Παροσμία: Ένα ακόμα σύμπτωμα της COVID-19

Μια μελέτη από τον Ιούλιο ανέφερε ότι το 7% περίπου από 4.000 άτομα ανέφεραν προβλήματα με την όσφρηση, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των ατόμων που αντιμετωπίζουν παροσμία κατά τη διάρκεια της μόλυνσης με COVID-19 μπορεί να είναι αρκετά υψηλός

Η ξαφνική απώλεια μυρωδιάς (ανοσμία) και γεύσης (αγευσία) είναι τα δύο συμπτώματα συσχετίζονται άμεσα με την COVID-19.

Ωστόσο, υπάρχει ένα διαφορετικό σύμπτωμα που σχετίζεται με την μυρωδιά και τη γεύση, το οποίο είναι εξίσου ενδεικτικό σημάδι της COVID-19.

Αυτό το σύμπτωμα είναι η παροσμία, δηλαδή η αδυναμία να οσφρίζεται ο ασθενής την σωστή μυρωδιά των τροφίμων και ποτών. Η παροσμία επηρεάζει επίσης την αίσθηση της γεύσης και το κάνει με τον χειρότερο δυνατό τρόπο.

Η παροσμία μπορεί να εμφανιστεί σε ασθενείς με COVID-19 μετά από την ανοσμία, αναφέρει η Washington Post.

Εάν η ξαφνική απώλεια μυρωδιάς και άλλα συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη δεν σας έπεισαν ότι μπορεί να έχετε μολυνθεί με τον νέο κοροναϊό, τότε το να σας έρχεται γεύση… λαδιού στο στόμα όταν πίνετε καφέ θα πρέπει σίγουρα να σας πείσει.

Μία 35χρονη γιατρός μολυσματικών ασθενειών σε πανεπιστήμιο της Ατλάντα πίστευε ότι είχε ξεπεράσει την COVID-19.

Ο πυρετός, τα ρίγη και η σοβαρή κόπωση είχαν βελτιωθεί και οι αισθήσεις της μυρωδιάς και της γεύσης επέστρεφαν. Στη συνέχεια ήπιε μια γουλιά κόκκινο κρασί, αλλά αυτό είχε γεύση σαν… βενζίνη!

Επίσης το άρωμα μαγειρεμένου σκόρδου και κρεμμυδιών της έφερνε αναγούκα. Το κρέας άρχισε να μυρίζει σαν να είναι σάπιο και αναγκάστηκε να αλλάξει οδοντόκρεμα, αφού η γεύση της μύριζε πολύ άσχημα. Ακόμα και ο καφές της άρχισε να μυρίζει σαν βενζίνη.

Αυτή δεν είναι μια τόσο σπάνια περίπτωση, καθώς και άλλοι ασθενείς με COVID-19 πάσχουν από παροσμία. Μετά την μόλυνση, η μύτη μπορεί να αναγνωρίσει εσφαλμένα τις μυρωδιές διαφορετικών τροφίμων και ποτών.

Ίσως σας ενδιαφέρουν