Το εμβόλιο της φυματίωσης πιθανό όπλο στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Σύμφωνα με Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Νέας Υόρκης και το τμήμα βιοϊατρικών επιστημών

Η ιατρική κοινότητα παγκοσμίως δίνει καθημερινά μάχη με το χρόνο, για να βρει το αντίδοτο στον κορωνοϊό, ο οποίος «θερίζει» ψυχές αδιακρίτως σε κάθε χώρα.

Μία από τις θεωρίες που εσχάτως εξετάζονται είναι αυτή της χρήσης του εμβολίου της φυματίωσης κατά του κορωνοϊού. Η θεωρία αυτή αναπτύχθησε σε ένα επιστημονικό άρθρο από τις ΗΠΑ, στο οποίο γίνεται αναφορά στο διαφορετικό τρόπο με τον οποίο ο ιός επηρεάζει τις χώρες ανά τον κόσμο.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής συμπεράσματα από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Νέας Υόρκης και το τμήμα βιοϊατρικών επιστημών, σε όσες χώρες ο εμβολιασμός κατά της φυματίωσης δεν είναι υποχρεωτικός (όπως οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Ισπανία), ο πληθυσμός πλήττεται περισσότερο από τον κορωνοϊό, συγκριτικά με άλλες (όπως η Ιαπωνία και Νότια Κορέα), όπου το εμβόλιο της φυματίωσης γίνεται κανονικά εδώ και δεκαετίες.

Η Νότια Αφρική είναι ανάμεσα στις χώρες που πραγματοποιεί το εμβόλιο στον πληθυσμό της ήδη από το 1973 (σε ποσοστό 80%-90% επί του συνόλου) και με βάση τη θεωρία, είναι πιθανό να επηρεαστεί λιγότερο από τον κορωνοϊό, συγκριτικά με άλλες χώρες.

Το αμερικανικό ινστιοτούτο προχωρά με αργά βήματα και συνιστά προσοχή, καθώς απαιτούνται πολλές δοκιμές, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στο κορωνοϊό και το εμβόλιο κατά της φυματίωσης και αν το τελευταίο προσφέρει προστασία. Όμως, δεδομένα οι δοκιμές αυτές θα απαιτήσουν σημαντικά λιγότερο χρόνο από ένα 18μηνο, χρόνος που υπολογίζεται ότι απαιτείται για να δημιουργηθεί το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Ο συγγραφέας του επιστημονικού άρθρου αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο κορωνοϊός έχει εξαπλωθεί στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Αυτό που περιπλέκει την κατάσταση είναι, ότι δεν τις έχει επηρεάσει όλες στον ίδιο βαθμό. Οι διαφορές οφείλονται στα διαφορετικά ήθη, τα διαφορετικά συστήματα υγείας και τις διαφορετικές προσπάθειες μετριασμού της εξάπλωσης του ιού.

Εμείς προτείνουμε, ότι ο τρόπος που ο ιός έχει επηρεάσει την κάθε χώρα, οφείλεται στον τρόπο που εφαρμόζουν το εμβόλιο της φυματίωσης. Το εν λόγω εμβόλιο προσφέρει ενισχυμένη προστασία στο αναπνευστικό σύστημα. Συγκρίναμε χώρες που εφαρμόζουν το εμβόλιο με το ποσοστό θνησιμότητας και ασθένειας που έχουν από τον κορωνοϊό. Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήξαμε είναι, ότι χώρες που δεν το έχουν ως υποχρεωτικό στο σύστημα υγείας τους, όπως η Ιταλία, οι ΗΠΑ και η Ολλανδία έχουν επηρεαστεί πολύ περισσότερο, συγκριτικά με άλλες που το έχουν.

Επιπλέον, χώρες που εφάρμοσαν τη χρήση του καθυστερημένα, όπως το Ιράν (από το 1984), είχαν επίσης υψηλά ποσοστά θνησιμότητας, δεδομένου ότι το εμβόλιο προστατεύει περισσότερο τα άτομα μεγάλης ηλικίας που το έχουν λάβει. Επίσης ανακαλύψαμε ότι σε χώρες που ο εμβολιασμός κατά της φυματίωσης πραγματοποιείται, υπάρχουν λιγότεροι νοσούντες. Έτσι, αυτός ο συνδυασμός μετριασμού θανάτων και νόσησης μας οδηγούν στο συμπέρασμα, πως το εμβόλιο κατά της φυματίωσης ίσως αποδειχθεί ένα νέο εργαλείο κατά του κορωνοϊού».

Μια σειρά από εργαστηριακές δοκιμές θα πραγματοποιηθεί τουλάχιστον σε δύο χώρες τους επόμενους μήνες, προκειμένου να διαπιστωθεί, αν το εν λόγω εμβόλιο μπορεί με κάποιο τρόπο να καταστήσει ικανό τον ανθρώπινο οργανισμό και το ανοσοποιητικό του σύστημα να αποκτήσει αντοχές απέναντι σε μολύνσεις από βακτήρια, παράσιτα αλλά και τον κορωνοϊό.

Αυτό που είναι ήδη γνωστό για το εμβόλιο κατά της φυματίωσης είναι, πως κάνει πολλά περισσότερα από το να προστατεύει απλώς από της ασθένεια για την οποία φτιάχτηκε, καθώς μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης αναπνευστικών παθήσεων γενικότερα.

«Οι χώρες που δεν έχουν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για φυματίωσης, παρατηρήθηκε ότι έχουν τέσσερις φορές περισσότερα κρούσματα ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους», αναφέρει χαρακτηριστικά το αμερικανικό άρθρο.

Αυστραλιανοί επιστήμονες έχουν ήδη αρχίσει να χορηγούν, με τυχαία σειρά, σε 4000 άτομα που εργάζονται στον τομέα της υγείας, το εμβόλιο κατά της φυματίωσης αλλά και ένα φάρμακο placebo, προκειμένου να δουν την αντίδραση του οργανισμού τους. Την ίδια στιγμή οι «New York Times» αναφέρουν ότι μια άλλη έρευνα ξεκίνησε σε 1000 άτομα που εργάζονται στον τομέα της υγείας στην Ολλανδία, για τον ίδιο ακριβώς σκοπό.

Λίγα λόγια για το εμβόλιο της φυματίωσης

Το εμβόλιο της φυματίωσης εφευρέθηκε από τον Αλμπέρ Καλμέτ, Γάλλο φυσικό και βακτηριολόγο και το βοηθό του και αργότερα συνεργάτη του Καμίγ Γκεράν (κτηνίατρος).

Το εμβόλιό τους προέκυψε ύστερα από απομόνωση ενός ιδιαίτερα επιθετικού στελέχους του ιού της φυαμτίωσης. Η έρευνά τους συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και μέχρι το 1919, ενώ το εμβόλιο εφαρμόστηκε πρώτη φορά στον άνθρωπο το 1921.

Το 1928 υιοθετήθηκε από την επιτροπή υγείας της Κοινωνίας των Εθνών (πρόγονος του σημερινού ΠΟΥ του ΟΗΕ). Ωστόσο, λόγω αντιδράσεων για την αποτελεσματικότητά του, άρχισε να διαδίδεται η εφαρμογή του μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πηγή: citizen.co.za

Ίσως σας ενδιαφέρουν