Θετική εξέλιξη για την Αθήνα η αναδίπλωση της Τουρκίας – Τα επόμενα βήματα

Η είδηση της οπισθοχώρησης Ερντογάν με την απόφαση για «πάγωμα» των ερευνητικών δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, έγινε δεκτή με ικανοποίηση από την Αθήνα

«Ναι» στο διάλογο χωρίς εκβιασμούς, απειλές και τετελεσμένα είναι η πάγια θέση της Αθήνας έναντι της τουρκικής προκλητικότητας.

Η είδηση της οπισθοχώρησης Ερντογάν με την απόφαση για «πάγωμα» των ερευνητικών δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, έγινε δεκτή με ικανοποίηση από την Αθήνα. Συγκεκριμένα, η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, χαρακτήρισε θετική ενέργεια την αποκλιμάκωση από πλευράς Τουρκίας, η οποία δείχνει ότι αποσύρεται από μία παράνομη ενέργεια.

«Εμείς επιθυμούμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και με καλή πίστη μπορούμε να συζητήσουμε με την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες, ωστόσο, χρειάζεται μία διαδικασία χρονοβόρα για να προχωρήσει», τόνισε.

«Δεν υπάρχει υπόβαθρο για διάλογο αν συνεχίσει τις προκλήσεις η Τουρκία», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρχει μία βάση διαλόγου δίχως προκλήσεις εκ μέρους της Τουρκίας, όπως η εξορυκτική δραστηριότητα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, το τουρκολιβυκό μνημόνιο και η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επίσης χαρακτήρισε θετική την εξέλιξη, λέγοντας πως «Η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει πάντοτε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τον διάλογο είναι η έμπρακτη αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας. Δεν μπορούμε να συζητάμε όταν μια πλευρά προβαίνει σε ενέργειες που είναι αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας».

Περαιτέρω ο κ. Δένδιας δήλωσε πως η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη για διάλογο με την Τουρκία, για διάλογο όχι υπό το κράτος απειλών, προσβολών και δημιουργίας τετελεσμένων, όπως ξεκαθάρισε και κατέστησε σαφές πως η διαπραγμάτευση με την Τουρκία αφορά το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και των υπερκείμενων θαλασσίων ζωνών.

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα επιβεβαιώνουν την αποκλιμάκωση. Ενδεικτικό είναι ότι από σήμερα ξεκινά και η μερική απόσυρση μονάδων του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Παρ’ όλα αυτά, κάποια πολεμικά πλοία θα παραμείνουν.

Επιπλέον, προβληματισμό προκαλεί η φράση του Καλίν, κατά τη συνέντευξή του στο CNN, όπου καλεί σε διάλογο «χωρίς όρους και προϋποθέσεις» καθώς είναι ξεκάθαρο πως η Αθήνα ζητά μόνο επί της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και τίποτε άλλο.

Η χώρα μας παραμένει σε επαγρύπνηση και πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα στο Αιγαίο.

Καθώς ο Τούρκος πρόεδρος είναι απρόβλεπτος, δεν μπορεί να αποκλειστεί κάποιας μορφής τουρκικός αιφνιδιασμός, ενώ διόλου απίθανο είναι η αποχώρηση των τουρκικών πλοίων να είναι μια τακτική αποπροσανατολισμού.

Η παράνομη τουρκική NAVTEX που έχει δεσμεύσει την θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Καστελόριζου για σεισμικές έρευνες, βρίσκεται σε ισχύ μέχρι και τις 2 Αυγούστου.

Ίσως σας ενδιαφέρουν