Leavism: Όταν στις διακοπές κουβαλάμε την εργασία μας

Τι είναι αυτό το φαινόμενο και ποιους ακριβώς αφορά;

Γιατί κάποιοι επιλέγουν να δουλεύουν στη διάρκεια της καλοκαιρινής τους άδειας; Η αλήθεια είναι ότι εξουθενωμένοι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν ολοένα και πιο συχνά την ετήσια άδεια τους για να ολοκληρώσουν τις εργασιακές εκκρεμότητες τους. Και δεν ευθύνονται γι’ αυτό ούτε η καραντίνα του κορωνοϊού, ούτε η ευέλικτη εργασία, ούτε τα έξυπνα τηλέφωνα!

«’’Δεν μπορώ να περιμένω για τις διακοπές μου’’, είπε ένας συνάδελφος μου. ‘’Θα προλάβω να τελειώσω πάρα πολύ δουλειά!’’ Εκείνη την εποχή, δεν εξεπλάγην από τη δήλωση του. Πολλοί επαγγελματίες που γνωρίζω εκμεταλλεύονται τις διακοπές τους για να εργαστούν. Πρέπει εξάλλου να παραδεχτώ ότι όταν είμαι σε διακοπές, ξυπνώ νωρίς, για να μπορέσω να κάνω κρυφά δουλειά, πριν εμφανιστεί η υπόλοιπη οικογένεια και απαιτήσει να χαλαρώσω». Τώρα αυτή η τάση της εργασίας στις διακοπές έχει αποκτήσει όνομα και αυτό είναι: «leavism».

Ο καθηγητής Κάρι Κούπερ και οι συνάδελφοί του στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ ήταν αυτοί που αναγνώρισαν πρώτοι τη συγκεκριμένη τάση και της έδωσαν το προαναφερόμενο όνομα το 2014. Για την ακρίβεια εξέτασαν τα μέλη μιας πολυπληθούς αστυνομικής δύναμης στο Ηνωμένο Βασίλειο στη διάρκεια μιας μακράς περιόδου περικοπών και διαπίστωσαν ότι πάνω από το ένα τρίτο των ανθρώπων της έπαιρναν άδεια ή διακοπές μόνο όταν ήταν άρρωστοι ή τραυματίες. Ο καθηγητής Κούπερ σύντομα συνειδητοποίησε ότι η χρήση της ετήσιας άδειας, αντί της άδειας ασθενείας, αφορούσε ένα ευρύτερο φαινόμενο χρήσης των ετήσιων διακοπών για περισσότερη εργασία και ελάχιστη χαλάρωση.

Μια ακόλουθη μελέτη από το ινστιτούτο Chartered Institute of Personnel and Development το 2018 διαπίστωσε ότι το 72% των ερωτηθέντων είχε παρατηρήσει το φαινόμενο «leavism» και το 37% είχαν αναφέρει ανθρώπους που έπαιρναν κανονική ετήσια άδεια (αντί για άδεια ασθενείας) όταν ήταν άρρωστοι. Οι ερωτηθέντες σε ποσοστό πάνω από 30% δήλωσαν ότι οι περισσότεροι συνάδελφοι τους πήραν άδεια για να μπορέσουν να προλάβουν την ολοκλήρωση της εργασίας τους.

Μια ακόμη πιο πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι περίπου οι μισοί συμμετέχοντες στην έρευνα έπαιρναν δουλειά στο σπίτι και ισχυρίζονταν ότι είναι σε διακοπές. Ο καθηγητής Κούπερ πιστεύει ότι οι εργαζόμενοι χρειάζονται χρόνο εκτός για να δουλέψουν, επειδή οι χώροι εργασίας τους γίνονται ολοένα και πιο ανταγωνιστικοί και οι εργαζόμενοι εξαντλούνται από τον υπερβολικό φόρτο εργασίας. Η εργασία στις διακοπές απλά τους βοηθά να συνεχίσουν.

Ένας άλλος λόγος είναι η τεχνολογία. Τα έξυπνα τηλέφωνα έχουν πλέον εξασφαλίσει ότι η δουλειά είναι συνεχώς μαζί μας. Ακόμη και όταν κάνουμε πεζοπορία στα βουνά, ένα έξυπνο τηλέφωνο είναι αρκετό για να πληροφορηθούμε τι ακριβώς συμβαίνει πίσω στο γραφείο μας.

«Προσωπικά, πιστεύω ότι υπάρχουν δύο ακόμα λόγοι που παίρνουμε άδεια για να εργαστούμε». Πρώτον, οι περισσότεροι μοντέρνοι εργασιακοί χώροι είναι το τελευταίο μέρος, όπου μπορείς να ολοκληρώσεις τη δουλειά σου. Υπάρχουν συνέχεια τόσες ανούσιες διακοπές και συμβάντα που μας αποπροσανατολίζουν από τον στόχο μας. Η επιλογή των διακοπών για εργασία καθίσταται μια λύση ανάγκης, ώστε να βρεθεί λίγος χρόνος ποιοτικής και συγκεντρωμένης εργασίας.

Ένας άλλος λόγος που παίρνουμε διακοπές για να δουλέψουμε είναι αυτός: η εργασία είναι συχνά μια πιο βολική και ευκολότερη συνθήκη από την υπόλοιπη ζωή μας. Επιλέγοντας να βυθιστούμε στην εργασία όταν είμαστε διακοπές, έχουμε την ευκαιρία να αγνοήσουμε τις προσωπικές σχέσεις, τις δυναμικές της οικογένειας και τα προσωπικά μας συναισθήματα. Η εργασία στις διακοπές είναι ένας μηχανισμός άμυνας. Μας βοηθά να αποφύγουμε να αντιμετωπίσουμε την προβληματική διαπίστωση, ότι ίσως δεν έχουμε ζωή έξω από τη δουλειά…

Πηγή: theguardian

Ίσως σας ενδιαφέρουν