ΥΠΕΞ: Πού τοποθετούνται πρέσβεις – Φεύγουν Σουρανή και Λουκάκης

Να σημειωθεί ότι μέσα σε δυο χρόνια, αλλάζει για δεύτερη φορά το πρόσωπο που είναι επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού

Ραγδαίες εξελίξεις υπήρξαν αναφορικά με τις τοποθετήσεις πρέσβεων στο εξωτερικό, με την αποχώρηση από το κέντρο διπλωματών που έχουν κομβικό ρόλο στην διαμόρφωση της πολιτικής, και το ερώτημα είναι ποιοι θα καλύψουν τα κενά. Χθες το βράδυ ολοκληρώθηκε το υπηρεσιακό συμβούλιο του υπουργείου Εξωτερικών για τα νέα πρόσωπα που αποφασίστηκε να τοποθετηθούν στις διαθέσιμες πρεσβείες του εξωτερικού.

Το αξιοπερίεργο είναι πως διπλωμάτες που κατείχαν νευραλγικής σημασίας θέσεις, έσπευσαν να υποβάλλουν αίτηση για μεταθέσεις, αγνοώντας τις επιπτώσεις της απουσίας τους. Ένα εξαιρετικά σοβαρό παράδειγμα είναι η αποχώρηση της επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένης Σουρανή, η οποία τοποθετείται στη Ρώμη, παρά το ότι έχει αναλάβει την απευθείας συνεννόηση με τον συνεργάτη του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν και χειρίζεται πολύ ευαίσθητα θέματα. Κάτι που σημαίνει νέες αλλαγές στο διπλωματικό γραφείου του πρωθυπουργού. Να σημειωθεί ότι μέσα σε δυο χρόνια, αλλάζει για δεύτερη φορά το πρόσωπο που είναι επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, με ό,τι σημαίνει αυτό…

Ο δεύτερος στο διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δελαβέκουρας επίσης αναμένεται να αποχωρήσει για τοποθέτηση, αν και κάποιοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να παραμείνει άλλον ένα χρόνο ώστε να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο της Σουρανή με τον αντικαταστάτη της.

Πάντως για να είμαστε ακριβείς πρέπει να πούμε ότι η ίδια η Σουρανή είχε ζητήσει να φύγει, για λόγους προσωπικούς, αφού η πίεση της συγκεκριμένη θέσης που κατέχει είναι αφόρητη, και όχι χωρίς επιπτώσεις σε προσωπικό επίπεδο…

Από τη Ρώμη αποχωρεί ο Θόδωρος Πασάς ο οποίος δεν έχει κλείσει την προβλεπόμενη τριετία…

Στην Άγκυρα, επίσης, άλλαξε ο πρέσβης, Μιχαήλ-Χρήστος Διάμεσης, ο οποίος τοποθετήθηκε εκεί το 2019 και είναι αμφίβολο εάν θα κλείσει διετία. Ο Διάμεσης λένε στο Υπ.Εξ, ότι είχε εκφράσει την επιθυμία να αποχωρήσει.

Στη θέση του, τοποθετείται ο Χριστόδουλος Λάζαρης, ο οποίος είχε οριστεί προηγουμένως ως «ειδικός απεσταλμένος» για τη Λιβύη. Ο Λάζαρης είναι προσωπική επιλογή του Νίκου Δένδια, αλλά δεν θεωρείται από τα “βαριά χαρτιά” του υπουργείου, σύμφωνα τουλάχιστον με τους γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας.

Ο δεύτερος διπλωμάτης που κατέχει άκρως νευραλγική θέση είναι ο διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Κυριάκος Λουκάκης, ο οποίος τοποθετείται στο Τελ Αβίβ, και μάλιστα…για δεύτερη φορά ως πρέσβης, πράγμα εξόχως ασυνήθιστο, που δεν απαντάται σε άλλες χώρες ούτε καν στην δική μας.

Να σημειώσουμε ότι ο Λουκάκης θεωρείται εκ των “σκληρών” του στενού κύκλου του Μαξίμου και όπως και ο Χ. Λάζαρης, καθώς και ο γενικός γραμματέας του, Θ. Δεμίρης, θεωρούνται βασικοί «πυλώνες» της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο έως τώρα αναπληρωτής μόνιμος εκπρόσωπος στην ελληνική αντιπροσωπεία στο ΝΑΤΟ, Ευάγγελος Σέκερης, μετατίθεται ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ. Ο ίδιος μόλις πρόσφατα είχε κλείσει τα δύο χρόνια στο ΝΑΤΟ. Πρόκειται για όσους γνωρίζουν, για μια εξαιρετική επιλογή, αφού ο Σέκερης θεωρείται αξιόπιστος, έμπειρος και πολύ ικανός διπλωμάτης, έχοντας υπηρετήσει σε πόστα πολύ απαιτητικά, όπως η Κωνσταντινούπολη, όπου χειρίστηκε προβλήματα φλέγοντα.

Επίσης μια ευχάριστη έκπληξη σε ότι αφορά την πρεσβεία στο Παρίσι, όπου στη θέση της Αγλαΐας Μπαλτά τοποθετείται ο νυν επικεφαλής της Εθιμοτυπίας πρέσβης Δημήτρης Ζεβελάκης. Ο Ζεβελάκης ήταν επί τρία χρόνια πρέσβης στο Μπουένος Άιρες, νωρίτερα στην Εθιμοτυπία, και επέστρεψε για να αναλάβει το διπλωματικό γραφείο της προεδρίας της Δημοκρατίας, όπου τελικά αποφασίστηκε να παραμείνει η σημερινή επικεφαλής του γραφείου, και ο Ζεβελάκης ανέλαβε εκ νέου την Εθιμοτυπία. Όσοι τον γνωρίζουν μιλούν για έναν εξαιρετικά καλλιεργημένο διπλωμάτη, φιλότιμο και φιλόπονο. Ο Ζεβελάκης φέρεται να ήταν επίσης επιλογή Δένδια.

Στο Τόκιο τοποθετείται από το Λονδίνο ο Τζιράς, στη Μαδρίτη ο Φωτόπουλος, στη Μπραζίλια ο Τζιόβας, στην Πρίστινα,η Βακάλη στο Βατικανό η Γεωργίου από το γραφείο του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, στη Χάγη η Γκίνη η οποία είχε υπηρετήσει ξανά ως νούμερο δυο υπό την πρέσβη Αγγελάτου , στη Σεούλ η Λούπα, στο Αλγέρι ο Ζαχαριουδάκης στη Βαλέτα η Αθανασίου πρώην διευθύντρια του γραφείου του Κοτζιά, στην Πρετόρια ο Αραβοσιτάς, στηνΤιφλίδα η Θεοδώρου, στη Μόνιμη αντιπροσωπεία της ΕΕ η Γούναρη στο Άμποτ Νταμπλ ο Αλεξανδρίδη, στη Λίμα η Λιανίδου στη Μανίλας ο Πεδιώτης στο Ελσίνκι ο Καραγεωργίου στη Νουρ Σουλτάν η Κακιοπούλου, στο Μοντεβιδέο η Βράϊλα και στο Ισλαμαμπάντ ο Μοάτσος.

Ίσως σας ενδιαφέρουν