Τι θα συζητήσει με τον ΓΓ του ΟΗΕ ο Νίκος Δένδιας την Παρασκευή

Οι πληροφορίες του Vradini.gr αναφέρουν ότι ο κ. Δένδιας θα ξεδιπλώσει όλο το πακέτο των εξελίξεων με την Τουρκία και θα επισημάνει στον συνομιλητή του τις ελληνικές προθέσεις για να βρεθεί μια χρυσή τομή με την Άγκυρα

Το βράδυ της Παρασκευής ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, ένα ραντεβού το οποίο προγραμματίστηκε εκτάκτως μετά το γεύμα του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνάντηση αποφασίστηκε, προκειμένου να γίνουν γνωστές στον ΓΓ του ΟΗΕ οι ελληνικές θέσεις και οι προθέσεις της Αθήνας έναντι της Τουρκίας, στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή μας, μετά τις αλλαγές που μοιραία θα επιφέρει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι πληροφορίες του Vradini.gr αναφέρουν ότι ο κ. Δένδιας θα ξεδιπλώσει όλο το πακέτο των εξελίξεων με την Τουρκία και θα επισημάνει στον συνομιλητή του τις ελληνικές προθέσεις για να βρεθεί μια χρυσή τομή με την Άγκυρα. Παράλληλα, όμως, θα επισημάνει ότι οι λύσεις που μπορούν να δοθούν δεν μπορούν να αποστούν από το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες που εδράζονται σε αυτό.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι πέρα από τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την στάση της Ελλάδας, η οποία τάχθηκε ανεπιφύλακτα και εμπράκτως υπέρ των συμμάχων με την αποστολή οπλισμού, θα τεθεί από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών το ζήτημα του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο αποτελεί σημείο τριβών και δεν βοηθάει στην σταθερότητα της περιοχής. Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με διπλωμάτες, ο κ. Δένδιας να ζητήσει τη συνδρομή του ΓΓ του ΟΗΕ ώστε να προσέλθουν στο τραπέζι των συνομιλιών η Αίγυπτος, η Ελλάδα, η Λιβύη, το Ισραήλ και η Τουρκία, ώστε να καθοριστούν από κοινού οι Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες.

Στο πλαίσιο της νέας τάξης πραγμάτων που διαμορφώνεται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και της νέας γεωπολιτικής αρχιτεκτονικής που παίρνει σάρκα και οστά, η Αθήνα θεωρεί ότι όλες οι ενδιαφερόμενες χώρες μπορούν να συμφωνήσουν και να απαλείψουν μια για πάντα τις εστίες αστάθειας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΟΗΕ είναι θετικός στο ενδεχόμενο πραγματοποίησης Μεσογειακής Διάσκεψης υπό την αιγίδα του, και τη συμμετοχή των ΗΠΑ και της ΕΕ. Εντός αυτής της διάσκεψης, είναι εφικτός ένας έντιμος συμβιβασμός όλων των χωρών που εμπλέκονται, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Τέλος, ο κ. Δένδιας θα θέσει στον ΓΓ του ΟΗΕ το Κυπριακό υπό τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η στάση της Ρωσίας, η οποία εμμέσως πλην σαφώς απειλεί με αναγνώριση του ψευδοκράτους, στην περίπτωση που η Ελλάδα αναγνωρίσει το Κόσοβο. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα επαναλάβει τις ελληνικές θέσεις για διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία στην Κύπρο, και θα ζητήσει από τον ΟΗΕ να συνδράμει προς αυτή την κατεύθυνση.

Είναι αλήθεια πως η διχοτόμηση που επιδιώκουν τόσο οι Τούρκοι όσο και οι Τουρκοκύπριοι, θα αποτελέσει εστία μόνιμης έντασης, και θα ρίξει λάδι στη φωτιά. Σε μια περίοδο που οι δυτικές μεγάλες δυνάμεις επιθυμούν “καθαρό τοπίο” στην περιοχή, ώστε να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση της Ρωσίας, αλλά και της Κίνας, η οποία στηρίζει τις επιλογές της Μόσχας.

Με λίγα λόγια, η παρούσα συγκυρία αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να λυθούν πολλά προβλήματα στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, και αυτό θέλει να εκμεταλλευτεί η Αθήνα, η οποία όμως γνωρίζει ότι απαιτούνται -έντιμοι- συμβιβασμοί εκατέρωθεν…

Ίσως σας ενδιαφέρουν