Σπύρος Φωκάς: Η διεθνής καριέρα στο σινεμά του Έλληνα Ομάρ Σαρίφ

Στην ηλικία των 86 χρόνων έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός, ο οποίος αντιμετώπιζε αρκετά προβλήματα υγείας τον τελευταίο καιρό

Ο Σπύρος Φωκάς έφυγε από τη ζωή σήμερα (10/11) το πρωί σε ηλικία 86 ετών. Υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους ζεν πρεμιέ του ελληνικού κινηματογράφου και μάλιστα είχε καταφέρει να κάνει διεθνή καριέρα με τη συμμετοχή του σε μεγάλες παραγωγές.

Το κανονικό όνομα του Σπύρου Φωκά, ήταν Σπύρος Ανδρουτσόπουλος με καταγωγή από την Πάτρα και στάθηκε αρκετά τυχερός από το ξεκίνημά του στην υποκριτική. Η συμμετοχή του το 1959 στην ταινία «Ματωμένο ηλιοβασίλεμα» η οποία και προβλήθηκε στη συνέχεια στο κινηματογραφικό φεστιβάλ των Καννών, ήταν η αφετηρία για τη διεθνή του καριέρα.

Τη στιγμή που παίρνει την απόφαση να πάει για οντισιόν στα στούντιο της Τσινετσιτά στην Ιταλία, κάνει παράλληλα και τις κινηματογραφικές του επιτυχίες στην Ελλάδα. Ποιος άλλωστε θα ξεχάσει τον ρόλο του στο πλευρό της Ζωής Λάσκαρη στην ταινία «Στεφανία»; Ή την ταινία «Ντάμα σπαθί» με την Έλενα Ναθαναήλ και τον «Εγωισμό»; Συμμετείχε σε διεθνείς παραγωγές όπως στις ταινίες «Όταν θέλει η γυναίκα» στο πλευρό της Λάιζα Μινέλι και ο «Ο Ρόκο και τα αδέλφια του», την κορυφαία ταινία του Λουκίνο Βισκόντι στο πλευρό της εξίσου κορυφαίας Κατίνας Παξινού.

Συμμετείχε σε σχεδόν 80 ελληνικές και ξένες ταινίες κι εξακολουθούν να παραμένουν ξεχωριστές το «Ράμπο 3» και το «Διαμάντι του Νείλου».

Συνεργάστηκε σε αρκετές θεατρικές παραστάσεις ενώ συμμετείχε και σε ελληνικές σειρές στην τηλεόραση, σε βασικούς αλλά και guest ρόλους. Θυμόμαστε δύο από αυτές. Ως ο Κρητικός Σταματάκης στη σειρά «Της αγάπης μαχαιριά» αλλά και στο πλευρό της Ντένης Μαρκορά στους «Δύο ξένους».

Τον Σπύρο Φωκά και την Ειρήνη Παππά συνέδεε μια ισχυρή φιλία. Όταν εκείνη έφυγε από τη ζωή, της έγραψε ένα γράμμα όπου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αγαπημένη μου, μεγάλη μας αδελφή, τότε στην Ιταλία θυμάσαι. Η βροντερή φωνή σου αντηχεί. Αντίο βασίλισσά μου».






Ο Έλληνας Ομάρ Σαρίφ

Τον αποκάλεσαν τον Έλληνα Ομάρ Σαρίφ – τον οποίο γνώριζε προσωπικά – αλλά ο ίδιος δεν δέχτηκε ποτέ τον τίτλο του ζεν πρεμιέ, αν και η γοητεία του ήταν αδιαμφισβήτητη. Μάλιστα βρισκόταν στο ίδιο σετ με τον Αλαίν Ντελόν στην ταινία «Ο Ρόκο και τα αδέλφια του».

Έκανε τρεις γάμους και η τελευταία σύζυγός του Λίλιαν με την οποία παντρεύτηκαν πριν από δέκα χρόνια, έμεινε κοντά του μέχρι το τέλος. Η ίδια τον αποχαιρέτησε με το τραγούδι της Βίκυς Μοσχολιού «Δειλινά» κι έγραψε στη λεζάντα της ανάρτησής της: «Καλή αντάμωση».

Λίγο αργότερα, ο Παύλος Ριγάτος, φίλος του Σπύρου Φωκά, έγραψε τα εξής:

«Πριν λίγο έφυγε από την ζωή για την γειτονιά των αγγέλων ένας Μεγάλος Καλλιτεχνης ένας Σπουδαίος Ηθοποιός ο Σπύρος Φωκάς που αγαπήθηκε από όλο τον κόσμο και έκανε υπερήφανη την Ελλάδα μας με την διαδρομή του και το ήθος του
Ήταν όμως όπως ελεγε ότι είναι Έλληνας με την σημασία της λέξεως αγαπούσε κάθε τι το ελληνικό εδώ δυστυχώς όπως γίνεται συνήθως δεν του έδωσαν την πρέπουσα σημασία και ιδίως στα τελευταία χρόνια που περνούσε δύσκολα
Παρόλα αυτά συνέχιζε αξιοπρεπώς γιατί πάνω από όλα ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος
Είχα την τύχη τα τελευταία 12 χρόνια να είμαι φίλος του όπως και της Μαρίας της γυναίκας του που ήταν πάντα δίπλα του έως και σήμερα με μια απίστευτη αγάπη που την διέκρινε για αυτόν
Μας ένωσε η μουσική κάποια στιγμή μου έδωσε ένα στίχο του και αυτό ήταν του έβαλα μουσική και έτσι φτιάχτηκε το τραγούδι παίξε ένα ζεϊμπέκικο να φύγω αυτό ήταν από τότε μέχρι και σήμερα η αγάπη μας παρέμενε διαρκείς και θα συνεχίσει για πολλούς από εμάς
Σπύρο σε ευχαριστώ προσωπικά για την μεγάλη προσφορά σου στον χώρο του θεάματος και της τέχνης
Εύχομαι αγαπημένε φίλε μου Καλό Παράδεισο να έχει η ψυχούλα σου και συλλυπητήρια στην Μαρία σου και στην Κωνσταντίνα σου την κόρη σου».

Ίσως σας ενδιαφέρουν