Σύνοδος Κορυφής – Μητσοτάκης: Ανάγκη αμοιβαιότητας ανάμεσα στα κράτη-μέλη μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή το Ψηφιακό Πιστοποιητικό

Τι πρότεινε ο πρωθυπουργός για τη διευκόλυνση των ταξιδιωτών

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε στη Σύνοδο Κορυφής την ανάγκη αμοιβαιότητας ανάμεσα στα κράτη-μέλη μέχρι να τεθεί πλήρως σε εφαρμογή η σχετική νομοθεσία για το Ψηφιακό Πιστοποιητικό κατά του κορωνοϊού.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι ο πρωθυπουργός πρότεινε για τη διευκόλυνση των ταξιδιωτών, κατά την επιστροφή στις χώρες προέλευσης, να μην απαιτείται μόνο η διενέργεια PCR, αλλά να δίνεται η εναλλακτική των rapid test, καθώς και ευρεία χρήση self test που έχουν αποδειχθεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την επιδημιολογική επιτήρηση στην Ελλάδα.

Πέρα από το πιστοποιητικό, στην ατζέντα της Συνόδου είναι η κλιματική αλλαγή.

Στην επιστολή του προς τους 27 ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ υπογράμμισε: «Η πρόσφατη συμφωνία για τα Ψηφιακά Πιστοποιητικά (σ.σ. εμβολιασμού κατά της) COVID είναι ευπρόσδεκτο βήμα. Πρέπει να συνεχίσουμε τη συντονισμένη προσέγγισή μας για να διευκολύνουμε την ελεύθερη κυκλοφορία σε ολόκληρη την ΕΕ».

Παρ όλα αυτά, πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση για τις νέες μεταλλάξεις. Ακόμα, θα συζητηθεί η αλληλεγγύη της ΕΕ προς τρίτες χώρες για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Για την ακρίβεια, η πρόταση της Επιτροπής να δωρίσει η Ένωση σε τρίτες χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων ως το τέλος του χρόνου.

«Ως κορυφαίος παραγωγός εμβολίων, εξαγωγέας και μέρος που συνεισφέρει στον COVAX, η ΕΕ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την κάλυψη των παγκόσμιων αναγκών. Πρέπει τώρα να εξετάσουμε πώς, και σε ποιο βαθμό, μπορούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω την ανταλλαγή εμβολίων με τον υπόλοιπο κόσμο», τόνισε ο Σαρλ Μισέλ.

Με πληροφορίες και από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ίσως σας ενδιαφέρουν