Τρεις ξεχωριστές διαδικασίες διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας

Σύμφωνα με τη Χουριγιέτ, οι ημερομηνίες για την επικοινωνία του Ταγίπ Ερντογάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα ξεκαθαρίσουν την ερχόμενη βδομάδα

Τρεις ξεχωριστές διαδικασίες διαπραγματεύσεων θα υπάρξουν μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, σύμφωνα με τουρκικές πηγές. Η πρώτη ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή με την επαφή μέσω τηλεδιάσκεψης μεταξύ του Ιμπραήμ Καλίν, της Ελένης Σουρανή και του συμβούλου της Γερμανίδας Καγκελάριου Ζαν Χέκλερ.

Η δεύτερη διαδικασία θα είναι οι επαφές σε επίπεδο ηγετών ενώ η τρίτη διαδικασία θα είναι ο χώρος που θα διεξαχθεί ο 61ος γύρος των διερευνητικών διαδικασιών ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ οι ημερομηνίες για την επικοινωνία του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς και των διερευνητικών διαπραγματεύσεων θα ξεκαθαρίσουν την ερχόμενη βδομάδα κατά την επικοινωνία που θα έχει ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν με την σύμβουλο του Έλληνα Πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή.

Πάντως μετά τη συνομιλία που είχε με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ο Τούρκος Πρόεδρος βρισκόταν σε διαρκή επαφή και σε αλλεπάλληλες συσκέψεις με τους επιτελείς του κόμματός του και του προεδρικού του γραφείου.

Κατά την τηλεδιάσκεψη με Μακρόν, ο Γάλλος Πρόεδρος προσκάλεσε τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Γαλλία, ενώ όπως αναφέρει η εφημερίδα θα επιταχυνθεί η διπλωματική κινητικότητα μεταξύ των δύο χωρών.

Πάντως κατά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του ο Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να είπε ότι η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι χρησιμοποιώντας τα ελληνικά νησιά εκεί προσπαθεί να την μετατρέψει σε ελληνική λίμνη.«Τέτοιο πράγμα δεν γίνεται. Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας», ανέφερε. Όμως υπάρχει και η αισιόδοξη πλευρά όπως λένε έλληνες διπλωμάτες, η οποία είναι ότι ο τούρκος Πρόεδρος φέρεται να επενδύει στη διπλωματία αφού είπε ότι «προτεραιότητά μας είναι να χρησιμοποιήσουμε όλες τις πιθανότητες της διπλωματίας, θα ακολουθήσουμε πιο μετριοπαθή πολιτική και θα εξηγήσουμε το δίκαιό μας στην ανατολική Μεσόγειο σε όλες τις επαφές μας».

Ίσως σας ενδιαφέρουν