Ξεκινά στη Βουλή η «μάχη του προϋπολογισμού»

Η Ειρήνη Μπέλλα εξηγεί γιατί θα έχουμε ανάπτυξη το 2021

Ξεκινά σήμερα η συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2021 εν μέσω lockdown κι ενώ η χώρα μας είναι αντιμέτωπη με το δεύτερο και πιο σκληρό κύμα της πανδημίας.

Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν τους πολλούς αστάθμητους παράγοντες που έχει ο Προϋπολογισμός του ’21, οι οποίοι συνδέονται με το χρόνο διάρκειας της υγειονομικής κρίσης και κατ’επέκταση την επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας.

Η κυβέρνηση στη «μάχη του προϋπολογισμού» στη Βουλή θα εστιάσει κυρίως στις σημαντικές ταμειακές εφεδρείες που έχει αυτός ο Προϋπολογισμός για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που θα πληγούν στο πρώτο διάστημα του 2021, όταν τα πράγματα αυτά θα είναι ακόμα δύσκολα. Παράλληλα, θα αυξηθούν κατά 600 εκατομμύρια ευρώ τα επιδόματα για τη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Κυβερνητικά στελέχη επίσης εξηγούν γιατί το 2021 θα είναι χρονιά ισχυρής ανάπτυξης. Η ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας για το 2021, εκτιμάται σε 4,8%.

Βασικός παράγοντας στην επίτευξη του ρυθμού αυτού είναι η εμπιστοσύνη που απολαμβάνει η χώρα μας τόσο στις αγορές όσο και μεταξύ των εταίρων της, που αντανακλάται στα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων, που βρίσκονται σήμερα σε ιστορικά χαμηλά.

Σημαντικό ρόλο θα ασκήσουν οι ευρωπαϊκοί πόροι που διασφάλισε η χώρα μας στη διαπραγμάτευση του Ιουλίου του 2020 και θα αρχίσουν να εισρέουν στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και του React EU. Μέσα στο 2021, προβλέπεται ότι, από τα εργαλεία του Ταμείου, οι πόροι που θα αντλήσει η χώρα θα ξεπεράσουν τα 5,5 δισ. ευρώ.

Στην ίδια κατεύθυνση θα λειτουργήσουν οι μεταρρυθμίσεις -αυτές που έγιναν κι αυτές που θα υλοποιηθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα- που βελτιώνουν το επενδυτικό περιβάλλον και συμβάλλουν στην προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Στην αναπτυξιακή δυναμική θα συμβάλουν οι μόνιμες μειώσεις φόρων που ήδη υλοποίησε η κυβέρνηση, όπως μείωση της φορολογίας του εισοδήματος στα φυσικά πρόσωπα η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση του φόρου των διανεμόμενων κερδών, η αναστολή Φ.Π.Α. σε νέες οικοδομές και επενδύσεις σε πράσινη οικονομία, τα κίνητρα για νεοφυείς επιχειρήσεις, τα κίνητρα για δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, η μείωση ή μηδενισμός προκαταβολής φόρου.

Θετικά θα συμβάλουν στην ανάπτυξη -και ιδίως στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας-, η μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η του χρόνου, η κατάργηση Εισφοράς Αλληλεγγύης για εισοδήματα από ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών για νέες προσλήψεις στο πλαίσιο του προγράμματος για τη δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας.

Την ανάπτυξη θα ενισχύσουν τα προγράμματα παροχής ρευστότητας στην οικονομία που θα συνεχιστούν και το 2021, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, το ΤΕΠΙΧ ΙΙ και το Ταμείο Εγγυοδοσίας.

Οι παρεμβάσεις για την στήριξη της οικονομίας και ποιο είναι το κόστος στους Προϋπολογισμούς του 2020 και του 2021

Ίσως σας ενδιαφέρουν