Πως να απαλλαγείτε από το άγχος της τελειομανίας

Ευλογία ή κατάρα η ανάγκη για «περφεξιονισμό»;

«Δεν έχει φτέρνες η τελειότητα».

Οδυσσέας Ελύτης

Οι άνθρωποι που θέλουν να επιτύχουν το «τέλειο» απαιτούν από τον εαυτό τους υπερβολικά και απολύτως μη ρεαλιστικά επίπεδα απόδοσης. Γιατί ο τελειομανής έχει την πεποίθηση ότι η τελειότητα δεν είναι μόνο κάτι που μπορεί να επιτευχθεί, αλλά που πρέπει να επιτευχθεί.

Η τελειομανία ως χαρακτηριστικό εκ πρώτης όψεως μπορεί να ακούγεται θετικό, ωστόσο μπορεί να καταλήξει σε μια πολύ επικίνδυνη νεύρωση. Κι αυτό γιατί επί της ουσίας η τελειομανία είναι το προσωπείο του ατόμου εκείνου που νομίζει ότι δεν θα τα καταφέρει, που φοβάται την αποτυχία.

Πως όμως μπορεί να ξέρει κάποιος ότι είναι τελειομανής και ποια τα χαρακτηριστικά του; Ο τελειομανής συνήθως δίνει μεγάλη προσοχή στα λάθη, λαμβάνει τις απόψεις των άλλων ως αρνητική κριτική, γενικεύει τις αποτυχίες του σε άλλες καταστάσεις και δεν αφήνει αυτή τη μανία του να τον πάει μπροστά, εμμένοντας σε ασήμαντες λεπτομέρειες.

Τα χαρακτηριστικά του τελειομανούς ατόμου έχουν ως εξής:

-Συχνά νιώθει να καταβάλλεται από τον φόβο ότι θα αποτύχει στους στόχους του
-Συνέχεια αναζητά την «σωστή» στιγμή να κάνεις κάτι
-Νιώθει συνέχεια ανικανοποίητος με όσα έχει καταφέρει
-Παθαίνει εμμονή με τα μικρά λάθη που έχουν ελάχιστο αντίκτυπο στην συνολική εικόνα
-Παραμελεί την φροντίδα του εαυτού του προς όφελος των επιτευγμάτων του

Για όσους από εμάς ταλαιπωρούμαστε από την τελειομανία μας μερικά βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να απολαύσουμε το ταξίδι της ζωής λίγο περισσότερο, σύμφωνα με τον Μπέντζαμιν Φίσελ, συγγραφέα, διαλογιστή και δημιουργό του δημοφιλούς blog Project Monkey Mind είναι τα ακόλουθα.

Ξανασκεφτείτε τι σημαίνει να είσαι μέτριος

Η κοινωνία μας συχνά ταυτίζει οτιδήποτε λιγότερο από το τέλειο με την αποτυχία. Όταν ακούμε τις λέξεις «μέσος όρος» ή «μέτριος» νιώθουμε αποστροφή, παρότι περιγράφουν το μεσαίο τμήμα μιας αγέλης. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι μέτριοι σε πολλά πράγματα για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να νιώθουν άσχημα για τον εαυτό τους; Η αποδοχή της μετριότητας σε κάποια πράγματα δεν αποκλείει την κατάκτηση του μεγαλείου σε άλλες πλευρές της ζωής μας, την πραγμάτωση των στόχων μας.

