ΣΥΡΙΖΑ: Μυστικές συσκέψεις των διαφωνούντων με τη γραμμή Κασσελάκη

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δημοσκοπικά παγιώνεται στη δεύτερη θέση, αλλά η εσωκομματική μουρμούρα συνεχίζεται

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Το βαρύ κλίμα στη Κουμουνδούρου από τα στελέχη που αμφισβητούν ευθέως τον κ. Κασσελάκη γίνεται ακόμη πιο βαρύ μετά τη δημοσιοποίηση νέων υποψηφίων για τις Ευρωεκλογές.

Ονόματα που δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική, αλλά αντίθετα κινούνται στο χώρο της τηλεόρασης και του αγαπημένου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ TikTok. Τα στελέχη αυτά, σημείωναν, με εμφανές το σημάδι της ειρωνείας, ότι «εμείς δεν πρόκειται να πάμε να ψηφίσουμε… παρατράγουδα». Η συγκεκριμένη φράση κεντρικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον θα γίνει και το σήμα-κατατεθέν της προεκλογικής περιόδου…

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Όσοι, πάντως, διαφωνούν με την κεντρική γραμμή φαίνεται να τηρούν σιγή ιχθύος και να περιμένουν στη «γωνία» των Ευρωεκλογών τον κ. Κασσελάκη. Αυτήν την ώρα, σε «μυστικές» συσκέψεις των διαφωνούντων που γίνονται παρασκηνιακά, έχει αρχίσει να διαμορφώνεται μία τάση η οποία συζητιέται, αλλά ακόμη δεν έχει αποφασιστεί οριστικά, γιατί και στους διαφωνούντες υπάρχουν διαφορετικές γραμμές. Δεν είναι λίγοι εκείνοι εκ των διαφωνούντων που θέλουν σκληρή γραμμή. Να δείξουν από τώρα έναν εναλλακτικό δρόμο, και μέσα από την αποχή της συμμετοχής τους στις Ευρωεκλογές, να αναγκάσουν την ηγεσία να επιλέξει το δρόμο της εναλλακτικής πολιτικής, το δρόμο της σύγκρουσης με τη Ν.Δ. για τα πραγματικά προβλήματα της χώρας, και την πολιτική συνεννόηση με το ΠΑΣΟΚ ως μία προοδευτική εναλλακτική πρόταση των δύο αυτών κομμάτων κόντρα στην κυβερνητική πρόταση και τις επιλογές του Κ. Μητσοτάκη.

Η άλλη πρόταση που έχει κατατεθεί από την πλευρά των διαφωνούντων στις παρασκηνιακές συσκέψεις που έχουν γίνει –δύο μέσα στην εβδομάδα– με τη συμμετοχή εκατοντάδων στελεχών, είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακά, είναι ότι θα πρέπει να γίνει διακριτή η πολιτική διαφωνία με την ηγεσία, αλλά να μην δώσουν την ευκαιρία στον κ. Κασσελάκη να τους χρεώσει μία πιθανή ήττα του κόμματος στις Ευρωεκλογές. Μέχρι στιγμής, δεν έχει επικρατήσει κάποια από τις δύο αυτές απόψεις. Ωστόσο, αρκετοί εξ αυτών λένε ότι δεν θα μπουν στο κόπο καν να συμμετάσχουν στη πολιτική διαδικασία της μάχης των Ευρωεκλογών, κάνοντας σαφές με αυτόν τον τρόπο, ότι η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον κ. Κασσελάκη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πάντως, μετρώντας αντίστροφα και γνωρίζοντας τι γίνεται στο παρασκήνιο, έχει εγκαταλείψει το αφήγημα της πρωτιάς στις εκλογές και δηλώνει, πλέον, πως στόχος του είναι η όσο το δυνατόν μικρότερη διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία. Οι συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν, στην παρούσα φάση, πως η μικρότερη διαφορά, σε αντίθεση με τις δηλώσεις περί ανατροπής των συσχετισμών, δίνει καλύτερες προοπτικές στο κόμμα. Το πρώτο στοίχημα πριν από τις Ευρωεκλογές για τον κ. Κασσελάκη είναι οι προκριματικές εκλογές της 14ης Απριλίου. Στόχος είναι να προσέλθουν στις κάλπες περισσότερα στελέχη, και για αυτό το λόγο συνεχίζεται η καμπάνια ενημέρωσης.

Αντιπολιτεύεται… άκριτα

Παρά τη δημοσκοπική ανάσα που φαίνεται να καθιερώνει μέχρι στιγμής τον ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση, στην Κουμουνδούρου δεν πρόλαβαν καλά καλά να χαρούν τη σταθερότητα που δείχνουν οι έρευνες, καθώς το ξαφνικό «χτύπημα» της Έλενας Ακρίτα με στόχο τη σύζυγο του πρωθυπουργού φοβούνται πως θα τους γυρίσει μπούμερανγκ… Η σχετική ανάρτηση της βουλεύτριας συζητήθηκε αρκετά, προκάλεσε εντυπώσεις, αντιδράσεις, αλλά και αποστάσεις που έλαβαν από τη κ. Ακρίτα κορυφαία στελέχη του κόμματος και πρώην υπουργοί.

Οι περισσότεροι, πλην του κ. Κασσελάκη που υπερθεμάτισε, θεωρούν ότι δίνει την ευκαιρία στη Νέα Δημοκρατία εκεί που βρισκόταν με την πλάτη στον τοίχο για την τραγωδία των Τεμπών, μετά την πρόταση δυσπιστίας που κατατέθηκε από το ΠΑΣΟΚ και την αποπομπή δύο κορυφαίων συνεργατών του κ. Μητσοτάκη (Παπασταύρου και Μπρατάκου), να ανακτήσει πολιτική δυναμική και να αλλάξει την εις βάρος της ατζέντα.

Από την εσωκομματική αντιπαράθεση δεν έλειψε σχεδόν κανείς. Άλλοι επειδή πραγματικά διαφωνούν με την Έλενα Ακρίτα και άλλοι επειδή βρήκαν μία ακόμα ευκαιρία να «χτυπήσουν» τον κ. Κασσελάκη. Αν και δεν χρειάζεται να ψάχνουν πολύ με τα όσα λέει και κάνει. Όλες οι επιλογές του δείχνουν καθαρά ότι δεν υπολογίζει κανέναν και πως θέλει κερδίζοντας χρόνο να θέσει εκτός όλα τα σημερινά στελέχη βάζοντας στη θέση τους νέα.

Τόσο ο κ. Φάμελλος όσο και ο βουλευτής Χρ. Γιαννούλης αλλά και ο πρώην συνεργάτης του Αλ.Τσίπρα Ν. Καρανίκας διαφώνησαν ανοικτά με την υιοθέτηση του περιεχομένου της ανάρτησης της κ. Ακρίτα από τον κ. Κασσελάκη, ενώ στην αμφισβήτηση της ορθότητας της πράξης προχώρησε και ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης. Ο ίδιος μιλώντας στη «Ναυτεμπορική» διαφώνησε με την εμπλοκή των οικογενειών των πολιτικών στην πολιτική αντιπαράθεση, ζητώντας, επίσης, να υπάρξει ένας κώδικας πολιτικών αξιών «που να δείχνει και στην ελληνική κοινωνία και στους Έλληνες πολίτες, ότι οι πολιτικοί έχουν αρχές, αξίες, και έχουν και μία “κόκκινη” γραμμή που δεν την ξεπερνούν».

Ίσως σας ενδιαφέρουν