Βουλή: Μέτρα για την καταπολέμηση του trafficking κατέθεσαν οι αρμόδιοι υπουργοί

Πάνω από 27 εκατ. οι «σύγχρονοι σκλάβοι», η συντριπτική πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά

Περαιτέρω αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα και ουσιαστικά μέτρα για στήριξη των θυμάτων είναι μερικά από τα «βέλη» που προσθέτει η ελληνική πολιτεία στη «φαρέτρα» της για την καταπολέμηση του trafficking.

Ο λόγος για ένα νοσηρό φαινόμενο, που όπως υπογραμμίστηκε στη Βουλή, συνεχώς αυξάνεται, γίνεται συστημικό, στη συντριπτική του πλειοψηφία αφορά γυναίκες και παιδιά.

Είναι το τρίτο κατά σειρά οργανωμένο έγκλημα που μαζί με το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων, αφήνουν συνολικό τζίρο στις εγκληματικές οργανώσεις πάνω από 120 δισ. ευρώ ετησίως.

Οι πρωτοβουλίες του ελληνικού κοινοβουλίου στη μάχη κατά των σύγχρονων μορφών δουλείας και εκμετάλλευσης, ήταν στο επίκεντρο της κοινής συνεδρίασης των Επιτροπών, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και της Υποεπιτροπής για την καταπολέμηση της εμπορίας και της εκμετάλλευσης, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την παγκόσμια ημέρα του ΟΗΕ κατά της εμπορίας ανθρώπων.

Τα μέλη των επιτροπών ενημέρωσαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, οι υπουργοί, Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, οι υφυπουργοί, Δικαιοσύνης Γιώργος Κότσιρας, Εργασίας, Μαρία Συρεγγέλα, Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη και ο Εθνικός Εισηγητής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων του υπουργείου Εξωτερικών, Ηρακλής Μοσκώφ,

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμένος, μίλησε για «παγκόσμια εγκληματική επιχείρηση κέρδους», της οποίας όπως είπε, «ο τζίρος από την εκμετάλλευση του ανθρώπου υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 30 δισ. ευρώ ετησίως ενώ το 50% του ποσοστού των θυμάτων trafficking είναι γυναίκες, μωρά ή μικρά παιδιά».

«Η πολιτεία πρέπει να επιδείξει ισχυρά αντανακλαστικά όχι μόνο για την καταπολέμηση του εγκληματικού αυτού φαινομένου αλλά και την στήριξη των αθώων θυμάτων», τόνισε ο κ. Πικραμένος και συμπλήρωσε:

«Η Ελλάδα με τη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση έγινε γέφυρα μεταξύ δύσης και ανατολής. Πρώτο μας μέλημα αλλά και καθήκον μας ως Έλληνες, είναι να υψώσουμε ασπίδα προστασίας στα θύματα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συνεχίσουν τέτοιες νοσηρές συμπεριφορές και πρακτικές που θίγουν βάναυσα την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια και οι οποίες δεν έχουν καμία θέση στη σύγχρονη κοινωνία».

«Το μήνυμά μας πρέπει να είναι ηχηρό και ξεκάθαρο. Καμία ανοχή στις σύγχρονες μορφές δουλείας», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και συμπλήρωσε:

«Η εκμετάλλευση ανθρώπων είναι ντροπή για την κοινωνία μας, δείχνει παρακμή του πολιτισμού μας. Επιβάλλεται όλοι να είμαστε απέναντί της. Να μην μένουμε απαθείς αλλά με συνολικές δράσεις να σπάσουμε την αλυσίδα της σιωπής. Οι φωνές των θυμάτων και οι φρικτές εμπειρίες τους μας δείχνουν το δρόμο. Δεν αρκεί να τους απελευθερώσουμε από τα δεσμά τους αλλά πρέπει να σταθούμε δίπλα τους, να τους στηρίξουμε να επανενταχθούν στην κοινωνία».

Στη συνέχεια ο κ. Χρυσοχοΐδης μίλησε για «ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος για τα επόμενα πέντε χρόνια που είναι σε εξέλιξη», στόχοι του οποίου είναι μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Καλύτερος συντονισμό της πολιτείας για την έγκαιρη αναγνώριση και προστασία των θυμάτων που είναι κυρίως ευάλωτες ομάδες.
  • Έμφαση στη πρόληψη.

Ίσως σας ενδιαφέρουν