Πως να καταπολεμήσετε αποτελεσματικά τη μοναξιά

Νέα έρευνα δείχνει ότι τα ποσοστά της μοναξιάς έχουν διπλασιαστεί από τη δεκαετία του ‘90

Σήμα κινδύνου εκπέμπει νέα έρευνα που συμπέρανε ότι το 40% των ανθρώπων αισθάνονται «αποσυνδεδεμένοι». Η παγκόσμια έρευνα του Lipton αποκάλυψε ότι η μοναξιά είναι «καλπάζουσα επιδημία» και ότι η έλλειψη κοινωνικών συνδέσεων έχει σημαντικό αντίκτυπο στη συναισθηματική υγεία και στο προσδόκιμο ζωής.

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε ενήλικες άνω των 18 ετών και σε εννέα χώρες, διαπίστωσε ότι υπάρχουν δύο αίτια που εμποδίζουν τους ανθρώπους να δημιουργούν ποιοτικές διασυνδέσεις μεταξύ τους. Πρόκειται για τον κοινωνικό φόβο αλλά και την έλλειψη χρόνου λόγω της πολυάσχολης σύγχρονης ζωής.

Ο Δρ. Guy Winch, κορυφαίος ψυχολόγος και υποστηρικτής του Lipton #ProjectUnlonely, δήλωσε σχετικά τα εξής: «ενώ μέχρι τώρα η μοναξιά συσχετιζόταν με ενήλικες σε μεγάλη ηλικία, σήμερα, επηρεάζει τους νέους, ειδικά μεταξύ των ηλικιών 18-35. Ωστόσο, ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τον συναισθηματικό πόνο που προκαλεί η χρόνια μοναξιά, δεν γνωρίζουν πόσο βλαβερή μπορεί να είναι και για τη σωματική υγεία. Πρέπει να υπάρξει μια αλλαγή για να ενθαρρύνει και να ενδυναμώσει τους ανθρώπους να αναζητήσουν και να εντάξουν τις σημαντικές διασυνδέσεις ως μέρος της καθημερινής τους ζωής για να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματα της κρυμμένης μοναξιάς και να βελτιώσουν την ψυχική και σωματική υγεία και ευεξία».

Αν νιώθετε μοναξιά αυτοί είναι οι τρόποι να αντιμετωπίσετε την κατάσταση αποτελεσματικά:

Αναγνωρίστε τον αντίκτυπο της μοναξιάς

Σύμφωνα με την Εκστρατεία για τον Τερματισμό της Μοναξιάς, η μοναξιά μπορεί να είναι τόσο καταστροφική για τον ανθρώπινο οργανισμό όσο το κάπνισμα 15 τσιγάρων σε ημερήσια βάση. Η μοναξιά συνδέεται επίσης με αυξανόμενο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων (εγκεφαλικό επεισόδιο και αρτηριακή πίεση), όπως επίσης και άνοιας. Υπάρχει μάλιστα έρευνα της προαναφερθείσας εκστρατείας, που έχει συμπεράνει ότι οι άνθρωποι που νιώθουν μόνοι «έχουν 64% αυξανόμενες πιθανότητες να αναπτύξουν κλινική άνοια». Η αναγνώριση του αντίκτυπου της μοναξιάς πάνω σας είναι το πρώτο βήμα αντιμετώπισης της.

Καταλάβετε γιατί νιώθετε μόνοι

Η φιλανθρωπική οργάνωση υγείας Mind καθορίζει τους εξής δύο παράγοντες ως πιθανές αιτίες μοναξιάς: το να νιώθει κάποιος ότι δεν έχει τις βασικές κοινωνικές επαφές ή παρότι περιστοιχίζεται από άλλους ανθρώπους να νιώθει ότι δεν τον καταλαβαίνουν, δεν τον ακούν, δεν τον νοιάζονται. Η πρόταση της είναι αν καταλήξουμε στην αιτία της μοναξιάς μας, τότε θα έχουμε καλύτερη ιδέα πώς να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αυτή την αρνητική κατάσταση.

