Βουλή: Ψηφίζονται οι συμφωνίες για την οριοθέτηση ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία

Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα

Με ένα μπαράζ πρωτοβουλιών «απαντά» η κυβέρνηση στις εμπρηστικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και στις προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Σήμερα η Βουλή ψηφίζει τις συμφωνίες για την οριοθέτηση ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία και στη συνεδρίαση αναμένεται να πάρουν το λόγο ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Υπέρ των δύο συμφωνιών θα ψηφίσουν η Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει «ναι» στη συμφωνία με την Ιταλία και ψηφίζει «παρών» στη συμφωνία με την Αίγυπτο. Τις δύο συμφωνίες καταψηφίζουν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, ενώ επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί στη σημερινή συνεδρίαση η Ελληνική Λύση.

Χθες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας είχε κύκλο επαφών στην Αθήνα και στην Άγκυρα, με το Βερολίνο να κάνει σειρά κινήσεων σε μια προσπάθεια να ξεκινήσει εκ νέου ο διάλογος. Ωστόσο Τούρκοι αξιωματούχοι συνεχίζουν τις εμπρηστικές τοποθετήσεις, όπως φάνηκε και από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως διάλογος δεν υφίσταται μέσα σε περιβάλλον προκλήσεων, επισημαίνοντας πως η Τουρκία είναι αυτή που δείχνει να μην σέβεται το διεθνές δίκαιο . Είναι χαρακτηριστική η χθεσινή αναφορά του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο οποίος υπογράμμισε πως «η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι είναι και παραμένει πάντοτε έτοιμη για διάλογο. Όμως δεν υφίσταται υπό το καθεστώς απειλών, υπό το καθεστώς προκλήσεων». Προσέθεσε παράλληλα πως «ο βιασμός του δικαίου δε μπορεί και δεν πρέπει να επιτραπεί να αποτελεί βάση διαλόγου».

«Η παρούσα κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι παιχνίδι με τη φωτιά και η μικρότερη σπίθα μπορεί να οδηγήσει σε μια καταστροφή» τόνισε από την πλευρά του ο Χάικο Μάας μετά τη συνάντηση με τον Νίκο Δένδια. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε πως έφτασε στην Αθήνα με δύο μηνύματα εξίσου σημαντικά στις αποσκευές του: «Πρώτον ότι η Γερμανία και ολόκληρη η Ε.Ε. στέκεται σταθερά στο πλευρό της Ελλάδας με αίσθηση αλληλεγγύης. Και το δεύτερο εξίσου σημαντικό μήνυμα είναι ότι αυτό που χρειαζόμαστε τώρα και άμεσα είναι δείγμα αποκλιμάκωσης και μια πρόθεση, βούληση για διάλογο υπό τις προϋποθέσεις που θέτει το διεθνές δίκαιο».

Δεδομένο είναι πως αυτή την εβδομάδα στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών συζητήσεων θα βρεθούν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος συμμετέχει στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ, ενώ στο Βερολίνο θα διεξαχθεί άτυπη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν ο Τούρκος πρόεδρος θα συνεχίσει το δρόμο των προκλήσεων ή θα κατεβάσει τους τόνους στις 27 του μήνα που ολοκληρώνεται η παράνομη NATVEX. Οι μέχρι τώρα κινήσεις του πυροδοτούν ευρύτερες αντιδράσεις, ωστόσο φαίνεται πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναζητά ένα «αφήγημα» για το εσωτερικό ακροατήριο προκειμένου να μπει σε δεύτερη μοίρα η συζήτηση για την πορεία της οικονομίας.

Ίσως σας ενδιαφέρουν