Ποιες είναι οι ομάδες τροφών που βοηθούν τους νεαρούς ενήλικες να κοιμούνται καλύτερα

Αν έχετε προβλήματα με τον ύπνο, καλό είναι να τις ξέρετε

Όπως δείχνει μελέτη του Πανεπιστημίου του Michigan (UM), η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών θα μπορούσε να βοηθήσει τους νεαρούς ενήλικες να κοιμούνται καλύτερα, ειδικά τις νέες γυναίκες.

Οι νεαροί ενήλικες που καταναλώνουν λιγότερες από πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα ανέφεραν υψηλό επιπολασμό χρόνιων συμπτωμάτων αϋπνίας, με πάνω από το ένα τρίτο να έχει δυσκολίες με τον ύπνο ή τη διατήρηση του ύπνου τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα για τρεις μήνες ή περισσότερο.

Οι γυναίκες που μπόρεσαν να αυξήσουν την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών κατά τρεις ή περισσότερες μερίδες σε διάστημα τριών μηνών ήταν δύο φορές πιο πιθανό να παρουσιάσουν βελτίωση σε αυτά τα συμπτώματα αϋπνίας, σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sleep Health Journal.

“Με ενθουσιασμό είδαμε ότι μια αρκετά απλή διατροφική παρέμβαση, όπως η ενθάρρυνση της αύξησης της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, θα μπορούσε να έχει τέτοιο αντίκτυπο στον ύπνο”, δήλωσε η Erica Jansen, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνήτρια βοηθός καθηγητή Διατροφικών Επιστημών στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του UM.

«Γνωρίζουμε από άλλη βιβλιογραφία ότι η βελτίωση του ύπνου βελτιώνει τη συνολική ποιότητα ζωής και πολλά άλλα αποτελέσματα υγείας, οπότε τα οφέλη πιθανότατα εκτείνονται πέρα ​​από τις θετικές αλλαγές στον ύπνο».

Η Jansen και η συν-συγγραφέας της μελέτης Gwen Alexander, ερευνήτρια στο Τμήμα Επιστημών Δημόσιας Υγείας του Henry Ford Health System, ανέλυσαν δεδομένα περισσότερων από 1.400 συμμετεχόντων.

“Η μελέτη μας δείχνει μια συσχέτιση μεταξύ των διατροφικών επιλογών και του βελτιωμένου ύπνου για τους νέους που επιθυμούν να βελτιώσουν τη συνολική υγεία και ευεξία τους”, δήλωσε η Alexander. “Η μελέτη μας ήταν μοναδική στο ότι διερεύνησε έναν πλήθος συμμετεχόντων από γενικά υγιείς νεαρούς ενήλικες”.

Ύπνος: Πώς έγινε η έρευνα για τη διατροφή

Οι συμμετέχοντες νεαροί ενήλικες ήταν ηλικίας 21-30 ετών. Ανέφεραν ότι τρώνε λιγότερο από πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν τυχαία σε μία από τις τρεις ομάδες:

  • η πρώτη ακολούθησε ένα προσαρμοσμένο διαδικτυακό πρόγραμμα για να ενθαρρύνει την υψηλότερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών
  • η δεύτερη ακολούθησε ένα προσαρμοσμένο βάση ηλικίας διαδικτυακό πρόγραμμα
  • η τρίτη ομάδα ακολούθησε πρόγραμμα με επίσης εξατομικευμένη υποστήριξη ηλεκτρονικής καθοδήγησης

Ίσως σας ενδιαφέρουν