Συζήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Daniel Franklin, executive και diplomatic editor του «The Economist»

Η συγκεκριμένη συζήτηση έγινε στο πλαίσιο της 24ης Ετήσιας Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του Economist

Στα καίρια ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία και την Ευρώπη αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διαδικτυακή συζήτηση που είχε με τον εκτελεστικό διευθυντή του Economist, Daniel Franklin.

Η συγκεκριμένη συζήτηση έγινε στο πλαίσιο της 24ης Ετήσιας Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του Economist με την ελληνική κυβέρνηση.

Αναλυτικά η συζήτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Daniel Franklin, executive και diplomatic editor του «The Economist»

Daniel Franklin: Είμαι ο Daniel Franklin και βρίσκομαι εδώ με τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη. Είναι ιδιαίτερη χαρά για μένα η ευκαιρία να έχουμε αυτή τη συζήτηση. Έχει περάσει λίγο παραπάνω από ένας χρόνος από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας. Ανατρέχοντας σε αυτή την πολυτάραχη χρονιά, τι μαθήματα έχετε πάρει από αυτό το ένα έτος διακυβέρνησης;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σίγουρα δεν ήταν αυτό που περίμενα όταν ανέλαβα τη διακυβέρνηση της χώρας. Αυτό που έμαθα είναι ότι πρέπει να μάθεις πώς να χειρίζεσαι πολλές κρίσεις ταυτόχρονα. Φυσικά κανένας δεν περίμενε την περιπέτεια της COVID, επιπλέον κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μια μεταναστευτική κρίση, τις πολύ τεταμένες σχέσεις με την Τουρκία και φυσικά τις οικονομικές επιπτώσεις της COVID. Συνεπώς, η πραγματική πρόκληση ήταν, και ως ένα βαθμό εξακολουθεί να είναι, το πώς διαχειρίζεσαι την κρίση, υλοποιώντας ταυτόχρονα τις μεσομακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται απεγνωσμένα η χώρα. Υπό μία έννοια, τα δύο αυτά ζητούμενα είναι αλληλένδετα. Κατ’ αρχάς, λόγω της COVID υπάρχει επιτακτική ανάγκη να αλλάξουμε και να προσαρμοστούμε, αλλά επίσης λόγω της COVID καταφέραμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο να διαθέσουμε στα κράτη-μέλη -ιδιαίτερα εκείνα που δεν μπορούν να αυξήσουν περισσότερο το χρέος τους- σημαντικά κεφάλαια που θα χρηματοδοτήσουν, εν μέρει, το φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.

Παρά τις δυσκολίες, είμαι πιο αισιόδοξος τώρα ότι μπορούμε να φέρουμε τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η οικονομία μας, καθώς και ότι έχουμε τα κεφάλαια για να τις χρηματοδοτήσουμε. Στην τελευταία μας συνέντευξη, όταν ήμουν ακόμα αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν θυμάστε μιλούσαμε για το μεγάλο επενδυτικό κενό στην Ελλάδα. Πού θα βρούμε τα 100 δισεκ. που χρειαζόμαστε για τα επόμενα 7-8 χρόνια; Τώρα μεγάλο μέρος του ποσού αυτού θα καλυφθεί μέσα από δημόσια κονδύλια, ευρωπαϊκά κονδύλια και φυσικά θα μπορέσουμε να μοχλεύσουμε κεφάλαια του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα. Ήταν, και εξακολουθεί να είναι, μια φρενήρης περίοδος, αλλά νομίζω ότι συνολικά διαχειριστήκαμε αυτές τις πολλές κρίσεις αρκετά καλά, μέχρι να έρθει η επόμενη, φυσικά.

Daniel Franklin: Έχει ειπωθεί ότι η COVID λειτούργησε ως επιταχυντής αλλαγών. Εσείς θεωρείτε, όχι μόνο λόγω των χρημάτων, ότι σας έχει βοηθήσει να επιταχύνετε κατά κάποιον τρόπο τις μεταρρυθμίσεις που είχατε κατά νου, δεδομένου ότι εργαζόσασταν έντονα πάνω στο μεταρρυθμιστικό σας πρόγραμμα και άρα είχατε έτοιμο το σχέδιο των ενεργειών, όμως μπορείτε τώρα να κινηθείτε ταχύτερα;

Ίσως σας ενδιαφέρουν