Επανεξετάστε την πλάνη του όλα ή τίποτα

Η τελειότητα είναι το άμεσο αποτέλεσμα της πλάνης όλα ή τίποτα, επίσης γνωστή ως το σκεπτικό του μαύρου και του άσπρου. Όταν πιστεύουμε ότι η αξία μας συνδέεται άμεσα με τα επιτεύγματα μας, παθαίνουμε εμμονή να τα κάνουμε όλα με τον σωστό τρόπο, γιατί οποιοδήποτε λάθος υπονομεύει συνολικά την αυτοεκτίμηση μας. Όταν βλέπουμε ότι το σκεπτικό μας κινείται αποκλειστικά στα χρώματα του άσπρου μαύρου, θα πρέπει να κατευθύνουμε το μυαλό μας στην επιλογή του… γκρι. Για παράδειγμα αν οι ώρες τεμπελιάς σας ενοχλούν γιατί δεν είναι παραγωγικές, σκεφτείτε ότι σας βοηθούν να ανασυνταχτείτε, να καθαρίσετε την σκέψη σας και ότι κάποιες φορές απλά δεν χρειάζονται καμιά δικαιολόγηση.

Γίνετε φίλοι με το άγνωστο

Ένα άλλο στοιχείο του τελειομανούς ατόμου είναι η δυνατή επιθυμία να ελέγξει το αποτέλεσμα των πράξεων του. Μερικώς αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η τελειομανία δημιουργεί άγχος και όταν έχουμε άγχος φοβόμαστε ότι όλα θα καταρρεύσουν, ότι δεν έχουμε μέλλον. Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε αυτή τη κατάσταση είναι να γίνουμε φίλοι με το άγνωστο. Επίσης βοηθά το να βάζουμε στόχους διαφορετικού επιπέδου δυσκολίας, ώστε η κατάκτηση των ευκολότερων ανάμεσα τους να ικανοποιεί την ανάγκη του ελέγχου μέσα μας χωρίς να μας παραλύει.

Γίνετε φίλοι με όσα δεν αγαπάτε

Ομοίως η τελειομανία συνδέεται με τη σχέση που έχετε με όσα δεν αποδέχεστε στον εαυτό σας. Όλοι γνωρίζουμε ότι η αποδοχή είναι η βάση της αγάπης. Γι’ αυτό δεν εκπλήσσει ότι η πάγια συμβουλή για την εσωτερική σύγκρουση του καθένα από εμάς είναι αν αγαπάμε τον εαυτό μας. Ακούγεται εύκολο αλλά δυστυχώς δεν είναι. Οπότε μπορούμε να ξεκινήσουμε με το να γίνουμε φίλοι με όσα δεν αγαπάμε. Εάν υπάρχουν δηλαδή πράγματα πάνω σας ή παρελθοντικές εμπειρίες που δεν αποδέχεστε σκεφτείτε ποιο σκοπό εξυπηρετούν και κατανοήστε τον λόγο ύπαρξης ή σημείωσης τους

Επανεξετάστε το μέτρο της επιτυχίας

Εάν η τελειομανία σας πηγάζει από την πεποίθηση ότι δεν είστε αρκετά επιτυχημένοι, δεν είναι απαραίτητο ότι πρέπει να αλλάξετε εσείς οι ίδιοι. Μπορεί απλά να πρέπει να επιθεωρήσετε το μέτρο της επιτυχίας που έχετε κατά νου. Αντί να συγκρίνετε τον εαυτό σας συνεχώς με τους άλλους, απλά σκεφτείτε τι κάνει τη ζωή σας καλύτερη, τι ακριβώς σημαίνει επιτυχία για εσάς. Ελεύθερος χρόνος; Καλύτερες σχέσεις; Εξετάστε το πώς η επιτυχία μπορεί να ορίσει πιο αποτελεσματικά τη ζωή σας για εσάς τους ίδιους. Μπορεί να είστε μέτριοι σε κάποιους τομείς και επιτυχημένοι σε κάποιους άλλους. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχετε αξία, ότι δεν αξίζετε την αγάπη και τον σεβασμό των άλλων. Όλοι μας έχουμε την εσωτερική μας αξία ακριβώς όπως είμαστε. Και εάν κάποιες φορές παρασυρόμαστε από την τελειομανία μας και πάλι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αρκεί η κινητήριος δύναμη μας να είναι η ίδια η δημιουργική διαδικασία και όχι το άγχος ότι ποτέ δεν είμαστε αρκετοί.

Πηγή: tinybuddha.com

Ίσως σας ενδιαφέρουν