Μιλήστε σε κάποιον

Η απόφαση σας να μιλήσετε στους φίλους ή την οικογένεια σας είναι το προφανές και εύκολο μονοπάτι για να αντιμετωπίσετε τη μοναξιά. Αν όμως νιώθετε ότι δεν έχετε αρκετά άτομα κοντά σας ή δεν είναι επαρκείς για τον ρόλο που θέλετε να παίξουν, ενταχθείτε σε κάποια ομάδα ή κοινωνικοποιηθείτε μέσα από τα χόμπι και τα ενδιαφέροντα σας προκειμένου να γνωρίσετε νέους ανθρώπους. Η Εκστρατεία για τον Τερματισμό της Μοναξιάς εκτιμά πως η εθελοντική εργασία βοηθά τον σκοπό σας, καθώς όχι μόνο συναναστρέφεστε νέους ανθρώπους αλλά νιώθετε πως αυτό που κάνετε έχει αξία, εσείς έχετε αξία.

Συνδεθείτε στο Διαδίκτυο

Το να περνάτε ώρες συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο σαφώς και δεν αντικαθιστά την πραγματική επαφή με ανθρώπους, αλλά βοηθά στην αντιμετώπιση της μοναξιάς. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας προτείνει αυτόν τον τρόπο αποφυγής της μοναξιάς, ιδιαίτερα στους μεγαλύτερους ανθρώπους. Με δεδομένο ότι είναι αρκετές οι έρευνες που συνδέουν τη μοναξιά με τον χρόνο που περνάμε online, συστήνεται να ακολουθεί τις διαδικτυακές συνομιλίες μας και προσωπική επαφή.

Αυξήστε τις επαφές με νόημα

Σαφώς και είναι ενθαρρυντικό στον αγώνα σας κατά της μοναξιάς να έχετε λογαριασμό στο Twitter ή να βοηθάτε σε μια φιλανθρωπική οργάνωση. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ωστόσο ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό και με ποιους ανθρώπους περνάτε τον χρόνο σας. Συγκεκριμένα έρευνα του 2011 έδειξε ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι, που περνούν χρόνο με την οικογένεια τους, νιώθουν λιγότερο μόνοι από εκείνους που είχαν παρέα τους ξένους ανθρώπους.

Αλλάξτε τον τρόπο που σκέφτεστε

Έρευνες έχουν δείξει ότι η αλλαγή του σκεπτικού σας απέναντι στα πράγματα είναι ο πιο βασικός τρόπος αντιμετώπισης της μοναξιάς. Μελέτη του 2010 συμπέρανε ότι η αλλαγή του «δυσπροσαρμοστικού σκεπτικού», δηλαδή των αρνητικών σκέψεων ή της απόλυτης προσέγγισης των πραγμάτων, είναι τέσσερις φορές πιο αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της μοναξιάς από οποιαδήποτε άλλη μέθοδο.

Μάθετε να περνάτε καλά μόνοι

Η απομόνωση οδηγεί στην μοναξιά. Το να μάθετε όμως να απολαμβάνετε χρόνο με τον εαυτό σας, όπως άλλωστε έχουν υποχρεωθεί σήμερα οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο λόγω κορωνοϊού, είναι εξίσου σημαντικό στην αντιμετώπιση της με μια καλή κοινωνική ζωή. Το να εμπλουτίσετε τον χρόνο σας με χόμπι που σας ενδιαφέρουν και πρωτίστως το να απολαμβάνετε την ευχαρίστηση που η εξάσκηση τους σας προσφέρει βοηθά σημαντικά στην αντιμετώπιση της μοναξιάς. Το να δείτε μια ταινία μόνοι σας ή να δειπνήσετε με συντροφιά τον εαυτό σας μπορεί να μην μοιάζει ιδιαίτερα ελκυστικό, έρευνα του 2010 όμως συμπεραίνει ότι συνήθως υποτιμούμε το πόσο πολύ μπορούμε να απολαύσουμε την παρέα με τον εαυτό μας.

Υιοθετήστε ένα κατοικίδιο

Υιοθέτησε ένα κατοικίδιο, καθώς σύμφωνα με έρευνες μειώνει το αίσθημα τις μοναξιάς. Ίσως, μάλιστα, είναι καλύτερα να προτιμήσεις σκύλο, γιατί σε ενθαρρύνει να βγεις έξω για τη βόλτα του και να έρθεις σε επαφή και να μιλήσεις με άλλους φιλόζωους.

Ίσως σας ενδιαφέρουν