Τί μας φέρνει στις «αποσκευές» του ο Όλαφ Σολτς

Επίσημη «πρώτη» του Γερμανού καγκελάριου στην Αθήνα, παραμονή της επετείου του «ΟΧΙ»

Λίγα 24ωρα μετά την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, που κατέληξε ύστερα από επίπονες διαπραγματεύσεις των «27» Ευρωπαίων ηγετών σε πολιτική συμφωνία-ασπίδα κατά της ενεργειακής κρίσης, ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς επισκέπτεται την Ελλάδα και συναντάται με τον πρωθυπουργό, στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης των σχέσεων Αθήνας – Βερολίνου, αλλά και της στρατηγικής συνεργασίας.

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν και τα εξοπλιστικά, σε μία περίοδο που ο Ταγίπ Ερντογάν κλιμακώνει τις προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας.

Τον κύκλο των διπλωματικών του επαφών διευρύνει ο πρωθυπουργός σε μία περίοδο που τα ανοικτά μέτωπα της ενεργειακής κρίσης και των Ελληνο-τουρκικών παραμένουν ενεργά, με την κυβέρνηση να αναδιατάσσει δυνάμεις αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες σε παράλληλο χρόνο. Στο πλαίσιο αυτό, την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου υποδέχεται στη χώρα μας τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, ο οποίος θα μεταβεί στην Αθήνα απευθείας από το Παρίσι το βράδυ της 26ης Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό, Κυριάκος Μητσοτάκης και Όλαφ Σολτς θα επισκεφτούν το πρωί της Πέμπτης τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης. και στη συνέχεια. στις 11.30. θα πραγματοποιήσουν κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. με κεντρικά θέματα στην ατζέντα τα διμερή ζητήματα Ελλάδας – Γερμανίας, τις τρέχουσες κοινές ευρωπαϊκές εξελίξεις μετά και τη συμφωνία που επήλθε στη Σύνοδο Κορυφής. αλλά και τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις που προκαλεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της διεθνοποίησης της τουρκικής προκλητικότητας ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει υπόψη του καγκελαρίου της Γερμανίας όλο το φάσμα και την κλιμάκωση της εμπρηστικής ρητορικής και των απειλών τόσο του Ταγίπ Ερντογάν όσο και ανώτατων Τούρκων αξιωματούχων κατά της χώρας μας, αλλά και την απόλυτη εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού από την Άγκυρα, με αποκορύφωμα το πρωτόγνωρο και απάνθρωπο περιστατικό με τους 92 γυμνούς μετανάστες που εξωθήθηκαν από την Τουρκία στην Ελλάδα μέσω του Έβρου. Είναι, δε, σημαντικό ότι το Βερολίνο, δια στόματος του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου, Βόλφγκανγκ Μπούχνερ, «δεν θεωρεί σωστές απειλές και μη φιλικές δηλώσεις εναντίον γειτόνων», ενδεικτικό του θετικού κλίματος υπέρ της χώρας μας που έχει δημιουργηθεί και της κατανόησης ότι η Ελλάδα είναι σταθερά υπέρ του διαλόγου, υπό συγκεκριμένες όμως προϋποθέσεις που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Παράλληλα, η συνάντηση των δύο ηγετών θα έχει και επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Όλαφ Σολτς θα συνοδεύεται από Γερμανούς επιχειρηματίες που δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον να επενδύσουν στη χώρα μας στον τομέα της Ενέργειας, και κυρίως στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Δεν είναι, μάλιστα, τυχαίο ότι, προ ημερών, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΒτΚ», επισκέφτηκε τη χώρα μας και είχε συναντήσεις σε ανώτατο επίπεδο ο επικεφαλής του ελβετικού Ομίλου Emil Frey, ο δισεκατομμυριούχος Γουόλτερ Φράι, ο οποίος εξαγόρασε μέσα στο καλοκαίρι τη θυγατρική της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Mercedes-Benz στην Ελλάδα. Και ενώ η χώρα μας μπαίνει σταδιακά στην «πρίζα», δεν είναι τυχαίο ότι ο εν λόγω επενδυτής έχει αναλάβει την αντιπροσώπευση για δύο μάρκες ηλεκτρικών αυτοκινήτων που έχουν στόχευση την Ευρώπη, και κυρίως τις χώρες της Νότιας Ευρώπης. Παράλληλα, έξι γερμανικές εταιρίες, με εξειδίκευση στον τομέα της Εξοικονόμησης Ενέργειας, επισκέφτηκαν πρόσφατα τη Θεσσαλονίκη και συζήτησαν με Έλληνες επιχειρηματίες την ανάγκη για ενεργειακό εκσυγχρονισμό, όπως για παράδειγμα οι φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, αλλά και λύσεις net metering, δηλαδή ο συμψηφισμός παραγόμενης και καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.
Εκτενής συζήτηση αναμένεται να γίνει μεταξύ Μητσοτάκη – Σολτς και για τα εξοπλιστικά, και συγκεκριμένα για τον εκσυγχρονισμό των αρμάτων μάχης Leopard –περίπου 370 διαθέτει η χώρα μας–, καθώς η γερμανική αμυντική βιομηχανία έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για την κατασκευή μίας μονάδας παραγωγής και συντήρησης τεθωρακισμένων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και η πιθανή προμήθεια 205 νέων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) Lynx KF-41.

