Συνάντηση Τασούλα με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Γερμανίας–Ελλάδας

«Στους ανήσυχους αυτούς καιρούς χρειάζεται να εστιάσουμε στα στοιχεία που υπογραμμίζουν την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής

Στην ανάγκη της ενότητας της ΕΕ, στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και στη τήρηση των καλών σχέσεων γειτονίας, εστίασε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ομάδας Φιλίας Γερμανίας-Ελλάδας της γερμανικής Βουλής, Γκρέγκορ Γκίζι.

Ο πρόεδρος της Βουλής, υποδεχόμενος στο γραφείο του τον Γερμανό πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Γερμανίας-Ελλάδας ανέφερε χαρακτηριστικά πως «στους ανήσυχους αυτούς καιρούς χρειάζεται να εστιάσουμε στα στοιχεία που υπογραμμίζουν την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικά τον σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο και την τήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας». Χαρακτήρισε δε «υψηλού συμβολισμού» την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο κ. Γκίζι στο Καστελόριζο αλλά και στη Λέσβο.

Ο Κ. Τασούλας υπογράμμισε πως η Ελλάδα αναγνωρίζει και εκτιμά «τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Γερμανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο σύνολο των ευρωπαϊκών πολιτικών». Εξέφρασε, δε, την ικανοποίησή του για τη δέσμευση της γερμανικής πλευράς να δεχθεί ένα σημαντικό αριθμό προσφύγων από τα ελληνικά νησιά.

Ο πρόεδρος της Βουλής, όμως, αναφέρθηκε και στη διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων για τις καταστροφές από τους δύο παγκόσμιους πολέμους, ευχαριστώντας τον κ. Γκίζι για τις προσπάθειές του «να συνεισφέρει στην έναρξη διαλόγου για το θέμα αυτό».

Νωρίτερα από τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Γερμανίας-Ελλάδας είχε συνάντηση με τον ομόλογό του, πρόεδρο της κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Γερμανίας, Θεόδωρο Ρουσόπουλο, όπου συζήτησαν για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Αιγαίο, τη ΝΑ Μεσόγειο και το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα.

Ο κ. Γκίζι στη συνάντηση που είχε με τον κ. Ρουσόπουλο, αναφέρθηκε στις επισκέψεις που έκανε τις προηγούμενες ημέρες στο Καστελόριζο και τη Λέσβο, τονίζοντας ότι το ακριτικό νησί βρίσκεται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία οφείλει να το υπερασπιστεί.

Οι δύο ομόλογοι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών Ομάδων συμφώνησαν επίσης ότι ο νέος κανονισμός της ΕΕ για το Άσυλο και τη Μετανάστευση θα πρέπει να διορθώσει τα προβλήματα που προέκυψαν από την εφαρμογή του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ίσως σας ενδιαφέρουν