Το ταχίνι και τα οφέλη του για την υγεία μας

Ένα πολύτιμο τρόφιμο με μεγάλη θρεπτική αξία, πολύτιμο τρόφιμο για όσους νηστεύουν και όχι μόνο

Το ταχίνι είναι ένα είδος βουτύρου που προέρχεται από το σουσάμι που συνθλίβεται σε σκόνη και καβουρδίζεται. Είναι πολύ γνωστό στη Μεσογειακή κουζίνα, αλλά χρησιμοποιείται παραδοσιακά σε Ασιατικά και Αφρικανικά πιάτα. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που βοηθούν διάφορα όργανα και λειτουργίες του σώματος.

Τα οφέλη για την υγεία μας από την κατανάλωση του είναι τα εξής:

Υψηλή διατροφική αξία

Το ταχίνι είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα. Αν και η περιεκτικότητα σε σουσάμι είναι υψηλή, το 90% είναι καλό λίπος. Μια κουταλιά της σούπας ταχίνι περιέχει 85 θερμίδες και 65 από αυτές τις θερμίδες είναι απαραίτητα λίπη. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη Β1, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, μαγγάνιο και χαλκό.

Δυναμώνει τον εγκέφαλο

Τα λιπαρά οξέα ενισχύουν την ανάπτυξη των νευρικών ιστών στο σώμα, γεγονός που με τη σειρά του βοηθά στη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου. Βοηθούν επίσης στην επιβράδυνση της ανάπτυξης της νόσου του Αλτσχάιμερ. Η σκέψη και η μνήμη ενισχύονται όταν καταναλώνεται ωμέγα 3. Το μαγγάνιο ενισχύει επίσης τις λειτουργίες των νεύρων και του εγκεφάλου.

Ενισχύει την υγεία της καρδιάς

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα δεν μειώνουν μόνο τα επίπεδα χοληστερόλης στο σώμα, αλλά βοηθούν επίσης στη θεραπεία καρδιαγγειακών παθήσεων που προκαλούνται από φλεγμονή. Αν και 8 γραμμάρια λίπους είναι διαθέσιμα σε κάθε κουταλάκι του γλυκού ταχίνι, το 80 τοις εκατό είναι ακόρεστο που δεν έχει καμία δυσμενή επίδραση στην υγεία της καρδιάς.

Παρέχει αντιοξειδωτικά

Ένα από τα πολλά σημαντικά μεταλλικά στοιχεία έχει το ταχίνι είναι ο χαλκός. Είναι γνωστό για την ικανότητά του να ανακουφίζει τον πόνο και να μειώνει το πρήξιμο. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που είναι αποτελεσματικές στη θεραπεία των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Βοηθά επίσης στην επέκταση των αεραγωγών σε ασθενείς με άσθμα. Το ταχίνι έχει επίσης φυτοθρεπτικά συστατικά που εμποδίζουν τη βλάβη του ήπατος που προκαλείται από την οξείδωση.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Το ταχίνι έχει τέσσερα σημαντικά θρεπτικά συστατικά – σίδηρο, σελήνιο, ψευδάργυρο και χαλκό. Αυτά παρέχουν την πολύ αναγκαία υποστήριξη στο ανοσοποιητικό σύστημα. Ο σίδηρος και ο χαλκός περιλαμβάνονται στα ένζυμα που παρέχουν υποστήριξη στο ανοσοποιητικό σύστημα και επίσης βοηθούν στην παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων. Ο ψευδάργυρος βοηθά στην ανάπτυξη λευκών αιμοσφαιρίων και τα βοηθά στη λειτουργία τους να καταστρέφουν τα μικρόβια. Το σελήνιο βοηθά τα ένζυμα στην εκτέλεση του ρόλου τους, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής αντιοξειδωτικών και αντισωμάτων, καθώς και της αποτελεσματικής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Είναι καλή πηγή ασβεστίου

Η υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο στο ταχίνι είναι ευεργετική για τη διατήρηση υγιών οστών. Οι επαρκείς ποσότητες μαγνησίου συνδέονται με μεγαλύτερη οστική πυκνότητα και έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στη μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Μερικές γρήγορες προτάσεις για την προσθήκη ταχινιού στη διατροφή σας είναι οι ακόλουθες:

  • Βάλτε 1 κουταλιά ταχίνι πάνω από τα λαχανικά σας.

Ίσως σας ενδιαφέρουν