Υπενθυμίζεται ότι Ελλάδα και Γερμανία ήρθαν σε συμφωνία, την άνοιξη, για την παραλαβή τεθωρακισμένων Marder, τα οποία και θα συμμετέχουν στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, ως αναπλήρωση των σοβιετικής κατασκευής BMP-1, τα οποία αποσύρθηκαν από ελληνικά νησιά και στάλθηκαν στην Ουκρανία.

«Στροφή» του Βερολίνου για το φυσικό αέριο

Λίγα 24ωρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής για την Ενέργεια, ο Όλαφ Σολτς θα βρεθεί και πάλι στον ίδιο χώρο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μόνο που αυτή τη φορά οι ηγέτες Ελλάδας και Γερμανίας θα είναι μόνοι. Μητσοτάκης και Σολτς, για πολλές ώρες, στις Βρυξέλλες ήταν «απέναντι», εκπροσωπώντας δύο διαφορετικά μπλοκ εντός της Ε.Ε. Κατάφεραν, όμως, να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, και έτσι να καταλήξει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε μία πολιτική συμφωνία για την Ενέργεια. «Ίσως και να βλέπουμε μία στροφή του Βερολίνου απέναντι στα ευρωπαϊκά ζητήματα, και ειδικά στο θέμα της αλληλεγγύης, μία στροφή που γίνεται αργά μεν, αλλά έχει τη σημασία της», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στη «ΒτΚ».

Το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, ο Γερμανός καγκελάριος ξεκίνησε αμετακίνητος στο θέμα του πλαφόν, ζητούσε από την αρχή νέα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής και προσθήκες στο κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά στην πορεία φάνηκε να βάζει «νερό στο κρασί» του. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική αντιπροσωπεία κατέβαλε μαζί με άλλους εταίρους μας μαραθώνιες και επίπονες προσπάθειες, έτσι ώστε το πλαφόν στο φυσικό αέριο να μπει στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και να μην είναι απλά μία πρόταση. «Ήταν κάτι το οποίο ειδικά η Γερμανία και οι χώρες-δορυφόροι της, όπως η Δανία, η Λετονία και η Ουγγαρία, δεν ήθελαν καν να ακούσουν, αλλά πλέον αποτελεί μία προοπτική», τόνιζαν κυβερνητικές πηγές. Ο διάδοχος της Άνγκελα Μέρκελ πείστηκε ακόμα και από το επιχείρημα που πρόβαλε από την πρώτη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι η Ευρώπη πρέπει να στείλει μήνυμα αποφασιστικότητας όχι μόνο στον Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά κυρίως στις αγορές. Ότι ανοίγει ομπρέλα προστασίας για το σύνολο των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων της Ενωμένης Ευρώπης, χωρίς εξαιρέσεις. Άλλωστε, όπως επισήμαιναν κυβερνητικές πηγές, η αποκλιμάκωση των τιμών στο φυσικό αέριο άρχισε και με την υιοθέτηση των ελληνικών προτάσεων στη δέσμη μέτρων που απέστειλε στους ηγέτες η Κομισιόν, πόσο μάλλον με μία πολιτική απόφαση από τις 27 χώρες της Ε.Ε.

Ίσως σας ενδιαφέρουν