Το τραπέζι της Αποκριάς

Από τη φρουτάλια της Άνδρου μέχρι τον κρητικό τζουλαμά, και από τις γαλατόπιτες μέχρι τους λουκουμάδες, οι Απόκριες στην Ελλάδα έχουν το δικό τους παραδοσιακό μενού

Η γιορτή των Αποκριών είναι άμεσα συνυφασμένη με τις μεταμφιέσεις, το γλέντι, αλλά και το φαγητό. Λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί για την καταπολέμηση της διασποράς του κορωνοϊού, φέτος δεν θα διοργανωθούν πάρτι μασκέ, Καρναβάλια και τραπέζια με δεκάδες καλεσμένους.

Παρ’ όλα αυτά, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε λαχταριστούς μεζέδες, υπέροχα γλυκά και άλλα πεντανόστιμα εδέσματα, που συνδέονται άμεσα με αυτήν την περίοδο του χρόνου.

Οι συνήθειες των Αποκριών έχουν τις ρίζες τους από τα αρχαία χρόνια, ενώ πολλά από τα σημερινά έθιμα θυμίζουν αυτά από τα Ανθεστήρια, τα Λήναια και ορισμένες βυζαντινές γιορτές.

Το Τριώδιο αποτελείται από τρεις εβδομάδες και το φαγητό διαφοροποιείται σε καθεμιά από αυτές, καθώς πλησιάζουμε στην τελευταία Κυριακή των Αποκριών, την οποία διαδέχεται η Καθαρά Δευτέρα, που σηματοδοτεί και την έναρξη της Μεγάλης Σαρακοστής.

Η δεύτερη και η τρίτη εβδομάδα του Καρναβαλιού ονομάζονται «κρεατινή» και «τυρινή» αντίστοιχα, λόγω της κατανάλωσης κρεατικών και γαλακτοκομικών.

Τις Απόκριες τρώμε κάθε λογής κρέατα, με το χοιρινό να έχει την τιμητική του. Η ελληνική παράδοση θέλει το νωπό ή φρεσκοαλατισμένο χοιρινό να γίνεται ψητό, τηγανιά ή κοκκινιστό. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που οι νοικοκυρές βάζουν μοσχάρι μαζί με το χοιρινό στην κατσαρόλα.

Σε πολλά σημεία της Ελλάδας κλασικό έδεσμα των Καρναβαλιών αποτελούν τα λουκάνικα, γιατί είναι εύκολη η παρασκευή τους, ενώ συνοδεύονται εξαιρετικά με τα οινοπνευματώδη.

Άλλωστε, η κατανάλωση αλκοολούχων πότων, με «πρωταγωνιστή» το κρασί, συνδέεται άρρηκτα με τις Απόκριες, όπως συνέβαινε και στα Μεγάλα Διονύσια, τη γιορτή που ήταν αφιερωμένη στον Διόνυσο, τον θεό του γλεντιού.

Αποκριάτικο φαγητό θεωρείται και το μοσχαρίσιο νουά, με κόκκινη σάλτσα από σκόρδο, κανέλα και γαρίφαλα. Πάντως, όποιο κρέας και αν επιλέξουμε να καταναλώσουμε την προτελευταία Κυριακή του Τριωδίου, η παράδοση θέλει να συνοδεύεται με μακαρόνια.

Ιδιαίτερα δημοφιλή αποκριάτικα εδέσματα με ζυμαρικά είναι τα σκιουφιχτά, τα οποία φτιάχνονται με ανθότυρο στην Κρήτη, αλλά και οι κουρκουμπίνες που τρώγονται στη Νότια Εύβοια.

Τοπικές σπεσιαλιτέ

Ίσως σας ενδιαφέρουν