Το παρασκήνιο και οι λόγοι που οδήγησαν τον πρωθυπουργό στο νέο σκληρό lockdown

Ο Βαγγέλης Γιακουμής γράφει στο vradini.gr για το τι συζητήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και ελήφθη η απόφαση του lockdown

Η αγωνία της τρομακτικής πίεσης που τα τελευταία 24ωρα γέμιζαν οι ΜΕΘ από ανθρώπους κάθε ηλικίας που νοσούν με κορωνοϊό, η αύξηση των κρουσμάτων με ταχύτατους ρυθμούς, η αύξηση στα λύματα πάνω από 100% αλλά κυρίως η μετάδοση του ιού λόγω της μετάλλαξής του σε παιδιά μέχρι 9 ετών, ήταν τα στοιχεία που έλαβε σοβαρά υπόψη του ο πρωθυπουργός και πήρε την απόφαση για νέο σκληρότερο lockdown στην Αττική χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ανάλογα μέτρα δεν θα ληφθούν αν χρειαστεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας όπως παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη που κινείται ξανά στο όριο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν να αποφασίσουν ανάμεσα στην πανδημία και το τρίτο κύμα αργά ή γρήγορα και στις συνέπειες στην οικονομία αλλά κανένα από τα δύο δεν μπήκε στη ζυγαριά καθώς ο πρωθυπουργός είναι απόλυτος: «Δεν παίζω με την υγεία των συμπολιτών μου», συχνά πυκνά αναφέρει και υπό αυτή την έννοια η απόφαση μετά τα επιχειρήματα που παρουσίασαν στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Τσιόδρας και ο κ. Αρκουμανέας με τον υπουργό υγείας Β. Κικίλια ήταν σχεδόν άμεση.

Η απόφαση ελήφθη για τα νέα μέτρα και ήταν μονόδρομος προς αυτή την κατεύθυνση καθώς οι επιλογές ήταν συγκεκριμένες: Τώρα να κλείσουμε το λιανεμπόριο να μειωθεί η μετακίνηση των πολιτών γιατί αν αφήσουμε και άλλες ημέρες να συμβαίνει αυτό, τότε θα πιεζόταν σε μεγάλο βαθμό το σύστημα υγείας που αν το τρίτο κύμα του κορωνοϊού έρθει με σφοδρότητα τότε το ΕΣΥ αναμφίβολα θα «κλατάρει» πολύ εύκολα και δεν θα αντέξει.

Το κρίσιμο λοιπόν ήταν αυτό να υπάρξει πρόληψη και μέτρα για να μπορέσει το ΕΣΥ και οι ΜΕΘ να σταθούν όρθιες σε συνδυασμό φυσικά με τη κάμψη των κρουσμάτων και τη μείωση του αριθμού των θανάτων. Ο συνδυασμός όλων αυτών των στοιχείων σύμφωνα με τους ειδικούς θα μειώσουν την επιθετικότητα που δείχνει αυτή την ώρα ο ιός κυρίως γιατί έχει μεταλλαχθεί.

Ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε ωστόσο ότι το επόμενο χρονικό διάστημα δεν θα είναι εύκολο και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας οι περιορισμοί και τα μέτρα θα ανοίγουν και θα κλείνουν σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων: «Η βεντάλια των περιορισμών ενδεχομένως θα ανοίγει και θα κλείνει ανάλογα με τα επίπεδα του συναγερμού», σημείωσε λέγοντας επιπλέον ότι «Από μας εξαρτάται τι θα συμβαίνει κάθε φορά. Όμως είναι και το τελευταίο μίλι προς την ελευθερία. Η πολιτεία έχει το σχέδιο, ώστε μέχρι τα τέλη της άνοιξης οι πιο ευάλωτοι Έλληνες να έχουν θωρακιστεί».

Επίσης ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του παραδέχθηκε πως «στην κοινή προσπάθεια υπάρχουν λάθη, σύγχυση και αβλεψίες. Όμως, δεν πρέπει να χάνουμε τη μεγάλη εικόνα», για να καταλήξει: «Σήμερα είμαι περισσότερο παρά ποτέ πεπεισμένος ότι έχει αρχίσει να γράφεται ο επίλογος αυτής της πρωτοφανούς περιπέτειας».

Παρά την αισιοδοξία του τίποτε ωστόσο ακόμη δεν έχει κριθεί καθώς πολλά θα εξαρτηθούν και από τη συμπεριφορά όλων μας.

Παραμένει πάντως ζητούμενο το πως θα εξελιχθεί το νέο lockdown σε σχέση με την οικονομία και τα καταστήματα που θα παραμείνουν ξανά κλειστά για δυο εβδομάδες και μέχρι 28 Φεβρουαρίου από αύριο Πέμπτη.

Για το λόγο αυτόν ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, θα εξειδικεύσει τα μέτρα προς εφαρμογή, σήμερα στις 12.00 το μεσημέρι, ενώ κατά την ενημέρωση από τον Υφυπουργό, ανακοινώσεις θα κάνουν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, η Γενική Γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, η Γενική Γραμματέας Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Άννα Στρατινάκη, καθώς και ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης.

Πυρά κατά της απόφαση του πρωθυπουργού εξαπέλυσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ALPHA για το πρώτο που ρωτήθηκε ήταν για τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση απαντώντας ότι «πέρα από την ανησυχία όλων μας για τις εξελίξεις, επιβεβαιώνεται αυτό που λένε όλο αυτό το διάστημα: ότι η κυβέρνηση κινείται βλέποντας και κάνοντας, τώρα κάνοντας και βλέποντας. Παίρνει απόφαση για πιο σκληρά μέτρα και βλέπει τι θα γίνει την επομένη. Άρα μάλλον είναι η επισφράγιση της αποτυχίας της κυβερνητικής διαχείρισης απέναντι στην πανδημία».

Η Φώφη Γεννηματά από την πλευρά της δήλωσε ότι «η Κυβέρνηση τρέχει πίσω από την πανδημία. Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα. Απέτυχε με προβληματικά μέτρα, παλινωδίες, και εμμονή στον συνωστισμό στα σχολεία. Και οδήγησε σε ένα νέο, αναγκαστικό lockdown που πληρώνουν ακριβά οι πολίτες. Δυστυχώς αυτά είναι τα αποτελέσματα του ράβε-ξήλωνε της πολιτικής του κ. Μητσοτάκη. Ας σοβαρευτούν πριν είναι πολύ αργά. Να τηρήσουν και οι ίδιοι τα μέτρα και όχι να τα παραβιάζουν πρώτοι. Οι νέες αποφάσεις επιβάλλεται να συνοδευτούν και από νέα, γενναία μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων. Όχι άλλα ημίμετρα. Δεν μπορεί οι εργαζόμενοι για μήνες να ζουν με 534 ευρώ, όταν οι υποχρεώσεις τους τρέχουν. Δεν μπορεί οι επαγγελματίες να αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο στα μαγαζιά τους. Θέλουμε η κοινωνία να μείνει όρθια και οι επιχειρήσεις ζωντανές».

Ίσως σας ενδιαφέρουν