναι οι σχέσεις με την Τουρκία καθώς και με τη Ρωσία, αλλά και το θέμα της Νότιας Γειτονίας.

Όπως είπε ο κ. Μπορέλ στην ημερήσια διάταξη υπάρχουν κυρίως οι σχέσεις με την Τουρκία, θέμα που θα συζητηθεί και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αργότερα εντός της εβδομάδας.

«Έχουμε ετοιμάσει μία Έκθεση, η οποία δημοσιοποιήθηκε χτες. Οι υπουργοί θα αξιολογήσουν την Έκθεση αυτή προκειμένου να προετοιμάσουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Επομένως η Τουρκία είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα. Θα συζητήσουμε, επίσης, το θέμα της Νότιας Γειτονίας, και της Ρωσίας.

Οι ηγέτες θα συζητήσουν, επίσης το θέμα της Ρωσίας, επομένως σήμερα μπορώ να πω ότι η Τουρκία και η Ρωσία είναι τα δύο θέμα που σχετίζονται με την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το θέμα της Νότιας Γειτονίας δε σχετίζεται με την προετοιμασία του ΕΣ, αλλά αποτελεί πολύ σημαντικό ζήτημα, επειδή αφορά την ενίσχυση και βελτίωση των σχέσεών μας με την άμεση γειτονία μας στη Μεσόγειο».

Μετά το Συμβούλιο ο κ. Μπορέλ θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Τσαβούσογλου, για να συνεχίσουνε όπως είπε, «τη συζήτησή μας επί της Έκθεσης και τις αποφάσεις που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να λάβει στο τέλος της εβδομάδας».

Δηλώσεις άλλων υπουργών Εξωτερικών

Δήλωση άφιξης της Ann LINDE, υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας

«Καλημέρα. Ανυπομονώ για τη σημερινή συνάντηση με τους Yπουργούς Εξωτερικών. Ειδικά η κατάσταση στην Τουρκία θα αποτελέσει μείζον θέμα συζήτησης. Η συρρίκνωση του δημοκρατικού χώρου είναι πολύ ανησυχητική, ειδικά οι αυθαίρετες κρατήσεις πολιτικών, όπως και οι προσπάθειες διάλυσης του κουρδικού κόμματος HDP. Επίσης, ανησυχώ ιδιαίτερα που η Τουρκία αποφάσισε να αποσυρθεί από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η οποία είναι πολύ σημαντική για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας και της βίας κατά των γυναικών. Επίσης, ανυπομονώ να πάρουμε νέες αποφάσεις σχετικά με κυρώσεις κατά της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δη κατά δραστών σε πολλές χώρες».

Δήλωση άφιξης του Jean ASSELBORN, υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου

«… Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης είναι πολύ σημαντική. Μπορώ προσωπικά να θυμηθώ πολύ καλά την 11.05.2011, με την παρουσία του τότε Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Αhmet Davutoglou, και του τότε Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και σημερινού ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Mehmet Cavusoglou. Η Τουρκία ήταν τότε ιδιαίτερα περήφανη για την υπογραφή της εν λόγω Σύμβασης για τα δικαιώματα των γυναικών, η οποία αποσκοπεί κυρίως στην καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

Είναι, κατά τη γνώμη μου, απολύτως ακατανόητο το ότι πριν από μερικές ημέρες ο πρόεδρος Ερντογάν εξέδωσε μέσα στη νύχτα προεδρικό διάταγμα, με το οποίο παύει η ισχύς αυτής της Σύμβασης σε μία χώρα, στην οποία κάθε μέρα καταγράφεται σε τουρκικό νοικοκυριό μία πράξη βίας που οδηγεί σε θανάτωση γυναίκας.. Πρόκειται για οπισθοδρόμηση προς τον Μεσαίωνα, δεν είναι ο δρόμος τον οποίο χρειαζόμαστε, ώστε να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε κανονικές σχέσεις με την Τουρκία. Καλούμε από εδώ τον Πρόεδρο Erdogan να ανακαλέσει αυτή την απόφαση. Είναι πολύ σημαντικό τόσο για την εικόνα της Τουρκίας όσο και για τη ζωή των γυναικών στη χώρα».

Δήλωση άφιξης του Ivan KORČOK, υπουργού Εξωτερικών της Σλοβακίας

«… Ένα άλλο θέμα συζήτησης είναι η Τουρκία. Είναι σημαντικός εταίρος μας, αλλά εδώ και καιρό αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στη σχέση μας. Χρειαζόμαστε περισσότερες απαντήσεις σε πολλά εκκρεμή ερωτήματα, σχετικά με το καθεστώς της ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας, αλλά και τις σχετικές της φιλοδοξίες. Όπως ξέρετε, οι ενταξιακές συνομιλίες έχουν ανασταλεί από το 2016, υπάρχουν εξελίξεις τις οποίες βλέπουμε κριτικά στην Ανατολική Μεσόγειο. Σίγουρα η Τουρκία αποτελεί εταίρο σε ό,τι αφορά στη μετανάστευση, ως μια χώρα από την πηγάζουν οι μεταναστευτικές ροές. Αυτά είναι τα σημαντικά ερωτήματα στην ιδιαίτερα περίπλοκη ατζέντα, όπως επίσης και η προσπάθεια διερεύνησης των δυνατοτήτων έναρξης του διαλόγου στο Κυπριακό”.

Δήλωση άφιξης του Gordan GRLIĆ RADMAN, υπουργού Εξωτερικών της Κροατίας

«… Η Κροατία υποστηρίζει πλήρως τη νέα ατζέντα για τη Μεσόγειο. Σήμερα θα συζητήσουμε και το θέμα της Τουρκίας εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η Τουρκία είναι εταίρος μας, υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα, σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, και χρειαζόμαστε την εποικοδομητική δέσμευση στο πλαίσιο αυτό».

Ίσως σας ενδιαφέρουν