Σαρακοστιανή νηστεία: Ευεργετική και για την ψυχή και για το σώμα

Πρώτος ο Πυθαγόρας μίλησε για τα οφέλη του συγκεκριμένου διατροφικού προτύπου στον ανθρώπινο οργανισμό – Ένα διατροφικό «δώρο» για την υγεία μας

Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής πολλοί άνθρωποι αποφασίζουν να νηστέψουν ακολουθώντας τις θρησκευτικές παραδόσεις. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, δεν λείπουν και αυτοί που θεωρούν ότι είναι μία καλή ευκαιρία για να κάνουν μία διατροφή-αποτοξίνωση και αποφεύγουν το κρέας και τα ζωικά παράγωγα, χωρίς να περιορίζονται από τα στενά όρια που θέτει η θρησκεία. Έτσι, η περίοδος της νηστείας μπορεί να είναι ευεργετική όχι μόνο για την ψυχή, αλλά και για το σώμα.

Η νηστεία της Σαρακοστής βασίζεται κυρίως σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης (π.χ. φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ξηρούς καρπούς), ενώ η κατανάλωση ζωικών τροφίμων (κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά, ψάρι) μειώνεται σημαντικά. Τα οφέλη της νηστείας είναι αρκετά. Αρχικά, λόγω της αποφυγής των ζωικών τροφίμων μειώνεται η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης. Συνυπολογίζοντας και την αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, οσπρίων, λαδερών και μονοακόρεστων λιπαρών (ξηροί καρποί, ταχίνι, ελαιόλαδο), τότε το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για το καρδιαγγειακό σύστημα και για το λιπιδαιμικό προφίλ (πιθανή πτώση ολικής και LDL χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων).

Ίσως σας ενδιαφέρουν