Η διγλωσσία είναι το καλύτερο φάρμακο για τον εγκέφαλο

Ποια τα οφέλη της ικανότητας των ανθρώπων που μιλούν άπταιστα περισσότερες από μία γλώσσες;

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες έρευνες για τη διγλωσσία έχουν πραγματοποιηθεί από την Έλεν Μπιάλιστοκ στο πανεπιστήμιο Γιόρκ του Τορόντο. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της οι δίγλωσσοι άνθρωποι διαγιγνώσκονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ 4 με 5 χρόνια αργότερα απ’ ότι οι μονόγλωσσοι.

«Όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε μία γλώσσα, τόσο καλύτεροι γινόμαστε σε αυτήν. Αυτό δεν είναι κάτι καινούριο αλλά παράλληλα, όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε δύο γλώσσες, τόσο περισσότερο αλλάζει ο εγκέφαλος μας», υποστηρίζει η Καναδή καθηγήτριας ψυχολογίας. Όταν αναφερόμαστε στα πλεονεκτήματα της διγλωσσίας στον εγκέφαλο, το μορφωτικό επίπεδο δεν παίζει ρόλο. Στην πραγματικότητα, τα πιο αδιάσειστα αποτελέσματα βρέθηκαν σε ανθρώπους που δεν είχαν κάποια μόρφωση ή ήταν αναλφάβητοι. Η διγλωσσία ήταν η μόνο πηγή διέγερσης για τον εγκέφαλο τους και όσο μεγάλωναν αυτή τον προστάτεψε από το γήρας.

Στην πραγματικότητα, η διγλωσσία δεν αποτρέπει τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Δεν μπορεί να επανορθώσει τη βλάβη στον εγκέφαλο σε όσους ήδη νοσούν, αλλά βοηθά τα άτομα να είναι περισσότερα λειτουργικά. «Είναι σαν ένας αθλητής με τραυματισμό να τερματίζει στον αγώνα, παρά το ότι έχει υποστεί ζημιά», εξηγεί ο Ταμάρ Γκόλαν, ερευνητής του Alzheimer‘s Disease Research Center στο Σαν Ντιέγκο.

Σύμφωνα με την Μπιάλιστοκ η χρήση δύο γλωσσών οδηγεί στην αποτελεσματική αναδιοργάνωση του εγκεφάλου. Όσο μεγαλύτερη είναι η εμπειρία μας με τη διγλωσσία, τόσο εντυπωσιακότερες οι αλλαγές. Όσο περισσότερο καιρό είναι κάποιος δίγλωσσος, τόσο μεγαλύτερες αλλαγές θα συμβούν στον εγκέφαλό του. Επίσης, η ηλικία και ο βαθμός στον οποίο θα γίνει κάποιος δίγλωσσός παίζουν σημαντικό ρόλο.

«Όταν είναι κάποιος δίγλωσσος, δεν μπορεί να σιγάσει τη μία γλώσσα, οπότε πρέπει συνεχώς να έρθει αντιμέτωπος με επιλογές που οι μονόγλωσσοι άνθρωποι δεν χρειάζεται να κάνουν», συμπληρώνει ο Γκόλαν. Οι άνθρωποι που έχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο ή εκείνοι που κάνουν πολύ απαιτητικά επαγγέλματα μπορεί να δουν παρόμοια αποτελέσματα, όσον αφορά με τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Παρότι μπορεί να νοσήσουν, η σκληρή δουλειά που έχει κάνει ο εγκέφαλός τους όλα αυτά τα χρόνια, τον κάνει ανθεκτικό για περισσότερο καιρό.

Όσον αφορά συγκεκριμένα τους ηλικιωμένους «σε μεταγενέστερα στάδια της ζωής, η εκμάθηση γλωσσών έχει πιο περιορισμένα αλλά σημαντικά οφέλη», εξηγεί η Μπιάλιστοκ. Όσο περισσότερο εξασκούμε τον εγκέφαλό μας τόσο αυξάνεται η ικανότητά του να μαθαίνει πράγματα και να διατηρεί την ευελιξία του.

Μερικοί ακόμη τρόποι για να ενισχύσετε τον εγκέφαλό σας είναι:

  • Ο επαρκής ύπνος

Ίσως σας ενδιαφέρουν