Tο παρασκήνιο της πρότασης Mητσοτάκη για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Το θέμα το χειρίστηκαν συγκεκριμένοι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, με τον κομβικό ρόλο να τον έχει ο Άκης Σκέρτσος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αιφνιδίασε ακόμα και τους ευρωπαίους εταίρους με την πρόταση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και την πανευρωπαϊκή του χρήση.

Πρόκειται για μία πολιτική πρωτοβουλία που έπεσε στο τραπέζι των συζητήσεων στο πρωθυπουργικό γραφείο πριν από περίπου ένα μήνα. Το θέμα το χειρίστηκαν συγκεκριμένοι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, με τον κομβικό ρόλο να τον έχει ο Άκης Σκέρτσος.

Στον πυρήνα της πρότασης για χρήση σε ολόκληρη την Ευρώπη συγκεκριμένου πιστοποιητικού που θα λαμβάνει ο πολίτης μετά από τη δεύτερη δόση του εμβολίου, είναι η διευκόλυνση σε όλους όσοι το λάβουν σε μία σειρά δραστηριοτήτων.

Όλοι όσοι θα διαθέτουν το έγγραφο θα μπορούν να κινηθούν ελεύθερα, να ταξιδεύουν ελεύθερα και σε καμία περίπτωση να μην είναι δέσμιοι περιορισμών όπως η καραντίνα μετά από ταξίδια στο εξωτερικό.

Βεβαίως θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πρόταση αυτή δεν επιβάλλει σε κανέναν τον εμβολιασμό, ούτε αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για αεροπορικές ή άλλες μετακινήσεις μεταξύ χωρών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δε θέλησε να ενημερώσει κανέναν από τους ευρωπαίους ομολόγους του, ούτε κάποιο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκαταβολικά. Αντιθέτως προτίμησε να στείλει την σχετική επιστολή την ίδια στιγμή τόσο στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και στους 26 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

Με τον τρόπο αυτό θέλησε να δημιουργήσει καλύτερες προυποθέσεις για την αποδοχή της μια και στην περίπτωση που η πρόταση έμπαινε σε διαβουλεύσεις και συζήτησεις μεταξύ των 27 πιθανόν να «κόλλαγε» στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών.

Η ελληνική πρωτοβουλία θα τεθεί τελικά στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 21 Ιανουαρίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη.

Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν πρόκειται για μία κίνηση που μπορεί εύκολα να γίνει αποδεκτή από την ΕΕ. Κανείς δεν γνωρίζει ποια στάση θα κρατήσει η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Μην ξεχνάμε ότι το Βερολίνο δεν είδε με καλό μάτι το βρετανικό πιστοποιητικό εμβολιασμού που δημιουργήθηκε στο τέλος του 2020.

Μένει λοιπόν μέχρι την τελευταία στιγμή να δούμε κατά πόσο τελικά η ελληνική πρόταση θα μπορέσει να αποτελέσει την βάση για μία διέξοδο που ενδεχομένως να λύσει πολλά από τα σημερινά προβλήματα που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Ίσως σας ενδιαφέρουν