Τσαβούσογλου: Προσπάθησε να… μακιγιάρει την εικόνα της Τουρκίας

Έχοντας στο μυαλό του τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, κράτησε χαμηλούς τόνους δίνοντας την αίσθηση του ειρηνοποιού

Μία συνταγή από τα παλιά χρησιμοποίησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα. Έχοντας στο μυαλό του τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, κράτησε χαμηλούς τόνους δίνοντας την αίσθηση του ειρηνοποιού.

Μία επίσκεψη με το βλέμμα στραμμένο στις Βρυξέλλες και στις εκεί διεργασίες των επόμενων ημερών, ήταν αυτή που πραγματοποίησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Νταβούτ Τσαβούσογλου, δημιουργώντας ένα νέο σκηνικό, που όμως έρχεται από… τα παλιά, μετά την απροσδόκητα χαμηλών τόνων παρουσία του και τις δημόσιες διαχύσεις και φιλοφρονήσεις με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια.

Μετά την ένταση που δημιουργήθηκε στην Άγκυρα, όλοι πίστευαν ότι θα υπάρχει ανταπόδοση από τον Τσαβούσογλου, αλλά διαψεύστηκαν, αφού ο Τούρκος υπουργός πρόταξε τα ευρύτερα συμφέροντα της χώρας του και όχι την εσωτερική κατανάλωση.

Όμως, αυτή η στάση των Τούρκων δεν είναι πρωτόγνωρη.

Σύμφωνα με έμπειρους διπλωμάτες και πρέσβεις, που θήτευσαν στην Άγκυρα, όποτε υπάρχει μπροστά μία μεγάλη διαπραγμάτευση η Τουρκία φροντίζει να χαμηλώνει την ένταση με την Ελλάδα, απευθυνόμενη επί της ουσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις Βρυξέλλες, που δυσφορούν με την τουρκική επιθετικότητα.

Πρώην υπουργός Εξωτερικών που μίλησε στη «Βραδυνή της Κυριακής» σχολίασε τα της επίσκεψης λέγοντας ότι «ο Τσαβούσογλου στις δηλώσεις του απευθυνόταν στο διεθνή παράγοντα, και έκανε τον φιλειρηνικό. Την παρούσα στιγμή τον ενδιαφέρει αυτή η εικόνα της Τουρκίας στους ισχυρούς ξένους συνομιλητές της».

Στη συνέχεια πάντως, και ανάλογα με τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων της Άγκυρας με τους ξένους, η Τουρκία είτε συνεχίζει είτε αναστέλλει για ένα διάστημα την επιθετική εξωτερική της πολιτική, την οποία συνοδεύει με στρατιωτικές προκλήσεις, εξακολουθώντας να προωθεί το αναθεωρητικό της δόγμα.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου συμφώνησαν ότι αυτό που προέχει είναι η διαχείριση της συνάντησης των ηγετών τους και η προβολή της λεγόμενης θετικής λίστας που υποκαθιστά τη βαριά διπλωματική λίστα που οδηγεί σε εντάσεις. Και κατ’ αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με πληροφορίες, εξασφαλίστηκε ότι τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιουλίου, θα υπάρχει ηρεμία.

Τόσο από τουρκικές όσο και από ελληνικής πηγές επιβεβαιώνεται ότι το κλίμα στη συνάντηση ήταν πολύ καλό, τα καυτά θέματα τέθηκαν για πολύ λίγο, όπου συμφωνήθηκε ότι υπάρχει πλήρης διάσταση απόψεων, και τα όσα τέθηκαν στη συνέχεια ενδελεχώς, ήταν χαμηλής έντασης.

«Ήταν πολύ ήπιος, και συμφωνήσαμε ότι αυτά στα οποία διαφωνούμε κάθετα, δεν θα εμποδίσουν την επιτυχία της επίσκεψης», είπε, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΒτΚ, ο Νίκος Δένδιας σε συνομιλητή του.

Οι έμπειροι διπλωμάτες απέδιδαν το θετικό κλίμα στο ότι αμφότεροι οι υπουργοί ανέλαβαν να ανακοινώσουν τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες, και, ως εκ τούτου, η άνοδος των τόνων δεν θα βοηθούσε.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Δένδιας ήταν προετοιμασμένος για μία τέτοια συνάντηση, και είχε συμφωνηθεί το περιεχόμενό της από νωρίς, ενώ δόθηκαν και οι απαραίτητες εγγυήσεις από πλευράς Τούρκων, ότι δεν θα υπάρξει… παρασπονδία στην ατζέντα των θεμάτων.

Όμως, παρά τη θετική εικόνα που θέλησαν να εκπέμψουν οι κ.κ. Δένδιας και Τσαβούσογλου σε ό,τι αφορά την ατζέντα σε θέματα διμερούς συνεργασίας, δεν μπόρεσαν να αποφύγουν τη σκληρή πραγματικότητα των Ελληνοτουρκικών, καθώς στη συνάντησή τους μπήκαν στο τραπέζι όλα τα ζητήματα, έστω και υπό μορφή… υπενθύμισης. Από το casus belli μέχρι το μειονοτικό και από το Τουρκολιβυκό μέχρι την απειλή από το πυρηνικό εργοστάσιο Άκογιου και το Κυπριακό.

Μάλιστα, όπως ειπώθηκε σε δημοσιογράφο από παράγοντα του Υπ.Εξ., μία ημέρα μετά τη συνάντηση, «στον σκληρό πυρήνα των Ελληνοτουρκικών διεξήχθη διάλογος “κωφών”».

Και οι δύο πλευρές θέλουν να κερδίσουν χρόνο με τη διαδικασία αυτή, ο οποίος χρόνος, όμως, δεν είναι ανεξάντλητος, ούτε η διαδικασία αυτή είναι «οχυρωμένη» σε απρόβλεπτες εκτροπές.

Η ατζέντα της συζήτησης

Ίσως σας ενδιαφέρουν