Το ΠΑΣΟΚ «πατάει» στη δεύτερη θέση και αλλάζει τις ισορροπίες

Πολύ πιο γρήγορα, από ό, τι αρχικά υπολόγιζαν, στη Χαριλάου Τρικούπη φτάνουν στη δεύτερη θέση, σύμφωνα με τα ευρήματα δημοσκοπήσεων που αναμένονται

Ανατροπή εν όψει διαφαίνεται στο δεύτερο κόμμα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που «τρέχουν» και αναμένεται να δημοσιευτούν μες στις επόμενες μέρες, με το ΠΑΣΟΚ να «αγγίζει» αν όχι να «πατάει» στη δεύτερη θέση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν πως μετά τη διάσπαση και τις καταιγιστικές εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ, που πλέον τα «απόνερά» τους «βρέχουν» και τον Αλέξη Τσίπρα, ο στόχος της δεύτερης θέσης φτάνει ακόμα πιο κοντά.

Ένα πρώτο «δείγμα» το έχουμε από τη δημοσκόπηση της Alco, που έφερε στη δημοσιότητα το «Europe Elects».

Eιδικότερα, σύμφωνα με τη νέα μέτρηση η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται πρώτη στην πρόθεση ψήφου με 38,8%, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 15,4% και πολύ κοντά το ΠΑΣΟΚ με 14,5%.






Ζούπης (Opinion Poll): Το πιο πιθανό είναι να δούμε άμεσα το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση

Το αυτό ανέφερε και ο διευθυντής ερευνών της Opinion Poll και πολιτικός αναλυτής Ζαχαρίας Ζούπης.

«Μετά τη διάσπαση και τις τελευταίες εξελίξεις, το πιο πιθανό είναι να δούμε άμεσα το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση και τον ΣΥΡΙΖΑ τρίτο», σχολίασε ο ίδιος και συνέχισε:

«Άλλωστε στην τελευταία έρευνα το ΠΑΣΟΚ υπολειπόταν μόλις 1%. Αυτό θα είναι το πρώτο ορατό αποτέλεσμα. Αν δε ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίσει αυτή την περιδίνηση, που δεν βλέπω πως θα μπορούσε να ξεφύγει από αυτήν, θεωρώ ότι στο επόμενο διάστημα δεν μπορεί να αποκλείεται ο ΣΥΡΙΖΑ να εμφανιστεί και με μονοψήφια ποσοστά»

«Το κλίμα που επικράτησε, το ύφος και το περιεχόμενο της ομιλίας του κ. Κασσελάκη και όλης της αντιπαράθεσης, η διάσπαση και η μαζική αποχώρηση στελεχών, ενώ ταυτόχρονα αιωρείται η πεποίθηση ότι υπάρχουν σημαντικά τμήματα εντός του ΣΥΡΙΖΑ που είναι θέμα χρόνου να φύγουν κι αυτά θα αποτυπωθούν και είναι φανερό ότι θα συνεχιστεί η πτωτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, η αποσύνθεσή του», υποστήριξε ο κ. Ζούπης.

Επιπλέον, ο διευθυντής ερευνών της Opinion Poll εκτιμά ότι «ένα τμήμα των 930.000 που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο, θα επιλέξει πλέον να τηρήσει αποστάσεις ασφαλείας από το κόμμα, αλλά και συνολικά από τις πολιτικές διεργασίες», ενώ εξηγεί γιατί «δεν υπάρχει ζωτικός χώρος για το νέο κόμμα στα αριστερά του».

«Χαμόγελα» αλλά και… βάρος ευθύνης!

Όπως είναι φυσικό, στη Χαριλάου Τρικούπη επικρατεί ικανοποίηση για τα πρώτα «δείγματα» των δημοσκοπικών ερευνών, που ακόμα και δεν δείξουν τώρα τη μεγάλη «ανατροπή» μετά από περισσότερα από 10 χρόνια, «μοιάζει δεδομένο πως είναι θέμα χρόνου να συμβεί», όπως λένε με νόημα.

Την ίδια στιγμή, πάντως, στο ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζουν την ευθύνη που φέρνει το ενδεχόμενο της δεύτερης θέσης και θα επιμείνουν στη «σκληρή» γραμμή αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση, ενώ παράλληλα εφαρμόζουν τη «στρατηγική» της εξόρμησης στην Κοινωνία, ταυτόχρονα με την κατάθεση προτάσεων που λύνουν τα προβλήματα των πολιτών και κάνουν την καθημερινότητά τους καλύτερη.

Επίθεση σε ΚΚΕ και «πόρτα» στους… γενίτσαρους

Εν τω μεταξύ, η δημοσκοπική άνοδος του ΚΚΕ δεν περνάει απαρατήρητη στη Χαριλάου Τρικούπη, κάτι που διαφάνηκε και στον τρόπο, με τον οποίο στο ΠΑΣΟΚ αντιμετώπισαν το ΚΚΕ, όσον αφορά στην επιλογή για πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή για την τραγωδία στα Τέμπη, που σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ επιτρέπει τη συγκάλυψη των ευθυνών των αρμοδίων.

Όσον αφορά, άλλωστε, στη συζήτηση που υπάρχει και έχει «ανοίξει» εδώ και καιρό σχετικά με επιστροφή πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ που μεταπήδησαν στον ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Αρκαδίας του κόμματος Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ξεκαθαρίζει:

«Μας δεσμεύει όλους η δήλωση του Προέδρου μας, και η απόφαση του συνεδρίου ότι στο ΠΑΣΟΚ δε θα επιστρέψουν γενίτσαροι. Ο κόσμος θα μας ψηφίσει για την αξιοπιστία μας. Δε θα μας ψηφίσει επειδή κάποιοι πηγαινοέρχονται στα κόμματα.

Αυτό είναι ένα κόμμα σούπερ μάρκετ και το πληρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα. Αν θέλουν τα κόμματα να αλλάξουν τις δομές τους και να έχουν αξιοπιστία, σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να αλλάξουν και τη λογική τους. Το επόμενο χρονικό διάστημα, αν το ΠΑΣΟΚ δε μπορέσει να καλύψει το μεγάλο κενό που υπάρχει, θα έχουμε μια μεγαλύτερη κρίση στο χώρο της αντιπολίτευσης, το οποίο θα είναι προβληματικό για τη χώρα».

Ίσως σας ενδιαφέρουν