Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Τον Ιούλιο οι αποφάσεις

Την προσεχή εβδομάδα, στο Μέγαρο Μαξίμου θα έχουν στα χέρια τους τα πορίσματα και την εισήγηση της Επιτροπής Βιοηθικής

Το πόρισμα της Επιτροπής Βιοηθικής περιμένει η κυβέρνηση για να βάλει σε εφαρμογή το σχέδιό της, που προβλέπει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων και «προνόμια» για τους εμβολιασμένους μετά το «πράσινο φως» από την ΠτΔ.

Την προσεχή εβδομάδα, στο Μέγαρο Μαξίμου θα έχουν στα χέρια τους τα πορίσματα και την εισήγηση της Επιτροπής Βιοηθικής σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Ένα ζήτημα που έχει ήδη ανοίξει και βρίσκεται στο επίκεντρο της κυβερνητικής μέριμνας, καθώς υπάρχει μεγάλη ανησυχία για ορισμένες ηλικίες και γεωγραφικές περιοχές όπου τα ποσοστά συμμετοχής στον εμβολιασμό παραμένουν χαμηλά.

Μπροστά στον κίνδυνο ενός τέταρτου κύματος πανδημίας το να χτιστεί το τοίχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι είναι μονόδρομος, και ήδη το καρότο και το μαστίγιο έχουν μπει στο οπλοστάσιο της κυβέρνησης. Δύο είναι οι στρατηγικές που θα ακολουθηθούν. Η υποχρεωτικότητα σε ορισμένες επαγγελματικές ομάδες και οι «διευκολύνσεις» για το γενικό πληθυσμό στις κοινωνικές του δραστηριότητες.

Τα πορίσματα της Επιτροπής θα τα λάβει ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να είναι θετικά ως προς την προσέγγιση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, και ο Ιούλιος θα είναι ο μήνας των μεγάλων διεργασιών.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού δεν αντιβαίνει το Σύνταγμα. Το «πράσινο φως» πήρε, μάλιστα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ένα «πράσινο φως» με ειδική βαρύτητα, καθώς η ΠτΔ έχει διατελέσει πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Όπως σημείωσε δημόσια στη συζήτησή της με τον πρωθυπουργό η κ. Σακελλαροπούλου, η άρνηση εμβολιασμού δεν υποστηρίζεται από το Σύνταγμα και ότι η επιβολή της υποχρέωσης εμβολιασμού πρέπει να είναι αυτονόητη.

«Το Σύνταγμα κατά κανένα τρόπο δεν αναγνωρίζει σε κάποιον να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του άλλου και την υγεία του», τόνισε χαρακτηριστικά, και σημείωσε ότι η άποψη πως ο εμβολιασμός είναι ατομικό δικαίωμα επιλογής είναι «πολύ εσφαλμένη».

Μετά τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Βιοηθικής η κυβέρνηση, όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, θα αποφασίσει, με σαφή προτεραιότητα στη Δημόσια Υγεία. Είναι ειλημμένη η απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών και εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ενώ αποφασίστηκε υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στην ΕΜΑΚ. Ωστόσο, στη συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό μπαίνουν οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, οι εκπαιδευτικοί, καθώς και οι άνδρες και οι γυναίκες των Σωμάτων Ασφαλείας.

«Όλη η συζήτηση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού δεν πρέπει να είναι ταμπού. Πρέπει να περιλαμβάνει όλο και περισσότερες περιπτώσεις», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Βασικό χρονικό ορόσημο για να υλοποιηθούν αυτές οι αποφάσεις είναι όταν επιτευχθεί η καθολικότητα στην πρόσβαση στα εμβόλια. Δηλαδή, όταν όλοι θα μπορούν εντός σύντομου χρονικού διαστήματος να βρίσκουν ραντεβού και να κάνουν τον εμβολιασμό.

Όσον αφορά τις διευκολύνσεις που μελετώνται είναι η είσοδος για πλήρως εμβολιασμένους σε εσωτερικούς χώρους Εστίασης, η άρση των υποχρεωτικών self test και των περιορισμών στα ταξίδια, μεγαλύτερη κίνηση ελευθερίας εντός και εκτός επικράτειας, είσοδος σε θέατρα και κινηματογράφους.

«Θα είναι η ίδια η ζωή και η πραγματικότητα που θα διαδεχθεί τις σημερινές εκκλήσεις», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης προϊδεάζοντας τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Έφερε, μάλιστα, το παράδειγμα ότι ουδείς το φθινόπωρο θα μπορεί να απαγορεύσει σε έναν επιχειρηματία της Εστίασης να πει ότι δέχεται στο μαγαζί του μόνο εμβολιασμένους πολίτες.

Μάλιστα, αναμένεται μέσα στον Ιούλιο να προχωρήσουν και σε νομοθετικές ρυθμίσεις στην κυβέρνηση, ώστε να προστατεύονται από μηνύσεις όσοι δεν θα δέχονται μη εμβολιασμένους στα καταστήματά τους.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»

Ίσως σας ενδιαφέρουν